Intian naiset uskaltavat puhua seksistä netissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian naiset uskaltavat puhua seksistä netissä

Sorron ja väkivallan luoma hiljaisuus murtuu, kirjoittaa Ranjita Biswas.

(IPS) -- Tietokonekurssi avasi Ritaksi esittäytyvälle 30-vuotiaalle intialaisnaiselle mahdollisuuden keskustella vapaasti seksistä, joka on tabuista suurin.

"Voin puhua tarpeistani, ruumiistani ja tunteistani, mitä en ole tehnyt koskaan aiemmin", kertoo Rita, joka on kotiäiti Intian Kolkatan osavaltiosta. Netissä hän on kohdannut tuhansia muita naisia, joille seksuaalisuus on tähän asti ollut kielletty aihe.

Sukupuolivalistus on Intian kouluissa lähes olematonta, ja biologian opettajat hyppäävät usein siihen liittyvien kappaleiden yli.

Intiassa on Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen eniten netinkäyttäjiä, yli 137 miljoonaa. Käyttäjien enemmistö on yhä kaupunkilaisia, kun taas 70 prosenttia Intian naisista asuu maalla. Naisten sorrettu asema rajaa myös heidän pääsyään it-oppiin.

Bloggaavat äidit

Sosiologi ja feministi Manjima Bhattacharjyan mukaan keski- ja yläluokan naiset ovat kuitenkin löytäneet netin ja voivat etsiä tietoa esimerkiksi ehkäisystä tai solmia kontakteja vastakkaiseen sukupuoleen.

"Löysin yllättävän paljon bloggaavia äitejä. He ovat keskiluokan naisia, jotka näyttävät pohtivan kaikkea mahdollista lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä lisääntymiseen liittyviin oikeuksiin ja sukupuolten väliseen työnjakoon", tutkija kertoo.

Hänen mukaansa netti on henkireikä myös seksuaalisille vähemmistöille. Intia kumosi vasta 2009 lain, joka määritti homouden rikokseksi, ja 73 prosenttia kansasta pitää päätöstä vääränä.

Vastareaktioksi on syntynyt yli sata nettiblogia, joissa puolustetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Alusvaatekampanja

Myös Intian naisaktivistit ovat alkaneet hyödyntää nettiä kampanjoissaan. Kun Mangaloressa pubia pitävät naiset joutuivat miesten hyökkäyksen kohteeksi 2009, heidän tuekseen perustettiin Vaaleanpunaiset alusvaatteet -kampanja. Sille löytyi Facebookista 40 000 tukijaa.

Saman vuoden ystävänpäivänä ryhmän jäsenet lähettivät tulvimalla vaaleanpunaisia alusvaatteita äärihindujen ryhmälle. Sen johtaja oli uhannut käydä naimattomien parien kimppuun, jos näitä näkyisi kyseisenä päivänä.

Bhattacharjya muistuttaa, että naisten ahdistelu ja vainoaminen ulottuu myös nettiin. "Naiset ovat tietoisia siitä, että heidän liikkeitään voidaan tarkkailla. Siksi he välttävät nettikäyttäytymistä, joka voisi vaikeuttaa elämää."

Älypuhelin yleistyy

Lisääntymisterveyttä koskevaa keskustelua edistävän Tarshi-järjestön ohjelmajohtaja Prabha Nagaraja harmittelee, että naisten on vaikea saada yksityisyyttä netissäkään, koska laitteet ovat yleensä koko perheen käytössä. Lisäksi oletus naisten teknisestä taitamattomuudesta pitää osan loitolla vempaimista.

Älypuhelimien nopea yleistyminen helpottaa tilannetta, Nagaraja uskoo. Erään arvion mukaan älykännyköiden määrä kasvaa Intiassa tänä vuonna yli 50 prosenttia ja yltää 67 miljoonaan vuoden lopussa.

Elämän ja kuoleman kysymys

Intiassa raiskataan nainen joka 28. minuutti. Vuosina 2001–2011 kirjattiin yli 50 000 lasten raiskaustapausta. Asiantuntijoiden mukaan vaikeneminen on siunannut naisiin kohdistuvan väkivallan ja rohkaissut sitä.

Internet tarjoaa kanavan hiljaisuuden murtamiseen. Nuoren naisopiskelijan joukkoraiskaus ja murha joulukuussa Delhissä nostattivat vastalausemyrskyn maassa raivoavaa "raiskausepidemiaa" vastaan.

Netti parantaa myös mahdollisuuksia perhesuunnitteluun. Nykyisin 22 prosenttia tytöistä tulee äidiksi alle 18-vuotiaana, koska he eivät tiedä ehkäisystä tai sitä ei ole tarjolla. Synnytykseen menehtyy 50 000 naista vuodessa, moni liian nuoren iän vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia