Hamas talebanisoi Gazaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hamas talebanisoi Gazaa

Gazassa ollaan pakottamassa tytöt ja pojat eri kouluihin ja kieltämässä vesipiiput ja moottoripyörät naisilta, kirjoittaa Mel Frykberg.

(IPS) -- Gazan kaistaa hallitseva islamilainen Hamas-järjestö pakottaa pojat ja tytöt eri kouluihin ja kamppailee länsimaisia vaikutteita vastaan jopa uhkailemalla Palestiinan Arab Idol -edustajaa.

Länsirantaa hallitseva maallisempi Fatah-järjestö syyttää Hamasia Gazan talebanisoinnista ja alueen muuttamisesta muslimiveljeskunnan tukialueeksi.

Tänä vuonna Hamas lanseerasi Gazan kaistalla "hyvekampanjan", jonka tarkoitus on levittää islamilaista šaria-lakia ja kamppailla läntistä pukeutumista ja käytöstä vastaan.

Eri kouluihin

Kun uusi kouluvuosi käynnistyy syyskuussa, miesopettajat eivät saa enää opettaa palestiinalaistyttöjä Gazan kouluissa ja yli yhdeksänvuotiaiden poikien ja tyttöjen on pakko käydä erillistä koulua.

Määräykset koskevat myös kristittyjä kouluja, joissa on yhteisopetusta. Luokkatilojen laajentaminen sukupuolierottelun vuoksi tietää lisäkuluja yksityiskouluille.

"Täysin älytöntä. Poikien pitäisi nähdä naisopettajia ja tyttöjen pitäisi nähdä miesopettajia, jotta he saisivat täyden kuvan yhteiskunnasta. Tämän kiellon suunnittelijoilta puuttuu kasvatustieteellistä ymmärrystä", Rana Atta länsirantalaisesta naisjärjestöstä moittii.

Gazan 1,7 miljoonasta asukkaasta yli neljännes on koululaisia ja opiskelijoita.

Lisää kieltoja

Hamas on jo aiemmin herättänyt huomiota islamilaisella kampanjoinnilla. Naisia on kielletty matkustamassa moottoripyörän kyydissä ja polttamasta vesipiippua julkisesti. Hamasin edustajat ovat myös pysäytelleet kadulla käveleviä pareja kuulusteluja varten.

Miesparturit eivät saa kammata naisten hiuksia, ja naisia kiellettiin osallistumasta palestiinalaispakolaisia avustavan YK-järjestön maratonille. Kiellon seurauksena maraton siirrettiin Länsirannalle.

Länsirannalla pojat ja tytöt voivat käydä samaa alakoulua. Ero koittaa viimeistään lukiotasolla joitain kristillisiä ja yksityiskouluja lukuun ottamatta.

Idoli-kilpailijaa uhkaillaan

"Hamas on alkanut hiljalleen islamilaistaa Gazaa. Se ei ole perustuslain mukaista eikä myöskään Gazan asukkaiden mieleen", politiikan tutkija Samir Awad Länsirannan Birzeitin yliopistosta sanoo.

Hamas on jopa uhkaillut Palestiinan edustajaa suositussa Arab Idol -televisiokisassa, jossa eri puolilta arabimaailmaa tulevat nuoret pyrkivät poplaulajaksi.

"Hamas on syyttänyt nuorukaista laittomasta ja moraalittomasta käytöksestä ja uhannut häntä oikeustoimilla", Awad kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia