Uutiset Eläinten oikeudet

Japanin valaanpyynnille eteläisellä jäämerellä loppu

Japanilaisten harjoittama valaiden metsästäminen ei ole tieteellistä toimintaa ja on lopetettava, kansainvälinen tuomioistuin päätti tällä viikolla.

Japanin lähes valaanpyyntiohjelmassa eteläisellä jäämerellä ei ole kyse kansainvälisen valaanpyyntikomission pyynnin ehdoksi asettamasta tieteellisestä tutkimuksesta, ja maan on täten keskeytettävä valaanpyyntitoiminta, toteaa YK:n kansainvälinen tuomioistuin haagissa.

Tuomioistuin antoi tällä viikolla jäsenmaita sitovan päätöksensä Australian Japania vastaan vuonna 2010 nostamaan kanteeseen, jonka mukaan Japani on harjoittanut laajamittaista kaupallista valaanpyyntiä tieteellisen ohjelman varjolla.

Vuonna 2005 alkaneen ohjelmansa puitteissa Japani on kertomansa mukaan pyytänyt yhteensä 3600 lahtivalasta sekä pienen määrän siilivalaita. Japanin hallituksen edustaja kertoi Guardian-lehdelle maan olevan pettynyt kansainvälisen tuomioistuimen päätökseen, mutta aikovan noudattaa sitä.

Päätökseen erittäin tyytyväinen Greenpeace toivoo sen merkitsevän lopullista päätöstä Japanin valaanpyyntitoiminnalle eteläisellä jäämerellä sekä olevan askel kohti kaiken valaanpyynnin päättymistä.

"Myytti siitä, että valaanpyynnillä oli mitään tekemistä tieteellisen tutkimuksen kanssa, voidaan nyt hylätä pysyvästi", järjestön merikampanjoitsija Willie MacKenzie kertoi tiedotusvälineille.

Valaanpyynti kaupallisiin tarkoituksiin on ollut kielletty kansainvälinen valaanpyyntikomission päätöksen nojalla vuodesta 1985. Valaanpyyntiä ovat Japanin lisäksi edelleen harjoittaneet lähinnä Norja ja Islanti.

Eläinten oikeudet eläimetsuojelu Japani Greenpeace

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat