Uutiset Ruokaturva

Järjestö: Lähes 600 000 lasta voi kuolla konfliktialueilla nälkään

Nälkäisten määrän kasvu, vaikeudet avun toimittamisessa ja järjestöjen krooninen rahapula uhkaavat lisätä lasten kuolemia tänä vuonna, varoittaa Pelastakaa Lapset.
Nainen pakkaa ruoka-apua Somaliassa
Nälkä pahenee konfliktialueilla, varoittaa Pelastakaa Lapset. Kuvassa ruoka-avun jakoa Somaliassa vuonna 2017. (Kuva: Karel Prinsloo / WFP, USAID / CC BY-NC 2.0)

Miljoonat aliravitut lapset uhkaavat jäädä tänä vuonna ilman hoitoa maailman konfliktialueilla. Sen seurauksena jopa 590 000 alle 5-vuotiasta voi kuolla nälkään, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestö on tarkastellut maailman kymmentä pahinta konfliktialuetta, joihin kuuluvat muun muassa Syyria, Afganistan, Somalia ja Jemen. Alueilla elää 4,5 miljoonaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta, noin 20 prosenttia enemmän kuin vielä pari vuotta sitten.

Samaan aikaan apua on turvattomuuden vuoksi yhä vaikeampi toimittaa perille, ja lisäksi avustusjärjestöt kamppailevat kroonisen rahoituspulan kanssa. Vain noin kolmannes vaarallisimpien konfliktialueiden rahoitustarpeesta on saatu tänä vuonna katettua. Siksi noin kaksi kolmasosaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta voi jäädä ilman hoitoa.

”Yhdenkään lapsen ei pitäisi kuolla nälkään. On häpeällistä, että nälkä on lisääntynyt maailman konfliktialueilla. Tilanteen parantaminen olisi kuitenkin mahdollista”, sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Järjestön mukaan yhden aliravitun lapsen hengen pelastamiseksi ja toipumisen käynnistämiseksi tarvitaan 150 pähkinätahnapussia, joiden hinta on yhteensä noin 33 euroa.

Nälkäisten määrä kasvoi vuonna 2016 ensimmäistä kertaa pariin vuosikymmeneen. YK pitää suurimpana syynä konfliktia.

Pelastakaa Lasten tänään ilmestyneen tutkimuksen mukaan esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa 300 000 lasta on vaarassa menehtyä tänä vuonna. Maan ravitsemusohjelmien rahoitustarpeista alle 10 prosenttia on katettu. Jemenissä arviolta 35 000 lasta on vaarassa menehtyä, sillä konfliktin osapuolet estävät ruuan ja lääkkeiden toimittamista perille maahan. Sen sijaan esimerkiksi Koillis-Nigeriassa tilannetta on onnistuttu parantamaan kaksi vuotta kestäneiden avustustoimien vuoksi.

Ruokaturva avustustyökatastrofiapulapsetruokakonfliktiterveyslapsikuolleisuus Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Kaksi lasta härkien kanssa riisipellolla Vietnamissa

Raportti: Nälkäisten määrän väheneminen hidastunut Aasiassa – ”Valtava inhimillinen menetys”

Aliravittujen määrän väheneminen on lähes pysähtynyt Aasiassa, mutta samaan aikaan myös lasten ylipaino kasvaa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, selviää tuoreesta raportista.
Kenialaisia viljelijöitä kenttäkoulussa

Säävakuutukset ja tekstiviestit auttavat Afrikan ja Aasian viljelijöitä sopeutumaan ilmaston muutoksiin

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja ilmastokatastrofit heikentävät köyhien maiden ruokaturvaa ja vaarantavat viljelijöiden elinkeinon. Tukholman yliopiston Global Resilience Partnershipin hankkeet pyrkivät kohentamaan ruokaturvaa maailmassa.
Annos papumuhennosta lautasella

300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa

Yksinkertainen 600 kalorin ateria maksaa eteläsudanilaiselle yli 200 prosenttia keskimääräisistä päivätuloista. Konfliktimaiden ruuan hinnan pitäisi järkyttää kaikkia, varoittaa Maailman ruokaohjelma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vauva syö plumpy'nutia.

Nälkäisten Nutella – Maapähkinätahna on ihmeaine, joka pelastaa vakavasti aliravittuja lapsia nälkäkuolemalta

Ranskalaislääkäri kehitti 1990-luvun lopulla maapähkinätahnan, joka on merkinnyt vallankumousta nälkäkriisien hoidossa: nykyään kaikki vakavasta aliravitsemuksesta kärsivät lapset on periaatteessa mahdollista hoitaa. Tahnan taustalla pyörii bisnes, jota on myös kritisoitu.
Vihreitä kasveja ja taivasta pyöreässä kuvassa

Maailmanparannuskin tuottaa päästöjä – Suomessa kehitettiin järjestöille oma laskuri hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri kansalaisjärjestöille. Toiveissa on, että niiden kautta tavoitetaan myös tavalliset kansalaiset. Suomalainen demokratiajärjestö Demo aikoo ryhtyä vähentämään päästöjään muun muassa lisäämällä videoneuvotteluita.
Mies osoittaa peltoja ja palmua kohti

Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.