HRW vaatii EU:lta tiukempaa Venäjä-politiikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW vaatii EU:lta tiukempaa Venäjä-politiikkaa

Kansalaisyhteiskunnan rajoittaminen heikentää EU:n ja Venäjän välisten suhteiden perustaa, huomauttaa ihmisoikeusjärjestö.

EU:n on vaadittava Venäjää kumoamaan kansalaisyhteiskunnan toimintaa rajoittavat uudet lait, vetoaa ihmisoikeusjärjestö Human Right Watch. Järjestön mielestä Venäjän kansalaisyhteiskunnan ahdinko on otettava avainasiana esiin tänään Brysselissä alkavassa EU:n ja Venäjän välisessä huippukokouksessa.

"Kansalaisyhteiskunnan heikentäminen murentaa Venäjän oikeusvaltiota. Itsenäisten ryhmien tukahduttaminen hajottaa myös EU:n ja Venäjän suhteen perustaa", sanoo järjestön Euroopan ja Keski-Aasian toiminnan johtaja Hugh Williamson.

Vladimir Putinin palattua presidentiksi Venäjä on  ihmisoikeusjärjestöjen mukaan asettanut uusia lakeja rajoittamaan kansalaisyhteiskunnan toimintaa. Muun muassa kokoontumisten järjestämistä jainternetin käyttöä on rajoitettu, kunnianloukkauksesta voi jälleen saada rangaistuksen ja homojen oikeuksien ajaminen on kielletty. Samalla maanpetos on määritelty uudelleen siten, että kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen toimintaa voidaan pitää rangaistavana.

Myös järjestöjen ja ulkomaalaisten arvostelu on lisääntynyt jatkuvasti. Ulkomaista rahoitusta saavien järjestöjen on rekisteröidyttävä ulkomaisiksi agenteiksi, mitä HRW pitää pyrkimyksenä saada järjestöt näyttämään venäläisten silmissä vakoojilta ja pettureilta.

Järjestön mukaan paikallisviranomaisia on myös kehotettu pidättäytymään yhteistyöstä ulkomaisten tai ulkomaista rajoitusta saavien järjestöjen kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia