Uutiset Veroparatiisit

Järjestö: G7-maiden siirtohinnoittelu vie Afrikalta miljardeja

Oxfam vaatii Saksassa kokoustavia G7-maita panemaan yritysverouudistuksen asialistalleen.
(Kuva: TaxCredits.net / Flickr.com / cc 2.0)

G7-maiden yritykset ja sijoittajat veivät Afrikalta noin kuusi miljardia dollaria, eli noin 5,4 miljardia euroa siirtohinnoittelun avulla vuonna 2010. Se on kolme kertaa niin suuri summa kuin tarvittaisiin terveydenhuoltovajeen paikkaamiseksi ebolan kurittamissa maissa, sanoo brittiläinen avustusjärjestö Oxfam uudessa katsauksessaan (pdf).

Siirtohinnoittelulla tarkoitetaan monikansallisten yritysten eri yksiköiden välisessä kaupassa sovellettavia hintoja. Nostamalla tai laskemalla hintoja keinotekoisesti voidaan välttää veroja. Oxfam perustaa laskelmansa hiljattain julkaistuun YK:n ja Afrikan unionin raporttiin, jonka mukaan Afrikka menetti vuonna 2010 siirtohinnoittelun vuoksi noin 40 miljardia dollaria eli noin 36 miljardia euroa.

Oxfamin raportti julkistettiin viestinä G7-maille, jotka kokoontuvat ensi viikon alussa Saksassa. Asialistalla on muun muassa vuoropuhelu Afrikan maiden kanssa aiheesta kasvu ja kestävä kehitys. Oxfam kehottaa G7-maita luomaan kansainvälisen veroelimen kansainvälisen yritysverojärjestelmän uudistamiseksi.

"On absurdia, että on olemassa kansainvälinen organisaatio kaupalle, terveydelle ja jalkapallolle, mutta ei veroille", toteaa järjestön johtaja Winnie Byanyima.

Verouudistuksia vaatii myös toinen kokouksen alla julkaistu raportti, jonka mukaan koko kansainvälinen yritysverojärjestelmä on globalisaation vuoksi vanhentunut.

Järjestöjen muodostaman Icrict-komission mukaan "monikansallisten yritysten verorikkomukset lisäävät muiden veronmaksajien verotaakkaa, rikkovat yritysten velvollisuuksia, vievät kehittyviltä ja kehittyneiltä mailta tärkeitä resursseja köyhyyden vastaiselta taistelulta ja julkisten palveluiden rahoittamiselta, pahentavat tuloeroja ja lisäävät kehitysmaiden riippuvuutta ulkomaanavusta."

Veroparatiisit politiikkatalouskauppayhtiöt

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Tuoreimmat