Uutiset

Iran Hamasin takapiruna pelottaa Persianlahden öljymaita

Gazan väkivalta on aiheuttanut Persianlahden
öljyvaltioille kahtalaisia paineita: arabiasukkaat vaativat oikeutta
palestiinalaisille, mutta johtoa pelottaa Hamasin ja sen takapiruksi
sanotun Iranin mahdin kasvu.

Gazan väkivalta on aiheuttanut Persianlahden öljyvaltioille kahtalaisia paineita: arabiasukkaat vaativat oikeutta palestiinalaisille, mutta johtoa pelottaa Hamasin ja sen takapiruksi sanotun Iranin mahdin kasvu.

Bahrainin, Kuwaitin, Omanin, Qatarin, Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien muodostama Persianlahden yhteistyöneuvosto (GCC) on syyttänyt Israelia rasistisesta toiminnasta ja vedonnut kansainväliseen yhteisöön katastrofin pysäyttämiseksi.

Lähi-idän kiista on GCC-maille muutakin kuin poliittinen kysymys, sillä niiden alueella asuu runsaasti palestiinalaisia.

Alueella on alkuvuodesta järjestetty useita mielenosoituksia palestiinalaisten puolesta, mikä on yleensä harvinaista.

Qatarkin jäädyttää suhteensa Israeliin

Asia on päättäjille arka, koska mielenosoittajilla on tapana tuomita Israelin ohella myös sitä tukeva Yhdysvallat, joka taas on GCC-maiden tärkeä yhteistyökumppani.

Qatarilla on suhteet myös Israeliin, ja siellä toimii maan kaupallinen edustusto. Perjantaina Qatar tosin ilmoitti suhteiden jäädyttämisestä.

"Israel on ajanut GCC-maat puolustuskannalle, ja kovimmat paineet kohdistuvat Qatariin, koska sillä on suhteet Tel Aviviin", Dohassa toimivan Georgetownin yliopiston kansainvälisten suhteiden tutkimusta johtava Mehran Kamrava kommentoi aiemmin.

Qatarissa vaikuttava egyptiläissyntyinen islaminoppinut Sheikh Yousuf al-Qaradawi varoitti hiljan rukouspuheessaan, että arabimaiden johtajat menettävät asemansa oikeutuksen, elleivät he kuuntele kansaansa.

Hän on toistuvasti kehottanut boikotoimaan israelilaisia ja yhdysvaltalaisia tuotteita.

Israel ja Yhdysvallat vakuuttavat, että Hamas eli Islamilainen vastarintaliike on Iranin sätkynukke, vaikka se voitti palestiinalaisalueella lailliset vaalit vuonna 2006.

Länttä hiertää Hamasissa eniten sen haluttomuus tunnustaa Israelin valtiota.

Gazan hyökkäys vaalitemppu

Hyökkäyksellään Gazaan Israel pyrki lisäämään pelotevaikutustaan ja kansalaistensa luottamusta vaalien alla, jotta kesän 2006 kirvelevä tappio Libanonin Hizbollahista unohtuisi.

Ironista kyllä, tämä sopii myös GCC:lle sikäli, että se haluaa pitää viime aikoina asemaansa vahvistaneen Iranin aisoissa.

Iran on jatkanut ydinohjelmaansa, nauttinut tukemansa Hizbollahin yllättävästä menestyksestä ja pääsee ilmeisesti neuvottelemaan Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman kanssa 30 vuoden torailun jälkeen.

GCC ei ole julkisesti moittinut Irania sen väitetystä osuudesta Gazassa. Sunnalaisia maita kuitenkin huolestuttaa shiiajohtoisen Iranin vaikutuksen kasvu alueella.

Itse asiassa Hamaskin edustaa sunnimuslimeja, ja on saanut merkittävää tukea muun muassa Saudi-Arabialta.

Arabimaat eivät ole päässeet yksimielisyyteen edes huippukokouksen järjestämiseksi Gazan tilanteen vuoksi. Arabiliiton mukaan palestiinalaisia on mahdoton auttaa ennen kuin Hamas suostuu neuvottelemaan Länsirantaa hallitsevan kilpailevan Fatah-järjestön kanssa.

Väkivalta Lähi-idässä on ruokkinut Persianlahdellakin kiihkoilua ja Yhdysvaltain-vastaisuutta aikana, jolloin arabeilla oli myönteisiä odotuksia Yhdysvaltain vallanvaihdoksesta ja George W. Bushin aiheuttamien haavojen arpeutumisesta.

konflikti IranLähi-Itä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti