Itä-Afrikassa taistellaan vesi- ja ruokapulaa vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itä-Afrikassa taistellaan vesi- ja ruokapulaa vastaan

Kuivuusjakson seurauksena jopa joka kolmas lapsi on aliravittu, sanovat järjestöt.

Pahin kuivuus vuosikymmeniin yhdessä nousevien ruoan hintojen kanssa on aiheuttanut Afrikan sarven alueelle massiivisen vesi- ja ruokapulan. Pelastakaa Lasten esittämän arvion mukaan esimerkiksi Kenian Manderassa useampi kuin joka neljäs kärsii aliravitsemuksesta.

Erityisesti järjestöjä huolestuttaa kriisin vaikutukset lapsiin. UNICEFin mukaan yhdeksästä miljoonasta humanitaarista apua tarvitsevasta alle 5-vuotiaita lapsia on lähes kaksi miljoonaa.

"Jopa 40 prosenttia lapsista on jäänyt kokonaan pois koulusta tehdäkseen tilapäistä työtä ruuan vastikkeeksi. Aliravitsemus voi vahingoittaa lasten fyysistä ja henkistä kehitystä pysyvästi. Siksi lapset tarvitsevat apua heti", kuvailee itäisen Kenian tilannetta Suomen Pelastakaa Lasten Itä-Afrikan aluetoimiston johtaja Anne Kanene.

Kuivuudesta johtuen lukuisten perheiden toimeentulo on romahtanut, kun sadot ovat jääneet pieniksi ja karjasta suuri osa on kuollut. Avustusjärjestöt tukevat toimeentulonsa menettäneitä perheitä antamalle heille kuponkeja, joilla he voivat ostaa ruokaa paikallisilta markkinoilta. Aliravittuja lapsia hoidetaan ravitsemusklinikoilla.

Kriisi on ajanut ihmiset pakolaisleireille Etiopian Dolo Adoon ja Kenian Dadaabiin, jonne saapuu päivittäin noin 1300 ihmistä. Heistä yli puolet on lapsia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia