Hiv riepottelee Mosambikin naisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiv riepottelee Mosambikin naisia

Nuoret koulutetut naiset saavat tartunnan usein vanhemmalta miesystävältä.

(Kuva: Trygve Utstumo / cc 2.0)

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Mosambikissa on havaittu huolestuttava ilmiö: hiv tarttuu etenkin nuoriin, koulutettuihin naisiin.

"Mosambik on tällä hetkellä maa, jossa uusia tartuntoja todetaan toiseksi eniten maailmassa", sanoo global.finland.fin haastattelema hiv/aids-kysymysten neuvonantaja Heli Mikkola ulkoministeriöstä.

Tauti yleistyi Mosambikissa myöhemmin kuin naapurimaissa. Tartuntojen määrä on maassa yhä nousussa, vaikka ne ovat monissa naapurimaissa jo kääntyneet laskuun. Arvio hiv-posiitivisten määrästä on 11,5–16,5 prosenttia maan väestöstä.

Hiv-tartuntoja on Mosambikissa kaksi kertaa enemmän kaupungeissa kuin maaseudulla. Mikkolan mukaan yksi syy siihen, miksi hiv tarttuu etenkin koulutettuihin naisiin, on, että nämä eivät mene kovin aikaisin naimisiin tai aloita pitkiä parisuhteita.

Lisäksi monet opiskelijat joutuvat hyväksikäytetyiksi. Nuorilla naisilla on myös usein suhde itseään vanhempaan mieheen, jolloin tartunnan todennäköisyys kasvaa kaksin -tai kolminkertaiseksi.

Mikkola iloitsee kuitenkin antiretroviraalilääkkeiden saatavuuden lisääntymisestä. Viime vuonna runsas puolet viruksen kantajista sai lääkitystä – tosin marginaalisessa asemassa olevien kohdalla tilanne on vaikeampi.

Lisää uusi kommentti