Irakissa uutta kouluvuotta odotetaan kauhulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irakissa uutta kouluvuotta odotetaan kauhulla

Irakilaisten lasten vanhemmat odottavat kauhulla uuden kouluvuoden alkua, sillä turvallisuustilanne koetaan kautta maan kehnommaksi kuin koskaan. Pelkkä astuminen kotoa kadulle voi koitua kohtalokkaaksi.

Irakilaisten lasten vanhemmat odottavat kauhulla uuden kouluvuoden alkua, sillä turvallisuustilanne koetaan kautta maan kehnommaksi kuin koskaan. Pelkkä astuminen kotoa kadulle voi koitua kohtalokkaaksi. Myös talousvaikeudet nostavat usein koulutien pystyyn.

"Herra tietää, miten pystymme lähettämään lapset kouluun tänä vuonna", aprikoi Um Mohammed, bagdadilainen viiden lapsen äiti.

"Taloudellinen tilanteemme ei ole ikinä ollut huonompi. Hinnat ovat aivan liian korkeita suurimmalle osalle irakilaisista. Joudun ehkä pitämään osan lapsista kotona ja lähettämään vain kaksi kouluun", äiti jatkaa.

"Emme olleet rikkaita aiemminkaan, mutta elämä sentään sujui. Meillä oli tapana juhlia koulun alkamista: katsella, kun lapset sovittivat uusia koulupukujaan ja tutkivat oppikirjojensa värikkäitä kuvia", kyynelehtivä nainen kertoo.

Irakilaiset syyttävät hallitustaan siitä, ettei se pysty tarjoamaan kansalle edes välttämättömintä. Yhdysvallat puolestaan saa vastuun kyvyttömän hallituksen nostamisesta valtaan.

Irakin opetusministeri on luvannut, että alkava kouluvuosi on aiempia parempi, mutta sama lupaus on annettu miehityksen aikana joka syksy.

"Irakin opetusjärjestelmä on tuhoutunut, ja meillä on loputtomasti ongelmia", sanoo erään bagdadilaiskoulun rehtori, joka esittäytyy vain etunimellä Hassan.

"Meillä on pulaa pulpeteista, liitutauluista, vedestä, sähköstä ja kaikista opetusvälineistä. Lisäksi meiltä puuttuu tänä vuonna myös kohtalokkaan paljon opettajia", hän kertoo.

Opettajat ovat miljoonien muiden irakilaisten tavoin paenneet maasta, jossa uskonnollisten ryhmien kuolemanpartiot jakavat tappouhkauksia ja –tuomioita. Osa on joutunut muuttamaan maan sisällä uudelle alueelle.

Korkeakouluopetuksen ministeriön mukaan vuoden 2006 helmikuuhun mennessä Irakissa oli surmattu liki 180 professoria ja vähintään 3 250 oli paennut maasta. Tilanne on sen jälkeen muuttunut paljon pahemmaksi.

Ministeriön mukaan opettajia lähti viime vuonna kaksinkertainen määrä vuoteen 2005 verrattuna, mikä vie pohjan koko opetusjärjestelmältä.

Opettajien ohella vaarassa ovat myös oppilaat.

"Minun kaksi poikaani eivät mene tänä vuonna kouluun. Olen varma, että aseryhmät sieppaavat ja tappavat satoja, ellei tuhansia koululaisia. En vaaranna poikieni henkeä pönkittääkseni (Yhdysvaltain presidentin George) Bushin valheita siitä, että maa on täysin turvallinen", bagdadilainen Tariq Ahmed vakuuttaa.

Irakin opetusministeriö on jo varoitellut, että kouluihin tulee tänä syksynä ainakin 15 prosenttia vähemmän oppilaita kuin normaalisti.

Ministeriön edustaja Leila Abdallah kertoi elokuun lopulla, että koulun päättötutkinnossa epäonnistuneiden määrä on noussut 54 prosenttia aiemmista vuosista.

Monilta koululaisilta tutkinto jäi yksinkertaisesti kesken, koska he joutuivat muuttamaan väkivaltaa pakoon kesken koekauden.

Irakilainen kansalaisjärjestö Pidetään lapset hengissä (KCA) arvioi hiljan opetuksen tason romahtaneen. Sadan oppilaan opetusryhmät ovat nyt arkipäivää.

Kansainvälinen Oxfam-järjestö raportoi heinäkuussa, että "92 prosentilla Irakin lapsista on oppimisvaikeuksia, jotka johtuvat paljolti nykyisestä pelon ilmapiiristä."

Raportin mukaan kouluja suljetaan jatkuvasti, koska opettajat ja oppilaat ovat liian peloissaan.

Britannian Pelastakaa lapset laskee, että koulunkäynti on keskeytynyt Irakissa jopa 800 000 lapselta. Vuonna 2004 heitä oli 600 000.

Irakilaisten turvallisuudentunne ei ole kohentunut, vaikka heidän omansa ja Yhdysvaltain hallitus väittävät tilanteen parantuneen.

"Yliopistot toimivat kuolemanpartioiden päämajoina", Bagdadin al-Mustansiriyan yliopiston professori Qutayba Assaad sanoo.

"Ne harjoittavat kaikenlaista kidutusta yliopistojen sisällä. Monia kollegojani on siepattu uskontonsa vuoksi tai siksi, että he ovat vastustaneet pappien puuhia yliopistoilla", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia