Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.

Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Lasten avioituminen on yhä yleistä Indonesiassa. Kuvassa 14-vuotias morsian West Nusa Tenggaran maakunnassa vuonna 2013. Kuva: Armin Hari / UN Photo, UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0.

Intiassa on otettu askel eteenpäin lapsiavioliittojen kieltämisessä. Maan presidentti Joko ”Jokowi” Widodo kertoi viime viikolla kahden ministeriön valmistelevan presidentin asetusta, joka korjaisi lapsiavioliitot sallivan vuoden 1974 avioliittolain. 

Asiasta kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Sen mukaan lausunto on rohkea maassa, jossa lapsiavioliitot ovat yleinen käytäntö.

Vaikka lasten avioituminen on viime vuosina vähentynyt, YK:n lastenjärjestön Unicefin tilastojen mukaan 14 prosenttia indonesialaistytöistä on mennyt naimisiin alaikäisenä. Kampanjajärjestö Girls Not Bridesin mukaan osuus on joillakin alueilla jopa 35 prosenttia. Syyt liittyvät esimerkiksi köyhyyteen ja epätasa-arvoon.
 
Lain mukaan avioliiton alaikäraja on 21, mutta vanhempien luvalla tytöt voivat mennä naimisiin 16-vuotiaina ja pojat 19-vuotiaina. Lupaa voidaan anoa myös paikallisilta viranomaisilta ja uskonnollisilta tuomioistuimilta, jolloin avioitumisikä voi olla vieläkin alhaisempi. Yleensä poikkeusluvat hyväksytään.

Lapsiavioliittojen kieltämisestä on keskusteltu maasta aiemminkin, mutta esimerkiksi vuonna 2015 maan perustuslakituomioistuin äänesti sitä vastaan. Viime aikoina esimerkiksi tasa-arvoministeri Yohana Yembise on vaatinut parlamenttia korjaamaan lakia. Viime vuonna myös naispuoliset uskonoppineet vaativat kieltoa ja langetti fatwan lapsiavioliitoille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia