Uutiset Lasten oikeudet

Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs”

Indonesia nosti tyttöjen avioitumisen alaikärajaa. Lakimuutoksen lisäksi tarvitaan myös paljon asennetyötä, sillä esimerkiksi nouseva konservatiivinen liike lisää lapsiavioliittojen suosiota.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa
Lasten avioituminen on yhä yleistä Indonesiassa. Kuvassa 14-vuotias morsian West Nusa Tenggaran maakunnassa vuonna 2013. (Kuva: Armin Hari / UN Photo, UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0)

Indonesia on nostanut naisten avioitumisen alaikärajan 19 vuoteen. Aiemmin alaikäraja oli 16 vuotta vanhempien luvalla.

”Tämä on suuri virstanpylväs taistelussa lapsiavioliittoja vastaan. Korjaus ei vain nosta tyttöjen avioitumisikää vaan myös varmistaa sukupuolten tasa-arvon”, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin edustaja Debora Comini tiedotteessa.

Sama ikäraja koskee myös poikia, joiden alaikäraja oli 19 jo ennen lakimuutosta. Ilman vanhempien lupaa voi mennä naimisiin 21-vuotiaana.

Aiemmin avioliiton on voinut solmia myös paikallisten viranomaisten ja uskonnollisten oikeusistuinten luvalla.

Lain puolesta kampanjoitiin vuosikymmenten ajan. Maan presidentti Joko Widodo kertoi jo keväällä 2018 maan valmistelevan lakimuutosta. Myös korkein oikeus velvoitti joulukuussa antamassaan päätöksessä maata nostamaan avioliiton alaikärajaa, koska lain katsottiin syrjivän tyttöjä.

Noin 21 prosenttia 20–24-vuotiaista naisista maailmanlaajuisesti on mennyt naimisiin alaikäisenä. Unicefin tilastojen mukaan Indonesiassa osuus on 14 prosenttia. Seurauksena on ollut muun muassa äitiys- ja lapsikuolemia.

Lakimuutos tuskin tulee riittämään, sillä asenteet lapsiavioliittoja kohtaan ovat sallivia.

Muun muassa nouseva konservatiivinen liike on vahvistanut ihmisten pelkoja ”haureudesta”, ja lapsiavioliittojen uskotaan estävän ne. Esimerkiksi ”Indonesia ilman deittailua” -liike kannustaa nuoria olemaan seurustelematta ja menemään naimisiin niin pian kuin mahdollista, kirjoittaa lastensuojelun asiantuntija Nadira Irdiana The Conversation -verkkolehdessä.

Lasten oikeudet gendersukupuolten tasa-arvolapsetnuorisolaki Indonesia

Lue myös

Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Vankilan käytävä ja sellien kaltereita

YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa

Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.