Uutiset Lasten oikeudet

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa
Lasten avioituminen on yhä yleistä Indonesiassa. Kuvassa 14-vuotias morsian West Nusa Tenggaran maakunnassa vuonna 2013. (Kuva: Armin Hari / UN Photo, UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0)

Intiassa on otettu askel eteenpäin lapsiavioliittojen kieltämisessä. Maan presidentti Joko ”Jokowi” Widodo kertoi viime viikolla kahden ministeriön valmistelevan presidentin asetusta, joka korjaisi lapsiavioliitot sallivan vuoden 1974 avioliittolain. 

Asiasta kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Sen mukaan lausunto on rohkea maassa, jossa lapsiavioliitot ovat yleinen käytäntö.

Vaikka lasten avioituminen on viime vuosina vähentynyt, YK:n lastenjärjestön Unicefin tilastojen mukaan 14 prosenttia indonesialaistytöistä on mennyt naimisiin alaikäisenä. Kampanjajärjestö Girls Not Bridesin mukaan osuus on joillakin alueilla jopa 35 prosenttia. Syyt liittyvät esimerkiksi köyhyyteen ja epätasa-arvoon.
 
Lain mukaan avioliiton alaikäraja on 21, mutta vanhempien luvalla tytöt voivat mennä naimisiin 16-vuotiaina ja pojat 19-vuotiaina. Lupaa voidaan anoa myös paikallisilta viranomaisilta ja uskonnollisilta tuomioistuimilta, jolloin avioitumisikä voi olla vieläkin alhaisempi. Yleensä poikkeusluvat hyväksytään.

Lapsiavioliittojen kieltämisestä on keskusteltu maasta aiemminkin, mutta esimerkiksi vuonna 2015 maan perustuslakituomioistuin äänesti sitä vastaan. Viime aikoina esimerkiksi tasa-arvoministeri Yohana Yembise on vaatinut parlamenttia korjaamaan lakia. Viime vuonna myös naispuoliset uskonoppineet vaativat kieltoa ja langetti fatwan lapsiavioliitoille.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetgenderlapsetlaki Indonesia

Lue myös

Kirjaimia ja kädet

Koulun toivoa tuova leipä

Tuoreessa kyselyssä on kartoitettu suomalaisten lasten ja nuorten köyhyyskokemuksia. Tulokset ovat kylmäävää luettavaa, kirjoittaa Riitta Kauppinen Pelastakaa Lapsista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.