Uutiset

Intia ja Kiina ahmivat palmuöljyä

Palmuöljyn halpuus houkuttaa ja ympäristöhaitat unohtuvat Etelä-Aasiassa ja Kiinassa, kirjoittaa Sudeshna Sarkar.

(IPS) -- Palmuöljyn kasvava suosio Etelä-Aasian maissa ja Kiinassa pahentaa osaltaan Indonesian metsäpaloja ja alueen saasteongelmia.

Palmuöljyä kutsutaan Aasian uudeksi nestemäiseksi kullaksi. Sen tuotanto sijoittuu 85-prosenttisesti Indonesiaan ja Malesiaan.

Kaudella 2011-2012 Intia kulutti maailman palmuöljystä 19 prosenttia, Kiina 16 ja Euroopan unioni 14 prosenttia. Etelä-Aasiassa myös Pakistan ja Bangladesh lisäävät käyttöään.

Palmuöljy on halpaa ja monikäyttöistä. Se soveltuu niin elintarvikkeiden, kosmetiikan kuin biopolttoaineenkin raaka-aineeksi. Aasiassa palmuöljyä käytetään paistamiseen, vaikkei se kuulu terveellisinä pidettyihin rasvoihin.

Satoisa kasvi

"Viljelijöille palmuöljy tuo paremmat tulot kuin vaikkapa riisi tai kumi", sanoo tohtori Reza Azmi. Hän johtaa kestävää matkailua ja maataloutta edistävää Wild Asia -järjestöä Malesiassa.

Öljypalmusta saa satoa pari kertaa kuussa, kun riisi korjataan vain kahdesti vuodessa, Reza selittää.

Viljelystä koituu kuitenkin monia ympäristöhaittoja, kun metsiä kaadetaan ja poltetaan uusien palmuplantaasien tieltä.

Indonesiasta tullut savusumu aiheutti kesäkuussa Malesiassa ja Singaporessa pahimmat saasteongelmat 16 vuoteen.

Lisää valvontaa

Heinäkuussa Indonesian, Malesian, Brunein, Thaimaan ja Singaporen ympäristöministerit sopivat yhteistyöstä ilmansaasteiden seurannassa. Lisäksi Indonesia sitoutui alueelliseen sopimukseen savusumun torjunnasta. Metsäpalot kuitenkin jatkuvat.

Myös palmuöljyn ostajat voivat vaikuttaa. Vuonna 2004 perustettiin palmuöljyn vapaaehtoinen sertifiointijärjestelmä (RSPO), joka pyrkii vähentämään metsätuhoja ja muita ympäristöhaittoja.

Yli 15 prosenttia palmuöljytuotannosta on sertifioitu. Monet Euroopan maat ovat luvanneet siirtyä sertifioituun palmuöljyyn vuoden 2015 loppuun mennessä, kertoo RSPO:n pääsihteeri Darrel Webber. Joukkoon kuuluu Suomessa biodieseliä valmistava Neste Oil.

Ympäristöjärjestö Greenpeace moittii RSPO-järjestelmää lepsuksi ja toivoo, että sitä kehitetään tehokkaammaksi.

Köyhät mukaan

Suurkuluttajat Intia ja Kiina käyttävät pääosin sertifioimatonta palmuöljyä. Kiinassa palmuöljyn kysynnän povataan kasvavan kymmenen prosentin vuosivauhtia, jolloin se ohittaa Intian jo 2015. Toistaiseksi RSPO:hon on liittynyt vain 15 kiinalaisyritystä.

Intiassa palmuöljyn kysyntä kasvaa 3–4 prosenttia vuodessa, koska varsinkin elintarvike- ja ravintola-ala suosivat sitä halpuuden vuoksi, sanoo alan tuottajayhdistystä johtava tohtori B.V. Mehta. RSPO:lla on maassa 26 jäsentä.

Mehtan mukaan kestävästi tuotetun palmuöljyn käyttöä Intiassa rajoittaa köyhien suuri määrä. "Eurooppalaisilla on varaa ostaa sertifioitua palmuöljyä, mutta Intiassa moni kamppailee pysyäkseen leivässä."

BiopolttoaineetKiinan kehitys metsätuusiutuva energia Etelä-AasiaKiina Suomen IPS

Lue myös

Bioenergiaa pussi kerrallaan

Saksalainen Katrin Puezin on kehittänyt bioenergiainnovaation Afrikkaa varten.

"EU puhkaisi biopolttoainekuplan"

Euroopan parlamentin päätös asettaa rajat ruokakasveista valmistettujen biopolttoaineiden käytölle.

Järjestöt pettyivät meppien biopolttoainelinjaukseen

Parlamentin asettama rajoitus ei ole tarpeeksi kunnianhimoinen biopolttoaineongelmien ratkaisemiseksi, sanovat järjestöt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Mielenosoittajia Ilmastotekoja-kyltin kera

Koululaiset marssivat ilmastotoimien puolesta – ”Aikuiset väittävät välittävänsä lapsistaan eniten, vaikka tuhoavat heidän tulevaisuuttaan”

Koululaiset ja opiskelijat noin sadassa maassa lakkoilevat tänään perjantaina vaatiakseen päättäjiltä tehokkaampia ilmastotoimia. Esimerkiksi Tampereella järjestetty mielenosoitus keräsi arviolta satoja osallistujia.
Öljynporauslautta merellä, taustalla vuoria

YK-raportti varoittaa luonnonvarojen tuhlaamisesta: Kulutus kolminkertaistunut 1970-luvulta

Ihmiskunta kuluttaa luonnonvaroja kuin viimeistä päivää, todetaan tuoreessa raportissa. Sen mukaan maapallon resursseja on yksinkertaisesti ryhdyttävä käyttämään säästeliäämmin, jotta tuhokierre saadaan poikki.
Korkeita rakennuksia vedenrajassa Intiassa

Brexit saa britit haikailemaan menneitä – Monella on ruusuinen käsitys siirtomaa-ajasta

Britanniassa on esitetty suhteiden elvyttämistä entisiin siirtomaihin korvikkeeksi EU-jäsenyydelle. Taustalla on usko siihen, että siirtomaapolitiikassa oli kyse kansainvälisestä vastuunkannosta ja köyhien maiden kehittämisestä. Taloustutkijat Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury osoittavat Intian esimerkin avulla, että todellisuus on päinvastainen.