Järjestö: G7-maiden siirtohinnoittelu vie Afrikalta miljardeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: G7-maiden siirtohinnoittelu vie Afrikalta miljardeja

Oxfam vaatii Saksassa kokoustavia G7-maita panemaan yritysverouudistuksen asialistalleen.

(Kuva: TaxCredits.net / Flickr.com / cc 2.0)

G7-maiden yritykset ja sijoittajat veivät Afrikalta noin kuusi miljardia dollaria, eli noin 5,4 miljardia euroa siirtohinnoittelun avulla vuonna 2010. Se on kolme kertaa niin suuri summa kuin tarvittaisiin terveydenhuoltovajeen paikkaamiseksi ebolan kurittamissa maissa, sanoo brittiläinen avustusjärjestö Oxfam uudessa katsauksessaan (pdf).

Siirtohinnoittelulla tarkoitetaan monikansallisten yritysten eri yksiköiden välisessä kaupassa sovellettavia hintoja. Nostamalla tai laskemalla hintoja keinotekoisesti voidaan välttää veroja. Oxfam perustaa laskelmansa hiljattain julkaistuun YK:n ja Afrikan unionin raporttiin, jonka mukaan Afrikka menetti vuonna 2010 siirtohinnoittelun vuoksi noin 40 miljardia dollaria eli noin 36 miljardia euroa.

Oxfamin raportti julkistettiin viestinä G7-maille, jotka kokoontuvat ensi viikon alussa Saksassa. Asialistalla on muun muassa vuoropuhelu Afrikan maiden kanssa aiheesta kasvu ja kestävä kehitys. Oxfam kehottaa G7-maita luomaan kansainvälisen veroelimen kansainvälisen yritysverojärjestelmän uudistamiseksi.

"On absurdia, että on olemassa kansainvälinen organisaatio kaupalle, terveydelle ja jalkapallolle, mutta ei veroille", toteaa järjestön johtaja Winnie Byanyima.

Verouudistuksia vaatii myös toinen kokouksen alla julkaistu raportti, jonka mukaan koko kansainvälinen yritysverojärjestelmä on globalisaation vuoksi vanhentunut.

Järjestöjen muodostaman Icrict-komission mukaan "monikansallisten yritysten verorikkomukset lisäävät muiden veronmaksajien verotaakkaa, rikkovat yritysten velvollisuuksia, vievät kehittyviltä ja kehittyneiltä mailta tärkeitä resursseja köyhyyden vastaiselta taistelulta ja julkisten palveluiden rahoittamiselta, pahentavat tuloeroja ja lisäävät kehitysmaiden riippuvuutta ulkomaanavusta."

Lisää uusi kommentti