Hondurasiin palautetut aikovat yhä Yhdysvaltoihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hondurasiin palautetut aikovat yhä Yhdysvaltoihin

Yhdysvallat ja Meksiko ovat tämän vuoden ensipuoliskolla karkottaneet 30 000 hondurasilaista.

Yhdysvaltain rajalta tai Meksikosta kotimaahan palautettuja hondurasilaisia tulee Corinton rajakaupunkiin yhä vähintään neljä bussilastia päivässä. Moni vannoo, ettei yritys jäänyt viimeiseksi.

Yhdysvallat aloitti huhtikuussa Keski-Amerikasta yksin saapuneiden lasten joukkopalautukset. Silloin Guatemalasta Hondurasiin tuli jopa 15 bussia päivässä.

Arkiaamuna syyskuun alussa ensimmäinen siirtolaisbussi saapuu Corintoon aamuyhdeksältä. Kyydissä on 19 iältään 5–12-vuotiasta lasta sekä 6 naista ja 7 miestä. Kaikki ovat voipuneita kymmenen tunnin bussimatkan jälkeen ja ottavat kernaasti vastaan Punaisen Ristin edustajien tarjoaman veden ja muut perustarvikkeet. Tulokkaiden annetaan myös soittaa kolmen minuutin puhelu kotiväelleen.

Matka jatkuu San Pedro Sulan kaupunkiin. Siellä Hondurasin viranomaiset kirjaavat tulijat ja antavat heille pienen rahasumman kotiinpaluuta varten, sillä useimmat ovat pennittömiä.

Köyhyys ja väkivalta

Corinto on yksi Guatemalaan pyrkivien pääreiteistä, mutta rajalla sanotaan olevan ainakin 80 "sokeaa pistettä", joissa sen voi ylittää. Guatemalasta matka jatkuu Meksikoon ja Yhdysvaltain rajalle.

Köyhyys ja väkivaltarikollisuus ajavat hondurasilaisia uhmaamaan matkan vaaroja. Viime vuoden lokakuun ja tämän vuoden toukokuun välillä Yhdysvaltoihin tuli Hondurasista arviolta 13 000 alaikäistä ilman vanhempia.

David López, 18, lähti siirtolaiseksi Copánista. Alueella rehottaa järjestäytynyt rikollisuus, ja se kuuluu Hondurasin väkivaltaisimpiin.

"Lähdin, koska elämä kotona ei ole enää turvallista. Sitä näkee asioita, joista on parempi olla puhumatta. Nyt palaan lyötynä, mutta sentään hengissä", kertoo López, jonka kimppuun käytiin kahdesti matkan aikana.

"Minua hävettää mennä kotiin, koska epäonnistuin. Mutta yritän uudelleen, kunhan tilanne rajalla rauhoittuu", hän vakuuttaa.

Kiihtyvät karkotukset

Hondurasin viranomaisten mukaan USA ja Meksiko ovat tämän vuoden ensipuoliskolla karkottaneet 30 000 hondurasilaista.

Elokuussa yksistään Corinton kautta tuotiin noin 19 000 karkotettua eli saman verran kuin koko viime vuonna, kertoo Punaisen Ristin toimipistettä kaupungissa johtava Mauricio Paredes.

Hondurasin 8,1 miljoonasta asukkaasta 65 prosenttia elää köyhyydessä, ja maan henkirikostilastot ovat maailman pahimmat.

Kauhujen matka

Yhdysvaltoihin pyrkinyt mutta karkotetuksi joutunut hondurasilainen Daniela Díaz, 19, kertoo:

"Lähdin matkaan yhdeksän kuukautta sitten, ja vaikka yritys oli jo toinen, olen kauhuissani näkemästäni.

Tällä kertaa onnistuin pääsemään The Beastin (meksikolainen tavarajuna, jonka katolla siirtolaiset matkustavat) kyytiin, mutta siellä tapahtui hirveitä. Näin, miten naisia raiskattiin ja kuinka ihmissalakuljettajat myivät uhrejaan rikollisjengeille.

On kamalaa katsoa, kun maanmiehiä tapetaan tai jätetään matkan varrelle henkitoreissaan. Olen iloinen kotiinpaluusta, koska olen hengissä, sillä moni muu ei enää ole.

Lähdin matkaan, koska kotona ei ole työtä. Perheeni on hyvin köyhä, aina ei riitä edes syötävää. Meitä on viisi sisarusta, joista minä olen nuorin ja äitini mielestä myös kapinallisin."

Díaz on kotoisin pääkaupunki Tegucigalpan köyhästä slummista. Hän ei aio luovuttaa.

"Yhdysvaltoihin pääsy on unelma, jonka toteutan, vaikka henki menisi", Díaz sanoo ja valmistautuu liftaamaan tai kävelemään yli 300 kilometrin matkan kotiinsa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia