Japanilaisnaisen ura katkeaa usein synnytykseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Japanilaisnaisen ura katkeaa usein synnytykseen

Tomoko Ando ja hänen miehensä erosivat, koska
Tomoko ei suostunut jättämään asianajajan työtään hankkiakseen
lapsia. Työn ja perheen yhdistäminen kaatuu Japanissa usein
päivähoitopaikkojen puutteeseen.

Tomoko Ando ja hänen miehensä erosivat, koska Tomoko ei suostunut jättämään asianajajan työtään hankkiakseen lapsia. Työn ja perheen yhdistäminen kaatuu Japanissa usein päivähoitopaikkojen puutteeseen.

"Se oli tuskallinen päätös. Tein töitä hartiavoimin valmistuakseni asianajajaksi enkä halunnut luopua urastani huolehtiakseni kodista ja lapsista", 35-vuotias Ando sanoo.

Moni nainen joutuu Japanissa jättämään työnsä päivähoitopaikkojen puutteen vuoksi. Yli 25 000 lasta jonottaa pääsyä tarhaan. Maan uusi hallitus aikoo julkaista tammikuun loppuun mennessä suunnitelman, jolla jonotusta helpotettaisiin.

Japanin sisäministeriön mukaan 42 prosenttia naisista ei palaa töihin lapsen syntymän jälkeen ja vain seitsemän prosenttia miehistä auttaa kotitöissä.


Japanissa 1970-luvulta alkaen tapahtuneiden yhteiskunnallisten muutosten vuoksi naiset ovat lykänneet avioitumista ja hankkineet entistä vähemmän lapsia. Avioitumisikä on noussut 2,7 vuotta 20 viime vuoden aikana ja on nyt 28 vuotta.

Äitiysloma lyhyt


Sosiaaliministeriön mukaan vajaa neljännes yli 15-vuotiaista naisista on työelämässä.

"On totta, että työssäkäyvien naisten osa on hankala, mutta tilanne on kohentunut. Nyt on lastenhoitovapaita, päivähoitoa työpaikoilla, joustoa työajoissa ja oikeus kieltäytyä yövuorosta", Tokion Sophia-yliopiston tutkija Mari Miura sanoo.

Äitiyslomaa saa kuusi viikkoa ennen synnytystä ja kahdeksan viikkoa sen jälkeen.

"On mukavaa olla vauvan kanssa näin pitkään, mutta poissaolo työpaikalta haittaa naisen uraa. Äiti voi haluta palata töihin ennen määräaikaa, mutta se on usein mahdotonta päivähoitopaikan puutteen vuoksi. Alle yksivuotiaiden hoidon järjestäminen on kallista", Miura lisää.

Tasapainoilu pitkien työpäivien ja kotiaskareiden välillä aiheuttaa naisille henkisiä paineita.

Puolet Japanin työssäkäyvistä naisista on epätyypillisissä työsuhteissa, joten heiltä puuttuvat monet säännöllistä työtä tekevien oikeudet.

Naisilla on kuitenkin valtaa kotona. He tekevät päätökset ja pitelevät kukkaron nyörejä.


Työttömyys lisää avioitumishaluja


Tokion kansainvälisen yliopiston opettaja Sandra Shoji on huomannut, että taloustaantuma, kehnot palkat ja työttömyys innostavat nyt tyttöjä avioitumaan aikaisempaa nuorempina.

Naisopiskelijat haluavat sekä työpaikan että aviomiehen taloudellisen turvallisuuden ja henkisen tuen vuoksi.

Mutta monet nuoret naiset tietävät, että työnsaanti on vaikeina aikoina kiven takana.

"Työpaikan metsästyksen sijasta on ihanaa unelmoida naimisiinmenosta. Varsinkin, kun kotirouvan osaa pidetään Japanissa kunniakkaana kokopäivätyönä", Shoji sanoo.

Lapsilisää kaavaillaan


Japanin väestö- ja sosiaalitutkimuslaitoksen mukaan maan asukasluku voi kutistua neljänneksen vuoteen 2050 mennessä, ellei syntyvyys nouse. Maan syntyvyys kuuluu maailman alhaisimpiin: perheessä on keskimäärin 1,3 lasta.

Pääministeri Yukio Hatoyaman uusi hallitus on luvannut tuoda syntyvyysluvut takaisin kestävälle tasolle ja helpottaa lasten kasvattamisen taloudellista rasitusta.

Hallitus esittää perheille 87 euron kuukausitukea jokaista alle 15-vuotiasta lasta kohden. Päätös astuisi voimaan huhtikuussa 2010. Seuraavana vuonna avustus kohoaisi runsaaseen 200 euroon. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia