Uutiset Eläinten oikeudet

Japanin valaanpyynnille eteläisellä jäämerellä loppu

Japanilaisten harjoittama valaiden metsästäminen ei ole tieteellistä toimintaa ja on lopetettava, kansainvälinen tuomioistuin päätti tällä viikolla.

Japanin lähes valaanpyyntiohjelmassa eteläisellä jäämerellä ei ole kyse kansainvälisen valaanpyyntikomission pyynnin ehdoksi asettamasta tieteellisestä tutkimuksesta, ja maan on täten keskeytettävä valaanpyyntitoiminta, toteaa YK:n kansainvälinen tuomioistuin haagissa.

Tuomioistuin antoi tällä viikolla jäsenmaita sitovan päätöksensä Australian Japania vastaan vuonna 2010 nostamaan kanteeseen, jonka mukaan Japani on harjoittanut laajamittaista kaupallista valaanpyyntiä tieteellisen ohjelman varjolla.

Vuonna 2005 alkaneen ohjelmansa puitteissa Japani on kertomansa mukaan pyytänyt yhteensä 3600 lahtivalasta sekä pienen määrän siilivalaita. Japanin hallituksen edustaja kertoi Guardian-lehdelle maan olevan pettynyt kansainvälisen tuomioistuimen päätökseen, mutta aikovan noudattaa sitä.

Päätökseen erittäin tyytyväinen Greenpeace toivoo sen merkitsevän lopullista päätöstä Japanin valaanpyyntitoiminnalle eteläisellä jäämerellä sekä olevan askel kohti kaiken valaanpyynnin päättymistä.

"Myytti siitä, että valaanpyynnillä oli mitään tekemistä tieteellisen tutkimuksen kanssa, voidaan nyt hylätä pysyvästi", järjestön merikampanjoitsija Willie MacKenzie kertoi tiedotusvälineille.

Valaanpyynti kaupallisiin tarkoituksiin on ollut kielletty kansainvälinen valaanpyyntikomission päätöksen nojalla vuodesta 1985. Valaanpyyntiä ovat Japanin lisäksi edelleen harjoittaneet lähinnä Norja ja Islanti.

Eläinten oikeudet eläimetsuojelu Japani Greenpeace

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.