Jalokivien salakuljetus kukoistaa Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jalokivien salakuljetus kukoistaa Afganistanissa

Afganistanin runsaita jalokivivaroja ja muita aarteita on rosvottu häikäilemättä kahdeksan vuotta jatkuneen sodan aikana. Sekava tilanne ja korruptio helpottavat salakuljetusta, jonka reitit johtavat niin Itä-Aasiaan kuin Länsi-Eurooppaankin. Tuottoisaan bisnekseen osallistuvat Afganistanissa monet viranomaisetkin.

Afganistanin runsaita jalokivivaroja ja muita aarteita on rosvottu häikäilemättä kahdeksan vuotta jatkuneen sodan aikana. Sekava tilanne ja korruptio helpottavat salakuljetusta, jonka reitit johtavat niin Itä-Aasiaan kuin Länsi-Eurooppaankin. Tuottoisaan bisnekseen osallistuvat Afganistanissa monet viranomaisetkin.

Itäisessä Nuristanin maakunnassa asuva Alaf Gul kertoo, että siellä jalokivikaupassa on mukana viranomaisia, asemiehiä ja myös Taleban-kapinallisia. Gulin mukaan kivet myydään kauppiaille, jotka ilmeisesti vievät ne ulos maasta.

Nandrajinlaakson heimojohtajan Ghulam Sakhin mukaan alueella toimii luvattomia kaivoksia. "Kaikki rosvotaan, koska hallituksen valta ei ulotu alueelle, jolla kaivokset sijaitsevat."

Kaivutyössä tarvittavat räjähteet tuodaan hallituksen valvomalta alueelta, mutta sitäkään ei Sakhin mukaan pystytä estämään.

Mamoor Shah Wali oli aiemmin Afganistanin armeijan palveluksessa Nuristanissa. Hänen mukaansa alueen vuoret ovat täynnä arvokiviä, joiden ryöstäjät ovat vahvasti aseistautuneita.

Nuristanissa tienrakennukseen osallistuva mies kertoo, että liikenne on vilkastunut: Pakistanista virtaa bisnesmiehiä ostamaan jalokiviä, jotka he myyvät rajan takana Peshawarissa huimalla voitolla.

Afganistanin pitkät ja vaikeakulkuiset rajat vuotavat joka suuntaan. Laajoja alueita hallitsevat kapinalliset ja sotaherrat saavat hyvät korvaukset sulkiessaan silmänsä salakuljetukselta.

Pakistaniin rajautuvan Khostin maakunnan turvallisuusjoukkoja komentava Mohammad Yaqub valittaa, ettei hänellä yksinkertaisesti ole resursseja salakuljetuksen estämiseen.

"Emme mitenkään pysty sulkemaan Khostin pitkää rajaa, ja maasta ulos pääsee muutakin kautta kuin teitä ja solia pitkin", hän selittää.

Yaqub kehottaa Kabulin hallitusta perustamaan erikoisjoukon salakuljetuksen torjuntaan, koska paikallisilla poliisi- ja sotilasvoimilla on muutenkin kädet täynnä työtä.

Hallitus on puolestaan kannustanut Khostin ja Nangraharin alueen yksityisyrittäjiä kehittämään laillisia jalokivimarkkinoita salakuljetuksen tilalle. Yrittäjien mukaan laillinen kauppa onkin kasvanut merkittävästi.

Sen rinnalla jatkuu kuitenkin pimeä kauppa, eräs nimettömänä esiintyvä salakuljettaja vakuuttaa.

"Aiemmin veimme jalokiviä rekkalasteittain. Kun rajalle tuli tarkastusasemia, siirryimme kameleihin ja aaseihin. Lopulta otimme käyttöön moottoripyörät, koska niitä autot eivät saa kiinni", hän kertoo.

Vaikka Afganistanin sota on pääasiassa helpottanut salakuljetusta sitoessaan sota- ja poliisivoimia, välillä tulee myös takaiskuja.

Kun Pakistan hyökkäsi keväällä 2009 terroristijahtiin Afganistanin rajamaakuntiin, salakuljettajien bisnekset heikkenivät. Erään alalla toimivan mukaan hinnat putosivat jopa puoleen.

Afganistanin aarteita

Afganistanin Hindukush-vuoristosta on ammoisista ajoista kaivettu huippulaatuista lapislatsuli-puolijalokiveä. Vuoristoisen maan uumenista löytyy myös oikeita jalokiviä, kuten smaragdeja, rubiineja ja safiireja. Muita Afganistanin korukiviä ovat muun muassa turmaliini, akvamariini, fluoriitti, granaattia, kunziitti, kvartsi ja topaasi.

Arviolta 90-95 prosenttia Afganistanin arvokivistä viedään maasta laittomasti. (Lähde: Afghanistan Geological Survey)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia