Uutiset Veroparatiisit

Järjestö: G7-maiden siirtohinnoittelu vie Afrikalta miljardeja

Oxfam vaatii Saksassa kokoustavia G7-maita panemaan yritysverouudistuksen asialistalleen.
(Kuva: TaxCredits.net / Flickr.com / cc 2.0)

G7-maiden yritykset ja sijoittajat veivät Afrikalta noin kuusi miljardia dollaria, eli noin 5,4 miljardia euroa siirtohinnoittelun avulla vuonna 2010. Se on kolme kertaa niin suuri summa kuin tarvittaisiin terveydenhuoltovajeen paikkaamiseksi ebolan kurittamissa maissa, sanoo brittiläinen avustusjärjestö Oxfam uudessa katsauksessaan (pdf).

Siirtohinnoittelulla tarkoitetaan monikansallisten yritysten eri yksiköiden välisessä kaupassa sovellettavia hintoja. Nostamalla tai laskemalla hintoja keinotekoisesti voidaan välttää veroja. Oxfam perustaa laskelmansa hiljattain julkaistuun YK:n ja Afrikan unionin raporttiin, jonka mukaan Afrikka menetti vuonna 2010 siirtohinnoittelun vuoksi noin 40 miljardia dollaria eli noin 36 miljardia euroa.

Oxfamin raportti julkistettiin viestinä G7-maille, jotka kokoontuvat ensi viikon alussa Saksassa. Asialistalla on muun muassa vuoropuhelu Afrikan maiden kanssa aiheesta kasvu ja kestävä kehitys. Oxfam kehottaa G7-maita luomaan kansainvälisen veroelimen kansainvälisen yritysverojärjestelmän uudistamiseksi.

"On absurdia, että on olemassa kansainvälinen organisaatio kaupalle, terveydelle ja jalkapallolle, mutta ei veroille", toteaa järjestön johtaja Winnie Byanyima.

Verouudistuksia vaatii myös toinen kokouksen alla julkaistu raportti, jonka mukaan koko kansainvälinen yritysverojärjestelmä on globalisaation vuoksi vanhentunut.

Järjestöjen muodostaman Icrict-komission mukaan "monikansallisten yritysten verorikkomukset lisäävät muiden veronmaksajien verotaakkaa, rikkovat yritysten velvollisuuksia, vievät kehittyviltä ja kehittyneiltä mailta tärkeitä resursseja köyhyyden vastaiselta taistelulta ja julkisten palveluiden rahoittamiselta, pahentavat tuloeroja ja lisäävät kehitysmaiden riippuvuutta ulkomaanavusta."

Veroparatiisit politiikkatalouskauppayhtiöt

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.