Uutiset Tasa-arvo

Guatemalan ”perhettä ja elämää” suojeleva lakiesitys yrittää tiukentaa aborttikieltoa ja sallia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän

Guatemalassa yritetään saada aikaan lakia, joka muun muassa määrittelisi avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi ja tekisi suvaitsemattomuudesta entistä sallitumpaa.
Nainen kietoutuneena Guatemalan lippuun
Guatemalan naisten asema uhkaa heikentyä, mikäli aborttikieltoa tiukentava lakiesitys menee läpi. (Kuva: amslerPIX / Flickr.com / CC BY 2.0)

Guatemalan kongressi käsittelee lakiehdotusta, joka ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uhkaisi tyttöjen ja naisten henkeä ja pahentaisi hlbti-ihmisten syrjintää.

Aloite 5272, jonka tarkoituksena on ”suojella perhettä ja elämää” tiukentaisi maan aborttikieltoa, kieltäisi samaa sukupuolta olevien liitot, mahdollistaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ja rajoittaisi kouluissa annettavaa sukupuolikasvatusta.

”Tämä aloite uhkaa sitä, mitä sen pitäisi suojella: elämää ja perheitä”, sanoo Erika Guevara-Rosas, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja tiedotteessa.

Maan katolisten ja evankelisten kirkkojen tukema aloite esiteltiin kongressille keväällä 2017. Nyt se tarvitsee vielä kolmannen käsittelyn, joka saatetaan järjestää pian.

Abortti on Guatemalassa kielletty jo nyt muutoin kuin henkeä uhkaavissa tapauksissa. Kansainvälisten medioiden mukaan uusi aloite sallisi abortin myös raiskaustapauksissa.

Muuten aborttikielto kuitenkin tiukentuisi. Terveyssyistä saatavan abortin saaminen vaikeutuisi. Aborttina voitaisiin pitää myös ”luonnollista tai provosoitua” tapahtumaa, joten myös keskenmenon saaneet voitaisiin tuomita vankilaan.

Myöskään samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole Guatemalassa sallittuja nytkään. Uusi laki kuitenkin kieltäisi ne suoraan ja estäisi myös transsukupuolisten avioliitot.

Kouluissa puolestaan kiellettäisiin kertomasta seksuaalisesta monimuotoisuudesta. Aloite takaa myös oikeuden ”olla hyväksymättä seksuaalista monimuotoisuutta tai sukupuoli-ideologiaa normaalina”. Tämä tekisi syrjinnästä laillista, järjestöt pelkäävät.

”Jos kongressi hyväksyy tämän, se lähettää viestin, että naiset ja hlbt-ihmiset ovat toisen luokan kansalaisia Guatemalassa. Ehdotuksessa ei ole järkeä eikä inhimillisyyttä, ja se voi tehdä jopa keskenmenon saaneista naisista ja tytöistä rikollisia”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Amerikan johtaja José Miguel Vivanco tiedotteessa.

Asiasta oli määrä keskustella kongressissa viime viikolla, mutta lopulta aihe jäi pois asialistalta. Amnestyn mukaan paikalliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet, että taustalla on todennäköisesti kansainvälinen paine. Amnesty on kerännyt allekirjoituksia aloitetta vastaan. Sen mukaan uhka lain hyväksymisestä on yhä olemassa.

Tasa-arvo genderpolitiikkalakioikeus ja rikosterveys Guatemala Amnesty International

Lue myös

Nainen kaataa vettä ämpäristä pellolle

YK pyrkii sukupuolten tasa-arvoon myös omissa riveissään

YK:n pääsihteeri António Guterres asetti kautensa aluksi tavoitteekseen, että maailmanjärjestössä vallitsee sukupuolten tasavertainen edustus. Ylimmässä johdossa se on saavutettu, ja nyt elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO pyrkii samaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vauva syö plumpy'nutia.

Nälkäisten Nutella – Maapähkinätahna on ihmeaine, joka pelastaa vakavasti aliravittuja lapsia nälkäkuolemalta

Ranskalaislääkäri kehitti 1990-luvun lopulla maapähkinätahnan, joka on merkinnyt vallankumousta nälkäkriisien hoidossa: nykyään kaikki vakavasta aliravitsemuksesta kärsivät lapset on periaatteessa mahdollista hoitaa. Tahnan taustalla pyörii bisnes, jota on myös kritisoitu.
Vihreitä kasveja ja taivasta pyöreässä kuvassa

Maailmanparannuskin tuottaa päästöjä – Suomessa kehitettiin järjestöille oma laskuri hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri kansalaisjärjestöille. Toiveissa on, että niiden kautta tavoitetaan myös tavalliset kansalaiset. Suomalainen demokratiajärjestö Demo aikoo ryhtyä vähentämään päästöjään muun muassa lisäämällä videoneuvotteluita.
Mies osoittaa peltoja ja palmua kohti

Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.