Uutiset Lasten oikeudet

Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs”

Indonesia nosti tyttöjen avioitumisen alaikärajaa. Lakimuutoksen lisäksi tarvitaan myös paljon asennetyötä, sillä esimerkiksi nouseva konservatiivinen liike lisää lapsiavioliittojen suosiota.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa
Lasten avioituminen on yhä yleistä Indonesiassa. Kuvassa 14-vuotias morsian West Nusa Tenggaran maakunnassa vuonna 2013. (Kuva: Armin Hari / UN Photo, UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0)

Indonesia on nostanut naisten avioitumisen alaikärajan 19 vuoteen. Aiemmin alaikäraja oli 16 vuotta vanhempien luvalla.

”Tämä on suuri virstanpylväs taistelussa lapsiavioliittoja vastaan. Korjaus ei vain nosta tyttöjen avioitumisikää vaan myös varmistaa sukupuolten tasa-arvon”, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin edustaja Debora Comini tiedotteessa.

Sama ikäraja koskee myös poikia, joiden alaikäraja oli 19 jo ennen lakimuutosta. Ilman vanhempien lupaa voi mennä naimisiin 21-vuotiaana.

Aiemmin avioliiton on voinut solmia myös paikallisten viranomaisten ja uskonnollisten oikeusistuinten luvalla.

Lain puolesta kampanjoitiin vuosikymmenten ajan. Maan presidentti Joko Widodo kertoi jo keväällä 2018 maan valmistelevan lakimuutosta. Myös korkein oikeus velvoitti joulukuussa antamassaan päätöksessä maata nostamaan avioliiton alaikärajaa, koska lain katsottiin syrjivän tyttöjä.

Noin 21 prosenttia 20–24-vuotiaista naisista maailmanlaajuisesti on mennyt naimisiin alaikäisenä. Unicefin tilastojen mukaan Indonesiassa osuus on 14 prosenttia. Seurauksena on ollut muun muassa äitiys- ja lapsikuolemia.

Lakimuutos tuskin tulee riittämään, sillä asenteet lapsiavioliittoja kohtaan ovat sallivia.

Muun muassa nouseva konservatiivinen liike on vahvistanut ihmisten pelkoja ”haureudesta”, ja lapsiavioliittojen uskotaan estävän ne. Esimerkiksi ”Indonesia ilman deittailua” -liike kannustaa nuoria olemaan seurustelematta ja menemään naimisiin niin pian kuin mahdollista, kirjoittaa lastensuojelun asiantuntija Nadira Irdiana The Conversation -verkkolehdessä.

Lasten oikeudet gendersukupuolten tasa-arvolapsetnuorisolaki Indonesia

Lue myös

Vankilan käytävä ja sellien kaltereita

YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa

Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.
Neljä lasta juttelee

Nuoriso aktivoituu Nepalissa – Oppilaskunta-aktiivit puhdistavat vettä, murtavat kuukautistabuja ja fanittavat Greta Thunbergia

Nepalin hierarkkisessa kulttuurissa lasten ja nuorten ääni ei usein pääse kuuluviin. Paikallisen ECCA-järjestön tukemat oppilaskunta-aktiivit ovat kuitenkin viime vuosina onnistuneet esimerkiksi vähentämään tyttöjen koulupoissaoloja. Avaintekijä on se, että nuoret saavat toimia itse, sanoo Suomessa vieraillut hankekoordinaattori Ashmita Rai.
Ihmisiä talon raunioilla

Unicef: Lapsiuhrien määrä on kasvanut rajusti Malin konfliktissa – Tänä vuonna jo yli 150 lasta kuollut

Mali on epävakaa etnisten ryhmien välisten kahakoiden sekä islamistikapinallisten taisteluiden vuoksi. Nyt väkivalta on levinnyt maan pohjoisosista keskiosiin, ja siitä kärsivät etenkin lapset, varoittaa YK.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.