Uutiset Eläinten oikeudet

Japanin valaanpyynnille eteläisellä jäämerellä loppu

Japanilaisten harjoittama valaiden metsästäminen ei ole tieteellistä toimintaa ja on lopetettava, kansainvälinen tuomioistuin päätti tällä viikolla.

Japanin lähes valaanpyyntiohjelmassa eteläisellä jäämerellä ei ole kyse kansainvälisen valaanpyyntikomission pyynnin ehdoksi asettamasta tieteellisestä tutkimuksesta, ja maan on täten keskeytettävä valaanpyyntitoiminta, toteaa YK:n kansainvälinen tuomioistuin haagissa.

Tuomioistuin antoi tällä viikolla jäsenmaita sitovan päätöksensä Australian Japania vastaan vuonna 2010 nostamaan kanteeseen, jonka mukaan Japani on harjoittanut laajamittaista kaupallista valaanpyyntiä tieteellisen ohjelman varjolla.

Vuonna 2005 alkaneen ohjelmansa puitteissa Japani on kertomansa mukaan pyytänyt yhteensä 3600 lahtivalasta sekä pienen määrän siilivalaita. Japanin hallituksen edustaja kertoi Guardian-lehdelle maan olevan pettynyt kansainvälisen tuomioistuimen päätökseen, mutta aikovan noudattaa sitä.

Päätökseen erittäin tyytyväinen Greenpeace toivoo sen merkitsevän lopullista päätöstä Japanin valaanpyyntitoiminnalle eteläisellä jäämerellä sekä olevan askel kohti kaiken valaanpyynnin päättymistä.

"Myytti siitä, että valaanpyynnillä oli mitään tekemistä tieteellisen tutkimuksen kanssa, voidaan nyt hylätä pysyvästi", järjestön merikampanjoitsija Willie MacKenzie kertoi tiedotusvälineille.

Valaanpyynti kaupallisiin tarkoituksiin on ollut kielletty kansainvälinen valaanpyyntikomission päätöksen nojalla vuodesta 1985. Valaanpyyntiä ovat Japanin lisäksi edelleen harjoittaneet lähinnä Norja ja Islanti.

Eläinten oikeudet eläimetsuojelu Japani Greenpeace

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.