Hi-viruksen taltuttamisessa edistytty huimasti viime vuosina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hi-viruksen taltuttamisessa edistytty huimasti viime vuosina

Siihen, missä ennen meni vuosikymmen, on nyt päästy 24 kuukaudessa, arvioi YK.

Uusien HIV-tartuntojen määrä on kääntynyt viime vuosina nopeaan laskuun. 25 maassa uusien tartuntoja on nyt puolet vähemmän kuin vielä joitakin vuosia sitten, selviää YK:n tuoreesta raportista.

"Vauhti on nopeutunut - siihen, missä ennen meni vuosikymmen, on nyt saavutettu 24 kuukaudessa", sanoo YK:n HIV ja AIDS ohjelman pääjohtaja Michel Sidibé.

Erityisen hyviä tuloksia on saavutettu monissa Afrikan maissa, joissa tautia esiintyi vuosikymmen sitten enemmän kuin missään muualla. Esimerkiksi Malawissa uusien tartuntojen määrä on laskenut yli 70 prosenttia.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa myös aids-kuolemat ovat vähentyneet kolmanneksella viimeisen kuuden vuoden aikana ja yhä useampi saa lääkitystä sairauteensa.

Erityisesti taudin taltuttamiseksi kehitetty antiretroviraalinen lääkehoito on osoittautunut tehokkaaksi. Maat panostavat nyt hoitoon. Esimerkiksi Kiinassa hoitoa on lisätty lähes puolella viime vuoden aikana.

Raportissa kuitenkin huomautetaan, että arviolta 6,8 miljoonaa ihmistä on edelleen ilman hoitoa. Samalla arvioiden mukaan noin 34 miljoonasta hiv-virusta kantavasta vain puolet tietää tartunnastaan.

YK:n vuosituhattavoitteissa tavoitteeksi on asetettu, että taudin leviäminen pysäytettäisiin vuoteen 2015 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia