Uutiset Ruokaturva

Järjestö: Lähes 600 000 lasta voi kuolla konfliktialueilla nälkään

Nälkäisten määrän kasvu, vaikeudet avun toimittamisessa ja järjestöjen krooninen rahapula uhkaavat lisätä lasten kuolemia tänä vuonna, varoittaa Pelastakaa Lapset.
Nainen pakkaa ruoka-apua Somaliassa
Nälkä pahenee konfliktialueilla, varoittaa Pelastakaa Lapset. Kuvassa ruoka-avun jakoa Somaliassa vuonna 2017. (Kuva: Karel Prinsloo / WFP, USAID / CC BY-NC 2.0)

Miljoonat aliravitut lapset uhkaavat jäädä tänä vuonna ilman hoitoa maailman konfliktialueilla. Sen seurauksena jopa 590 000 alle 5-vuotiasta voi kuolla nälkään, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestö on tarkastellut maailman kymmentä pahinta konfliktialuetta, joihin kuuluvat muun muassa Syyria, Afganistan, Somalia ja Jemen. Alueilla elää 4,5 miljoonaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta, noin 20 prosenttia enemmän kuin vielä pari vuotta sitten.

Samaan aikaan apua on turvattomuuden vuoksi yhä vaikeampi toimittaa perille, ja lisäksi avustusjärjestöt kamppailevat kroonisen rahoituspulan kanssa. Vain noin kolmannes vaarallisimpien konfliktialueiden rahoitustarpeesta on saatu tänä vuonna katettua. Siksi noin kaksi kolmasosaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta voi jäädä ilman hoitoa.

”Yhdenkään lapsen ei pitäisi kuolla nälkään. On häpeällistä, että nälkä on lisääntynyt maailman konfliktialueilla. Tilanteen parantaminen olisi kuitenkin mahdollista”, sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Järjestön mukaan yhden aliravitun lapsen hengen pelastamiseksi ja toipumisen käynnistämiseksi tarvitaan 150 pähkinätahnapussia, joiden hinta on yhteensä noin 33 euroa.

Nälkäisten määrä kasvoi vuonna 2016 ensimmäistä kertaa pariin vuosikymmeneen. YK pitää suurimpana syynä konfliktia.

Pelastakaa Lasten tänään ilmestyneen tutkimuksen mukaan esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa 300 000 lasta on vaarassa menehtyä tänä vuonna. Maan ravitsemusohjelmien rahoitustarpeista alle 10 prosenttia on katettu. Jemenissä arviolta 35 000 lasta on vaarassa menehtyä, sillä konfliktin osapuolet estävät ruuan ja lääkkeiden toimittamista perille maahan. Sen sijaan esimerkiksi Koillis-Nigeriassa tilannetta on onnistuttu parantamaan kaksi vuotta kestäneiden avustustoimien vuoksi.

Ruokaturva avustustyökatastrofiapulapsetruokakonfliktiterveyslapsikuolleisuus Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.
Nainen pitää vohvelia syövää lasta sylissään.

Kambodžassa otetaan käyttöön uusi keino aliravitsemuksen hoidossa – Kalakeksistä toivotaan apua tuhansille lapsille

Aliravitsemusta hoidetaan usein pähkinä- ja maitopohjaisella tuotteilla. Kambodžassa ryhdytään käyttämään kalapohjaista vaihtoehtoa, sillä se on halvempi ja sopii paremmin paikalliseen ruokakulttuuriin.
Kaksi lasta härkien kanssa riisipellolla Vietnamissa

Raportti: Nälkäisten määrän väheneminen hidastunut Aasiassa – ”Valtava inhimillinen menetys”

Aliravittujen määrän väheneminen on lähes pysähtynyt Aasiassa, mutta samaan aikaan myös lasten ylipaino kasvaa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, selviää tuoreesta raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.