Ilmastonmuutos levittänyt todennäköisesti malariaa Itä-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos levittänyt todennäköisesti malariaa Itä-Afrikassa

Ilmastonmuutoksella näyttäisi olevan vaikutus malarian leviämiseen Itä-Afrikassa. Pienilläkin lämpötilanmuutoksilla on havaittu olevan suuri vaikutus sääskipopulaatioon, Michiganin yliopiston tutkijaryhmä on osoittanut. Runsaimpien malariaesiintymien alueilla lämpötila on noussut puoli astetta alle 20 vuoden aikana.

Ilmastonmuutoksella näyttäisi olevan vaikutus malarian leviämiseen Itä-Afrikassa, todetaan Proceedings of the National Academy of Sciences -lehden verkkoversiossa julkaistussa artikkelissa. Alueilla, joilla malariaa ilmenee eniten, lämpötila on noussut kaikkiaan 0,5 astetta 1970-luvun lopulta lähtien.

Malaria on levinnyt kiihtyvällä vauhdilla Itä-Afrikan ylängöillä 1970-luvulta lähtien. Koska malariasääsket eivät selviydy viileämmissä ilmasto-olosuhteissa, Michiganin yliopiston tutkijat ovat ehdottaneet ilmastonmuutosta osasyylliseksi taudin lisääntymiselle.

Vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa yhteyttä ei havaittu. Uusi analyysi, jossa on mm. pidennetty tarkasteltavaa ajanjaksoa viidellä vuodella, osoittaa kuitenkin lämpötilan vähäisen nousun johtavan sääskien lukumäärän, ja näin ollen myös malariatapausten, räjähdysmäiseen kasvuun.

Lämpötila- ja sademäärätiedot laitettiin tutkimuksessa sääskien populaatioita simuloivaan tietokonemalliin. Vaikka lämpötilan muutos oli melko pieni, sen vaikutus sääskien runsauteen oli suuri. Esimerkiksi alueilla, joilla lämpötilaa nostettiin tietokonemallissa kolme prosenttia, sääskien määrä lisääntyi keskimäärin 30-40 prosenttia.

Kabalen kaupungissa sääskien populaatiokoko kasvaisi ilmaston lämpenemisen seurauksena mallin mukaan jopa yli 100 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että Kabale sijaitsee korkealla ja näin ollen myös viileällä alueella. Sääskien lukumäärä on tyypillisesti pieni viileillä alueilla, mutta jo vähäinen lämpötilan nousu voi johtaa malariasääskien nopeaan lisääntymiseen. Toisaalta ilmaston lämpeneminen voi kuivattaa lammikoita, joissa malariasääskien toukat kasvavat.

Vaikka tutkimus ei yksin todista, että malarian lisääntynyt leviäminen Afrikassa olisi seurausta ilmastonmuutoksesta, se tulisi tutkija Mercedes Pascualin ja hänen kollegoidensa mukaan ottaa huomioon hoitokeinoja ja maankäyttöä suunniteltaessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia