Jamaikalla rokotuksia vaativat yritykset, ei valtio – Vasta 17 prosenttia väestöstä on rokotettu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jamaikalla rokotuksia vaativat yritykset, ei valtio – Vasta 17 prosenttia väestöstä on rokotettu

Alhainen rokotuskattavuus on saanut Jamaikan elinkeinoelämän vaatimaan kansallista rokotuspakkoa. Eräissä muissa Karibian maissa rokotedebatti on kärjistynyt mielenosoituksiksi.

Kaksi miestä seisoo rantavedessä kelluvan matkamuistokojun vierellä.

Turismi on Jamaikalle tärkeä tulonlähde. Matkamuistoja voi ostaa jopa rantavedessä. Kuva: Frank Roche / Flickr / CC BY-NC 2.0.

(IPS) -- Kun Jamaikan hallitus kokoontui lokakuussa ensimmäistä kertaa kasvokkain yli vuoteen, ministereiden rokotustodistukset tarkistettiin. Pääministeri Andrew Holness sanoi, että hallituksen täytyy johtaa maata kohti normaalitilaa ja että jokaisen jamaikalaisen olisi syytä noudattaa rajoituksia ja ottaa rokotus.

Jamaikalla ei ole rokotuspakkoa, mutta rokote-epäily kukoistaa. Vain noin 17 prosenttia väestöstä on rokotettu. Silti yksityiset yritykset ja jotkin valtion virastot vaativat henkilökuntaansa ottamaan rokotuksen. Jamaikan yksityisen sektorin yhteistyöjärjestö, Jamaikan kauppakamari sekä Jamaikan tavaranvalmistajien ja viejien yhdistys tukevat vaatimusta kansallisesta rokotuspakosta.

Järjestöt sanovat, että alhaisen rokotuskattavuuden vuoksi Jamaikan toipuminen pandemiasta on vaarassa. Pandemian sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset ovat olleet musertavia ja järjestöt uskovat niiden jatkuvan vielä vuosia.

Rokotuspakon suosio on hiljalleen kasvamassa, mutta oppositiojohtaja Mark Golding vastustaa sitä.

Pakkoa vaaditaan ja vastustetaan

Muissa Karibian alueen valtioissa rokotuspakkoja on jo pantu toimeen. Guyanassa julkisiin rakennuksiin – pankkeihin, ravintoloihin, supermarketteihin ja kouluihin – pääsy edellyttää rokotustodistusta. Antigua ja Barbudalla senaatin puhemies Sir Gerald Watt esti rokottamattomien opposition edustajien pääsyn senaatin istuntoon.

Jamaikan asianajajayhdistys ilmoitti hiljattain kantanaan, ettei mikään estäisi hallitusta toteuttamasta rokotuspakkoa. Myös Itäisen Karibian valtioiden järjestö linjasi, että maat voivat laillisesti vaatia kansalaisia rokotuttamaan itsensä, varsinkin jos kansalaiset työskentelevät terveydenhoidon kaltaisilla korkean riskin aloilla.

Rokotuspakon vastustajat sanovat pakkoa ihmisoikeuksien loukkaukseksi. Kaikki eivät välttämättä vastusta rokotuksia sinänsä, vaan sitä tapaa, jolla kansalaisia yritetään saada toimimaan toivotulla tavalla. Esimerkiksi Jamaikan ammattiyhdistysten liiton presidentti Helene Davis-Whyte varoittaa, että liian jyrkät keinot saattavat tehdä joistakin ihmisistä entistäkin vastahakoisempia.

Joissakin muissa Karibian maissa vastahakoisuus on kehittynyt aktiiviseksi toiminnaksi. Elokuussa poliisin täytyi Guyanassa häätää opetusministeriöstä henkilökunnan jäseniä, jotka olivat saapuneet työpaikalleen ilman rokotustodistusta. Heinäkuussa mielenosoittaja heitti Saint Vincent ja Grenadiinien pääministeri Ralph Gonsalvesia kivellä päähän. Myös Barbadoksella on ollut mielenosoituksia.

Turismisektori kirittää

Jamaikan pääministeri Holness joutuu kenties piankin tekemään päätöksen rokotuspakosta. Jo sitä ennen jamaikalaisten viranomaisten pitää enenevissä määrin olla rokotettuja, jos aikovat päästä työpaikalleen.

Turismiministeriö pyrkii rokottamaan kaikki 170 000 matkailusektorilla työskentelevää ihmistä. Jo tällä hetkellä risteilyalusten matkailijoiden kanssa tekemisiin joutuvien täytyy olla täysin rokotettuja.

Yksityisellä sektorilla yli 80 prosenttia henkilökunnasta on rokotettu. Turismiteollisuudessa rokotuspakosta on tullut normi. Yksityisen sektorin halu palata normaaliin taloudelliseen toimeliaisuuteen voi työntää monia kohti rokotusta nopeammin kuin hallituksen määräämä pakko.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia