Uutiset Ruokaturva

Järjestö: Lähes 600 000 lasta voi kuolla konfliktialueilla nälkään

Nälkäisten määrän kasvu, vaikeudet avun toimittamisessa ja järjestöjen krooninen rahapula uhkaavat lisätä lasten kuolemia tänä vuonna, varoittaa Pelastakaa Lapset.
Nainen pakkaa ruoka-apua Somaliassa
Nälkä pahenee konfliktialueilla, varoittaa Pelastakaa Lapset. Kuvassa ruoka-avun jakoa Somaliassa vuonna 2017. (Kuva: Karel Prinsloo / WFP, USAID / CC BY-NC 2.0)

Miljoonat aliravitut lapset uhkaavat jäädä tänä vuonna ilman hoitoa maailman konfliktialueilla. Sen seurauksena jopa 590 000 alle 5-vuotiasta voi kuolla nälkään, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestö on tarkastellut maailman kymmentä pahinta konfliktialuetta, joihin kuuluvat muun muassa Syyria, Afganistan, Somalia ja Jemen. Alueilla elää 4,5 miljoonaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta, noin 20 prosenttia enemmän kuin vielä pari vuotta sitten.

Samaan aikaan apua on turvattomuuden vuoksi yhä vaikeampi toimittaa perille, ja lisäksi avustusjärjestöt kamppailevat kroonisen rahoituspulan kanssa. Vain noin kolmannes vaarallisimpien konfliktialueiden rahoitustarpeesta on saatu tänä vuonna katettua. Siksi noin kaksi kolmasosaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta voi jäädä ilman hoitoa.

”Yhdenkään lapsen ei pitäisi kuolla nälkään. On häpeällistä, että nälkä on lisääntynyt maailman konfliktialueilla. Tilanteen parantaminen olisi kuitenkin mahdollista”, sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Järjestön mukaan yhden aliravitun lapsen hengen pelastamiseksi ja toipumisen käynnistämiseksi tarvitaan 150 pähkinätahnapussia, joiden hinta on yhteensä noin 33 euroa.

Nälkäisten määrä kasvoi vuonna 2016 ensimmäistä kertaa pariin vuosikymmeneen. YK pitää suurimpana syynä konfliktia.

Pelastakaa Lasten tänään ilmestyneen tutkimuksen mukaan esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa 300 000 lasta on vaarassa menehtyä tänä vuonna. Maan ravitsemusohjelmien rahoitustarpeista alle 10 prosenttia on katettu. Jemenissä arviolta 35 000 lasta on vaarassa menehtyä, sillä konfliktin osapuolet estävät ruuan ja lääkkeiden toimittamista perille maahan. Sen sijaan esimerkiksi Koillis-Nigeriassa tilannetta on onnistuttu parantamaan kaksi vuotta kestäneiden avustustoimien vuoksi.

Ruokaturva avustustyökatastrofiapulapsetruokakonfliktiterveyslapsikuolleisuus Pelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Koulutyttöjä ylhäältä päin kuvattuna

Pelastakaa Lapset: Suomen lopetettava asevienti Jemeniin

Siviiliuhrien määrä on kasvanut Jemenissä. Pelastakaa Lasten mukaan Suomi ei saa ylläpitää konfliktia asekaupalla.
Nainen tietokoneella lapsi sylissä

Mosambikissa kannustetaan naisia it-alalle – Moni uskoo teknologian olevan vain miesten alaa

Maputossa järjestettävällä it-taitojen kurssilla pyritään vahvistamaan naisten itsetuntoa ja murtamaan myyttejä. ”Monet vanhemmat eivät halua tyttäriensä käyvän tätä kurssia. He pelkäävät, että tytöt itsenäistyvät, lykkäävät naimisiinmenoa tai tarjoavat seksiä saadakseen työpaikan", kertoo Ideario-keskuksen johtaja Jessica Manhiça.
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.