Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs”

Indonesia nosti tyttöjen avioitumisen alaikärajaa. Lakimuutoksen lisäksi tarvitaan myös paljon asennetyötä, sillä esimerkiksi nouseva konservatiivinen liike lisää lapsiavioliittojen suosiota.

Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Lasten avioituminen on yhä yleistä Indonesiassa. Kuvassa 14-vuotias morsian West Nusa Tenggaran maakunnassa vuonna 2013. Kuva: Armin Hari / UN Photo, UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0.

Indonesia on nostanut naisten avioitumisen alaikärajan 19 vuoteen. Aiemmin alaikäraja oli 16 vuotta vanhempien luvalla.

”Tämä on suuri virstanpylväs taistelussa lapsiavioliittoja vastaan. Korjaus ei vain nosta tyttöjen avioitumisikää vaan myös varmistaa sukupuolten tasa-arvon”, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin edustaja Debora Comini tiedotteessa.

Sama ikäraja koskee myös poikia, joiden alaikäraja oli 19 jo ennen lakimuutosta. Ilman vanhempien lupaa voi mennä naimisiin 21-vuotiaana.

Aiemmin avioliiton on voinut solmia myös paikallisten viranomaisten ja uskonnollisten oikeusistuinten luvalla.

Lain puolesta kampanjoitiin vuosikymmenten ajan. Maan presidentti Joko Widodo kertoi jo keväällä 2018 maan valmistelevan lakimuutosta. Myös korkein oikeus velvoitti joulukuussa antamassaan päätöksessä maata nostamaan avioliiton alaikärajaa, koska lain katsottiin syrjivän tyttöjä.

Noin 21 prosenttia 20–24-vuotiaista naisista maailmanlaajuisesti on mennyt naimisiin alaikäisenä. Unicefin tilastojen mukaan Indonesiassa osuus on 14 prosenttia. Seurauksena on ollut muun muassa äitiys- ja lapsikuolemia.

Lakimuutos tuskin tulee riittämään, sillä asenteet lapsiavioliittoja kohtaan ovat sallivia.

Muun muassa nouseva konservatiivinen liike on vahvistanut ihmisten pelkoja ”haureudesta”, ja lapsiavioliittojen uskotaan estävän ne. Esimerkiksi ”Indonesia ilman deittailua” -liike kannustaa nuoria olemaan seurustelematta ja menemään naimisiin niin pian kuin mahdollista, kirjoittaa lastensuojelun asiantuntija Nadira Irdiana The Conversation -verkkolehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia