Italiaan saapuvien siirtolaisten joukossa yhä enemmän ihmiskaupan uhreja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Italiaan saapuvien siirtolaisten joukossa yhä enemmän ihmiskaupan uhreja

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan jopa 80 prosenttia Nigeriasta Italiaan saapuvista naisista on potentiaalisia seksuaalisen riiston uhreja.

Punaisen Ristin työntekijöitä ja siirtolaisia Sisilian Cataniassa vuonna 2015.

Italiaan saapuu yhä enemmän siirtolaisia Välimeren kautta. Kuva vuodelta 2015. Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0.

Yhä useampi Italiaan meriteitse saapuva siirtolainen on ihmiskaupan uhri. Monet heistä ovat alaikäisiä, kertoo YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) tuoreessa raportissaan.

Kasvutrendi on jatkunut kolme vuotta, eikä tämän vuoden alkupuolisko ole ollut poikkeus. Useimmat uhrit ovat Nigeriasta: jo noin 80 prosenttia maasta saapuvista naisista voidaan määritellä potentiaalisiksi seksikaupan uhreiksi, IOM sanoo.

Raportin tiedot on kerätty Etelä-Italian vastaanottokeskuksista. Sen mukaan potentiaaliset seksikaupan uhrit tunnistetaan muun muassa sukupuolen, iän ja kansalaisuuden avulla – naiset, alaikäiset ja nigerialaiset ovat todennäköisimpiä uhreja. Lisäksi ihmiskaupan uhrit ovat ryhmäkeskusteluissa usein alistuvia ja hiljaisia ja toisinaan heitä kontrolloivat selvästi toiset siirtolaiset.

Monet uhrit eivät uskalla kertoa kokemuksistaan, sillä he ovat ihmiskauppiaiden täydellisessä vallassa, heidät on saatettu pakottaa vannomaan uskollisuudenvala esimerkiksi eräänlaisessa rituaalissa tai he pelkäävät perheensä joutuvan vaaraan, mikäli he kertovat joutuneensa ihmiskaupan uhreiksi, raportissa kerrotaan.

Italiaan saapui viime vuonna meriteitse yhteensä yli 11 000 nigerialaista naista ja yli 3 000 alaikäistä ilman vanhempiaan. Naisten määrä yli kaksinkertaistui ja lasten määrä lähes kolminkertaistui edellisvuodesta.

Tänä vuonna Italiaan on saapunut yhteensä yli 94 000 siirtolaista. Nigerialaiset ovat tänä vuonna olleet toiseksi yleisin Välimeren kautta Italiaan saapuva maahanmuuttajaryhmä.

Lisää uusi kommentti