Uutiset Koronaviruspandemia

Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman

Miehitetyllä Länsirannalla rokotteita on jaettu juutalaissiirtokuntalaisille mutta ei palestiinalaisille. YK ja ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat Israelia Geneven neljännen sopimuksen velvoitteista.
Israelin lippu
Israel on rokottanut kansalaisiaan ennätysvauhtia. (Kuva: Ishai Parasol / CC BY-SA 2.0)

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Israelia toimittamaan koronarokotetta omien kansalaistensa lisäksi myös miehittämiensä Länsirannan ja Gazan palestiinalaisille asukkaille.

Israel on rokottanut kansalaisiaan ennätystahtia: yli 20 prosenttia on rokotettu. Rokotetta on tarjottu myös Israelin sisällä asuville palestiinalaisille, joilla on Israelin kansalaisuus, sekä miehitetyn Itä-Jerusalemin asukkaille.

Rokotteen ovat saaneet myös Länsirannan juutalaissiirtokuntien asukkaat – mutta eivät palestiinalaiset sen paremmin Länsirannalla kuin Gazassakaan.

”Mikään ei oikeuta tämän päivän todellisuutta osissa Länsirantaa. Siellä ihminen toisella puolella katua saa rokotteen ja toisella puolella asuva ei sillä perusteella, onko juutalainen vai palestiinalainen. Kaikkien samalla alueella pitäisi saada rokote etnisestä taustasta riippumatta”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) Israelin ja Palestiinan johtaja Omar Shakir tiedotteessa.

Myös YK:n riippumat ihmisoikeusasiantuntijat julkaisivat viime viikolla lausunnon, jonka mukaan Israelin varmistettava rokotteiden saanti myös miehitettyjen alueiden asukkaille.

Velvoite perustuu neljänteen Geneven sopimukseen, jonka mukaan miehittäjävaltion pitää huolehtia miehitettyjen alueiden asukkaiden terveyspalveluista, myös epidemioiden hoidosta. Mitä pidempään miehitys kestää, sitä suurempi on velvollisuus, HRW huomauttaa tiedotteessaan.

Israel on miehittänyt Länsirantaa vuodesta 1967. Israel vetäytyi Gazasta vuonna 2005 mutta saartaa sitä yhä.

Israel puolestaan vetoaa Oslon sopimuksiin, jotka solmittiin palestiinalaishallinnon kanssa 1990-luvun alussa. Niiden mukaan palestiinalaisviranomaiset huolehtivat terveyspalveluista. Oslon sopimukset jakavat Länsirannan mutkikkaaseen kolmen alueen järjestelmään, jota hallitsee osin Israel, osin palestiinalaishallinto ja osin molemmat yhdessä.

”Heidän täytyy oppia huolehtimaan itsestään. Olemme auttaneet palestiinalaisia naapureitamme kriisin alusta asti, mukaan lukien terveystarvikkeilla, lääkkeillä ja neuvoilla. En usko, että tässä maassa on ketään, oli hänen näkemyksensä mikä tahansa, joka voisi kuvitella, että ottaisin rokotteen Israelin kansalaiselta ja antaisin sen kaikella hyväntahtoisuudella naapureillemme”, sanoi Israelin terveysministeri Yuli Edelstein brittiläiselle Sky News -kanavalle viime viikolla.

Tilannetta mutkistaa myös se, että on epäselvää, ovatko palestiinalaisviranomaiset virallisesti pyytäneet apua ja missä vaiheessa.

Israelin vastuu ei kuitenkaan poistu, vaikka palestiinalaisviranomaisilla onkin velvollisuuksia miehitettyjen alueiden asukkaita kohtaan, varsinkin, kun palestiinalaisviranomaisten toimivalta ja taloudelliset mahdollisuudet ovat rajalliset, HRW sanoo.

Miehitetyillä Palestiinalaisalueilla elää yhteensä noin 5,1 miljoonaa ihmistä. Koronavirustartuntoja on havaittu yli 170 000, kuolleita on 1 861. 8,8 miljoonan asukkaan Israelissa tartuntoja on havaittu yli 520 000. Yli 3 800 ihmistä on menehtynyt tautiin.

Palestiinalaisviranomaiset ovat tilanneet venäläistä Sputnik V -rokotetta, mutta sen ei odoteta saapuvan ennen helmikuuta. AstraZenecan rokotetta on tulossa maaliskuussa, ja lisäksi palestiinalaisten odotetaan saavan rokotteita myös WHO:n Covax-mekanismin kautta.

Israel ja PalestiinaKoronaviruspandemia politiikkakonfliktiterveyssairaus/lääkintä IsraelPalestiina

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 18.1.2021 - 19:59

Jutussa kutsutaan Israelia miehittäjäksi 9 kertaa, miksi? Miksi miehitystä pitää korostaa näin paljon, vaikka jutun pääasia on kai rokotteiden jakelu palestiinalaisille? Sitten ei ole edes selvää, ovatko Palestiinalaiset edes pyytäneet rokotteita. Tämä on taas yksi Israel-vastainen juttu muiden joukossa, joita Teija Laakso kirjoittaa. Kirjoittakaa seuraava juttu siitä, kuinka paljon palestiinalaisille annetaan rahaa maailmanlaajuisesti ja mitä niillä rahoilla on tehty.

Kiitos palautteesta. Miehitystä korostetaan jutussa näin paljon juuri sen takia, että jutun aiheena on rokotteiden jakelu: jos Israel ei miehittäisi Palestiinalaisalueita, sillä ei olisi velvollisuutta rokottaa alueen palestiinalaisia eikä jutulle oikeastaan olisi mitään perusteitakaan.

Aiheen poliittisuuden takia useimmat Palestiina-juttumme toki käsittelevät miehitystä tai konfliktia jollakin tavalla, mutta toki jonkin verran meillä on juttuja myös avustustyöstä ja vaikkapa kehitysyhteistyöstä.

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 18.1.2021 - 20:05

"miehittämiensä Länsirannan ja Gazan palestiinalaisille asukkaille." "Miehitetyillä Palestiinalaisalueilla elää yhteensä noin 5,1 miljoonaa ihmistä."
Gaza ei ole miehitetty, vaan saarrettu, ettei Hamas saisi täsmäohjuksia juutalaisia vastaan.

Kiitos palautteesta. Se, että Israel on vetäytynyt Gazasta mutta saartaa sitä yhä, on kerrottu jutussa. Kansainvälinen yhteisö pitää Gazaa yleisesti ottaen yhä miehitettynä juuri tuon saarron takia.

https://www.ts.fi/lukijoilta/656370/Todellisuus+loi+Gazassa+vasten+kasv…
Tämän kirjoituksen luettuani mietin, mitä tapahtuisi, jos Israel lopettaisi saarron?
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3103361-gaza-menetti-ainoan-henk…
Tämän luettuani mietin pitäisikö myös Egyptin toimittaa rokotteita palestiinalaisille?
Syytätte Israelia, mutta "unohdatte", että myös Egypti saartaa Gazaa.

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 19.1.2021 - 11:50

Varmaan ymmärrätte, mikä ajatukseni on? Sivustollanne aina kirjoitetaan siitä, mitä pahaa Israel tekee, mutta ei koskaan siitä, mitä pahaa Palestiinalaiset tekevät. Miksi sivustonne jutut ovat niin puolueellisia?

Siihen, mikä aihe ja näkökulma valikoituvat julkaistavaksi, vaikuttavat monet asiat: aika, resurssit, taustatiedon saatavuus, kiinnostavuus, se, onko aiheesta kirjoitettu aiemmin jne. Yleissääntöä siihen, miksi joku juttu julkaistaan ja miksi ei, ei siis ole. Tärkeitä arvoja sivustollamme (ja todennäköisesti myös monilla ns. perinteisillä, isoilla medioilla), ovat kuitenkin ihmisoikeudet ja kansainvälinen oikeus. Korostamme siis artikkeleissamme kansainvälisen oikeuden, YK:n ja ylipäätään kansainvälisen yhteisön kantoja, ja ne saavat enemmän painoarvoa. Mitä tulee yllä olevaan artikkeliin, kansainvälisen yhteisön kanta on suhteellisen selkeä ja siksi se saa enemmän näkyvyyttä. Olemme kuitenkin pyrkineet tuomaan jutussa esiin myös tilanteen monimutkaisuutta.

Lue myös

Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Nainen istuu tuolissa selkä kameraan päin.

Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”

Ihmiskauppaa kokenut Grace Mashingaidze* kävi ennen koronapandemiaa säännöllisesti ihmiskaupan uhrien työpajoissa. Koronarajoitusten seurauksena niitä ei voi enää järjestää. Samoin on käynyt monissa muissa maissa. Asiantuntijoiden mukaan pandemia on myös altistanut ihmiskaupalle aiempaa enemmän ihmisiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”