Iran Hamasin takapiruna pelottaa Persianlahden öljymaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran Hamasin takapiruna pelottaa Persianlahden öljymaita

Gazan väkivalta on aiheuttanut Persianlahden
öljyvaltioille kahtalaisia paineita: arabiasukkaat vaativat oikeutta
palestiinalaisille, mutta johtoa pelottaa Hamasin ja sen takapiruksi
sanotun Iranin mahdin kasvu.

Gazan väkivalta on aiheuttanut Persianlahden öljyvaltioille kahtalaisia paineita: arabiasukkaat vaativat oikeutta palestiinalaisille, mutta johtoa pelottaa Hamasin ja sen takapiruksi sanotun Iranin mahdin kasvu.

Bahrainin, Kuwaitin, Omanin, Qatarin, Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien muodostama Persianlahden yhteistyöneuvosto (GCC) on syyttänyt Israelia rasistisesta toiminnasta ja vedonnut kansainväliseen yhteisöön katastrofin pysäyttämiseksi.

Lähi-idän kiista on GCC-maille muutakin kuin poliittinen kysymys, sillä niiden alueella asuu runsaasti palestiinalaisia.

Alueella on alkuvuodesta järjestetty useita mielenosoituksia palestiinalaisten puolesta, mikä on yleensä harvinaista.

Qatarkin jäädyttää suhteensa Israeliin

Asia on päättäjille arka, koska mielenosoittajilla on tapana tuomita Israelin ohella myös sitä tukeva Yhdysvallat, joka taas on GCC-maiden tärkeä yhteistyökumppani.

Qatarilla on suhteet myös Israeliin, ja siellä toimii maan kaupallinen edustusto. Perjantaina Qatar tosin ilmoitti suhteiden jäädyttämisestä.

"Israel on ajanut GCC-maat puolustuskannalle, ja kovimmat paineet kohdistuvat Qatariin, koska sillä on suhteet Tel Aviviin", Dohassa toimivan Georgetownin yliopiston kansainvälisten suhteiden tutkimusta johtava Mehran Kamrava kommentoi aiemmin.

Qatarissa vaikuttava egyptiläissyntyinen islaminoppinut Sheikh Yousuf al-Qaradawi varoitti hiljan rukouspuheessaan, että arabimaiden johtajat menettävät asemansa oikeutuksen, elleivät he kuuntele kansaansa.

Hän on toistuvasti kehottanut boikotoimaan israelilaisia ja yhdysvaltalaisia tuotteita.

Israel ja Yhdysvallat vakuuttavat, että Hamas eli Islamilainen vastarintaliike on Iranin sätkynukke, vaikka se voitti palestiinalaisalueella lailliset vaalit vuonna 2006.

Länttä hiertää Hamasissa eniten sen haluttomuus tunnustaa Israelin valtiota.

Gazan hyökkäys vaalitemppu

Hyökkäyksellään Gazaan Israel pyrki lisäämään pelotevaikutustaan ja kansalaistensa luottamusta vaalien alla, jotta kesän 2006 kirvelevä tappio Libanonin Hizbollahista unohtuisi.

Ironista kyllä, tämä sopii myös GCC:lle sikäli, että se haluaa pitää viime aikoina asemaansa vahvistaneen Iranin aisoissa.

Iran on jatkanut ydinohjelmaansa, nauttinut tukemansa Hizbollahin yllättävästä menestyksestä ja pääsee ilmeisesti neuvottelemaan Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman kanssa 30 vuoden torailun jälkeen.

GCC ei ole julkisesti moittinut Irania sen väitetystä osuudesta Gazassa. Sunnalaisia maita kuitenkin huolestuttaa shiiajohtoisen Iranin vaikutuksen kasvu alueella.

Itse asiassa Hamaskin edustaa sunnimuslimeja, ja on saanut merkittävää tukea muun muassa Saudi-Arabialta.

Arabimaat eivät ole päässeet yksimielisyyteen edes huippukokouksen järjestämiseksi Gazan tilanteen vuoksi. Arabiliiton mukaan palestiinalaisia on mahdoton auttaa ennen kuin Hamas suostuu neuvottelemaan Länsirantaa hallitsevan kilpailevan Fatah-järjestön kanssa.

Väkivalta Lähi-idässä on ruokkinut Persianlahdellakin kiihkoilua ja Yhdysvaltain-vastaisuutta aikana, jolloin arabeilla oli myönteisiä odotuksia Yhdysvaltain vallanvaihdoksesta ja George W. Bushin aiheuttamien haavojen arpeutumisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia