Intian naisille varma vaalitappio | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian naisille varma vaalitappio

Parlamentissa on vähemmän naisia kuin Afganistanissa eikä tilanteen paranemisesta ole merkkejä.

(IPS) -- Intian parlamenttivaalien suurponnistus jatkuu toukokuun 12. päivään, mutta jo ennen sitä on selvillä yksi varma häviäjä: naiset.

Naisia on vain noin seitsemän prosenttia ehdokkaista, jotka kisaavat parlamentin alahuoneen 543 paikasta. Osuus on samaa luokkaa kuin vuoden 2009 vaaleissa, jolloin valituksi tuli 59 naista.

"Näissä vaaleissa koemme hävinneemme jo etukäteen. Naiset työnnetään aina vain enemmän syrjään", sanoo Jyotsna Chatterji Joint Women's Programme -kansalaisjärjestöstä.

Laki, joka takaisi kolmasosan liittovaltion ja osavaltioiden parlamenttipaikoista naisille on ollut vireillä vuodesta 1996, mutta vallanpitäjät ovat estäneet sen läpimenon.

Näiden vaalien alla kaikki kolme johtavaa puoluetta - hallitseva kongressipuolue, hindunationalistinen BJP ja korruptiota vastustava AAM - ovat vakuuttaneet ajavansa naiskiintiön läpi, jos pääsevät valtaan.

Intian paikallishallinnossa naisille varattiin kolmannes paikoista jo 1993, ja joissakin osavaltiossa kiintiö on nostettu puoleen. Päätöksentekoon on osallistunut yli kaksi miljoonaa naista, joten poliittista kokemusta löytyy kyllä.

Intian parlamentissa naisten osuus on nyt 11 prosenttia, kun maailman keskiarvo on 22 prosenttia. Afganistanissa naiskansanedustajia on 28 ja Pakistanissa 19 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia