Hiv ja tuberkuloosi uhkaavat levitä Burmassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiv ja tuberkuloosi uhkaavat levitä Burmassa

Kansainvälisen rahoituksen loppuminen estää Burman hiv- ja tuberkuloosipotilaita saamasta lääkitystä, varoittaa Lääkärit ilman rajoja.

Kymmenet tuhannet hiv-positiiviset ja tuberkuloosipotilaat Burmassa eivät saa tarvitsemaansa lääkitystä, kertoo avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja.

Järjestön mukaan 85 000 burmalaista tarvitsee hiv-lääkitystä, mutta esimerkiksi vuonna 2010 alle puolet sai sitä. Siksi aids tappaa 15 000–20 000 potilasta vuodessa. Myös useimmille lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi on maassa yleinen, ja vain harva sairastunut saa hoitoa.

Burma on yksi Kaakkois-Aasian vähiten kehittyneistä maista, ja sen terveysjärjestelmä kärsii pahasta rahoituspulasta. Ongelmien taustalla on kuitenkin myös se, että kansainvälinen aidsin, tuberkuloosin ja malarian vastaisen taistelun rahasto Global Fund ei ole myöntänyt Burmalle enää uutta tukea.

Rahasto joutui viime vuoden loppupuolella peruuttamaan uuden rahoituksen kaikilta rahaa pyytäneiltä mailta, koska sillä ei ole riittävästi varoja.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan ilman hoidon lisäämistä hiv ja tuberkuloosi leviävät maassa hallitsematta.

"Tämä on todellinen mahdollisuus. Hiv-positiivisten osuus on Myanmarissa suhteellisen matala. Hoidon puute tekee kuitenkin epidemiasta yhden vakavimmista Aasiassa", sanoo järjestön edustaja Khin Nyein Chan.

YK:n aids-järjestön UNAIDSin mukaan Burman väestöstä noin 0,6 prosenttia eli noin 230 000 ihmistä on hiv-positiivisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia