Hondurasissa protestoidaan korruptiota vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hondurasissa protestoidaan korruptiota vastaan

Kavallus maan sosiaaliturvajärjestelmän varoista on saanut sadattuhannet kaduille.

(IPS) -- Hondurasin nuoret ovat saaneet kyllikseen korruptiosta ja rankaisemattomuuden kulttuurista. Oposición Indignada -liikkeen mielenosoitukset ovat toistuneet pääkaupunki Tegucigalpan kaduilla joka perjantai toukokuusta saakka.

Itseään raivoisiksi (indignados) kutsuvat nuoret ovat saaneet sadattuhannet ihmiset protestoimaan kanssaan. Pääkaupungin lisäksi mieltä osoitetaan 50 kaupungissa. Marsseilla vaaditaan kansainvälisen rankaisemattomuuden vastaisen komission perustamista. Vastaava komitea on toiminut menestyksellisesti Guatemalassa.

Transparency Internationalin mukaan Honduras on yksi Latinalaisen Amerikan korruptoituneimmista valtioista. Se pitää kärkipaikkaa myös maailman väkivaltatilastoissa. Vuonna 2014 kuoli henkirikoksen uhrina 68 ihmistä 100 000:ta asukasta kohti.

Hondurasin 8,4 miljoonasta asukkaasta on yli puolet nuoria. Nuorten elämää leimaa työttömyyden lisäksi erityisesti jengiväkivalta.

Hullut kakarat kansan suosikeiksi

Oposición Indignada -liike koostuu suurelta osin keskiluokkaisista nuorista. Raivoisiksi heidät on kiihdyttänyt lähes 300 miljoonan euron kavallus maan sosiaaliturvajärjestelmästä.

Kavallettuja varoja on käytetty oikeistolaisen kansallispuolueen (PN) ja sen vaalityön rahoittamiseen. PN on johtanut Hondurasia vuodesta 2010.

Väärinkäytöksiä on paljastunut myös muun muassa lääkehankinnoissa. Indignadan perustajajäsen Gabriela Blen sanoo, että kavallus sai ihmiset raivostumaan, koska moni on menettänyt läheisiään Hondurasin sairaaloita vaivaavan lääkepulan vuoksi.

Blenin mukaan mielenosoittajia pidettiin aluksi vain "hulluina kakaroina".

"Myöhemmin kaikki muuttui kuin ihmeen kaupalla. Ja nyt ihmiset kokoontuvat joka perjantai rauhallisiin mielenosoituksiin vaatimaan oikeutta ja loppua rankaisemattomuudelle."

Uuden ajan kansanliike

Mediassa Oposición Indignada on toistaiseksi näkynyt vain vähän. Liike on leimattu marginaaliseksi muoti-ilmiöksi, jolta puuttuu uskottavuutta.

Hondurasin hallitus on tehnyt oman ehdotuksensa korruption ja rankaisemattomuuden vähentämisestä. Se ei sisällä kansainvälisen komission perustamista, joten mielenosoitukset jatkuvat.

Tutkija Eugenio Sosan mukaan Oposición Indignada edustaa tyypillisesti 2000-luvun yhteiskunnallista toimintaa.

"Kansalaisliikkeiltä puuttuu perinteinen jäykkä hierarkkinen organisaatio. Sen tilalla on joustava horisontaalinen komentoketju."

Sosa sanoo, että tuoretta Indignadan kaltaisissa kansalaisliikkeissä on sekin, ettei niillä ole takanaan poliittista järjestöä tai ammattiyhdistysliikettä. Ne syntyvät asioiden – tässä tapauksessa korruption – ympärille ja haastavat hallitsevan poliittisen luokan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia