Uutiset Ruokaturva

Järjestö: Lähes 600 000 lasta voi kuolla konfliktialueilla nälkään

Nälkäisten määrän kasvu, vaikeudet avun toimittamisessa ja järjestöjen krooninen rahapula uhkaavat lisätä lasten kuolemia tänä vuonna, varoittaa Pelastakaa Lapset.
Nainen pakkaa ruoka-apua Somaliassa
Nälkä pahenee konfliktialueilla, varoittaa Pelastakaa Lapset. Kuvassa ruoka-avun jakoa Somaliassa vuonna 2017. (Kuva: Karel Prinsloo / WFP, USAID / CC BY-NC 2.0)

Miljoonat aliravitut lapset uhkaavat jäädä tänä vuonna ilman hoitoa maailman konfliktialueilla. Sen seurauksena jopa 590 000 alle 5-vuotiasta voi kuolla nälkään, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestö on tarkastellut maailman kymmentä pahinta konfliktialuetta, joihin kuuluvat muun muassa Syyria, Afganistan, Somalia ja Jemen. Alueilla elää 4,5 miljoonaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta, noin 20 prosenttia enemmän kuin vielä pari vuotta sitten.

Samaan aikaan apua on turvattomuuden vuoksi yhä vaikeampi toimittaa perille, ja lisäksi avustusjärjestöt kamppailevat kroonisen rahoituspulan kanssa. Vain noin kolmannes vaarallisimpien konfliktialueiden rahoitustarpeesta on saatu tänä vuonna katettua. Siksi noin kaksi kolmasosaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta voi jäädä ilman hoitoa.

”Yhdenkään lapsen ei pitäisi kuolla nälkään. On häpeällistä, että nälkä on lisääntynyt maailman konfliktialueilla. Tilanteen parantaminen olisi kuitenkin mahdollista”, sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Järjestön mukaan yhden aliravitun lapsen hengen pelastamiseksi ja toipumisen käynnistämiseksi tarvitaan 150 pähkinätahnapussia, joiden hinta on yhteensä noin 33 euroa.

Nälkäisten määrä kasvoi vuonna 2016 ensimmäistä kertaa pariin vuosikymmeneen. YK pitää suurimpana syynä konfliktia.

Pelastakaa Lasten tänään ilmestyneen tutkimuksen mukaan esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa 300 000 lasta on vaarassa menehtyä tänä vuonna. Maan ravitsemusohjelmien rahoitustarpeista alle 10 prosenttia on katettu. Jemenissä arviolta 35 000 lasta on vaarassa menehtyä, sillä konfliktin osapuolet estävät ruuan ja lääkkeiden toimittamista perille maahan. Sen sijaan esimerkiksi Koillis-Nigeriassa tilannetta on onnistuttu parantamaan kaksi vuotta kestäneiden avustustoimien vuoksi.

Ruokaturva avustustyökatastrofiapulapsetruokakonfliktiterveyslapsikuolleisuus Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Naisia nuotion äärellä

Raportti: 113 miljoonaa ihmistä kärsi akuutista ruokapulasta vuonna 2018 – Yhden ongelman ratkaiseminen auttaisi paljon

Lähes kaksi kolmasosaa akuutista nälästä kärsivistä eli viime vuonna vain kahdeksassa maassa, käy ilmi EU:n ja YK-järjestöjen selvityksestä. Määrä on hieman vähentynyt, mutta miljoonat muut ovat vain askeleen päässä vakavasta ruokakriisistä.
Nainen pitää vohvelia syövää lasta sylissään.

Kambodžassa otetaan käyttöön uusi keino aliravitsemuksen hoidossa – Kalakeksistä toivotaan apua tuhansille lapsille

Aliravitsemusta hoidetaan usein pähkinä- ja maitopohjaisella tuotteilla. Kambodžassa ryhdytään käyttämään kalapohjaista vaihtoehtoa, sillä se on halvempi ja sopii paremmin paikalliseen ruokakulttuuriin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.