Uutiset Naisten oikeudet

Guatemalan ”perhettä ja elämää” suojeleva lakiesitys yrittää tiukentaa aborttikieltoa ja sallia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän

Guatemalassa yritetään saada aikaan lakia, joka muun muassa määrittelisi avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi ja tekisi suvaitsemattomuudesta entistä sallitumpaa.
Nainen kietoutuneena Guatemalan lippuun
Guatemalan naisten asema uhkaa heikentyä, mikäli aborttikieltoa tiukentava lakiesitys menee läpi. (Kuva: amslerPIX / Flickr.com / CC BY 2.0)

Guatemalan kongressi käsittelee lakiehdotusta, joka ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uhkaisi tyttöjen ja naisten henkeä ja pahentaisi hlbti-ihmisten syrjintää.

Aloite 5272, jonka tarkoituksena on ”suojella perhettä ja elämää” tiukentaisi maan aborttikieltoa, kieltäisi samaa sukupuolta olevien liitot, mahdollistaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ja rajoittaisi kouluissa annettavaa sukupuolikasvatusta.

”Tämä aloite uhkaa sitä, mitä sen pitäisi suojella: elämää ja perheitä”, sanoo Erika Guevara-Rosas, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja tiedotteessa.

Maan katolisten ja evankelisten kirkkojen tukema aloite esiteltiin kongressille keväällä 2017. Nyt se tarvitsee vielä kolmannen käsittelyn, joka saatetaan järjestää pian.

Abortti on Guatemalassa kielletty jo nyt muutoin kuin henkeä uhkaavissa tapauksissa. Kansainvälisten medioiden mukaan uusi aloite sallisi abortin myös raiskaustapauksissa.

Muuten aborttikielto kuitenkin tiukentuisi. Terveyssyistä saatavan abortin saaminen vaikeutuisi. Aborttina voitaisiin pitää myös ”luonnollista tai provosoitua” tapahtumaa, joten myös keskenmenon saaneet voitaisiin tuomita vankilaan.

Myöskään samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole Guatemalassa sallittuja nytkään. Uusi laki kuitenkin kieltäisi ne suoraan ja estäisi myös transsukupuolisten avioliitot.

Kouluissa puolestaan kiellettäisiin kertomasta seksuaalisesta monimuotoisuudesta. Aloite takaa myös oikeuden ”olla hyväksymättä seksuaalista monimuotoisuutta tai sukupuoli-ideologiaa normaalina”. Tämä tekisi syrjinnästä laillista, järjestöt pelkäävät.

”Jos kongressi hyväksyy tämän, se lähettää viestin, että naiset ja hlbt-ihmiset ovat toisen luokan kansalaisia Guatemalassa. Ehdotuksessa ei ole järkeä eikä inhimillisyyttä, ja se voi tehdä jopa keskenmenon saaneista naisista ja tytöistä rikollisia”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Amerikan johtaja José Miguel Vivanco tiedotteessa.

Asiasta oli määrä keskustella kongressissa viime viikolla, mutta lopulta aihe jäi pois asialistalta. Amnestyn mukaan paikalliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet, että taustalla on todennäköisesti kansainvälinen paine. Amnesty on kerännyt allekirjoituksia aloitetta vastaan. Sen mukaan uhka lain hyväksymisestä on yhä olemassa.

Naisten oikeudet genderpolitiikkalakioikeus ja rikosterveys Guatemala Amnesty International

Lue myös

Nainen tietokoneella lapsi sylissä

Mosambikissa kannustetaan naisia it-alalle – Moni uskoo teknologian olevan vain miesten alaa

Maputossa järjestettävällä it-taitojen kurssilla pyritään vahvistamaan naisten itsetuntoa ja murtamaan myyttejä. ”Monet vanhemmat eivät halua tyttäriensä käyvän tätä kurssia. He pelkäävät, että tytöt itsenäistyvät, lykkäävät naimisiinmenoa tai tarjoavat seksiä saadakseen työpaikan", kertoo Ideario-keskuksen johtaja Jessica Manhiça.
Mauritanian lippu

Raiskauksen uhrit pelkäävät rikossyytteitä Mauritaniassa

Avioliiton ulkopuolinen seksi on kriminalisoitu Mauritaniassa. Siksi raiskaustutkinta saattaa muuttua moraalitutkinnaksi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Tarvitaanko Suomeen erillislakia tyttöjen silpomisen kieltämiseksi? – Keskustelu erillislaista jättää varjoonsa muut keinot, sanoo asiantuntija

Suomen rikoslaki kieltää jo nyt tyttöjen sukuelinten silpomisen, mutta eduskuntaan etenevässä kansalaisaloitteessa vaaditaan erillistä lakia. Ihmisoikeusliiton asiantuntija Johanna Latvala peräänkuuluttaa lisää asennemuutostyötä sekä ammattilaisten kouluttamista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Koulutyttöjä ylhäältä päin kuvattuna

Pelastakaa Lapset: Suomen lopetettava asevienti Jemeniin

Siviiliuhrien määrä on kasvanut Jemenissä. Pelastakaa Lasten mukaan Suomi ei saa ylläpitää konfliktia asekaupalla.
Nainen tietokoneella lapsi sylissä

Mosambikissa kannustetaan naisia it-alalle – Moni uskoo teknologian olevan vain miesten alaa

Maputossa järjestettävällä it-taitojen kurssilla pyritään vahvistamaan naisten itsetuntoa ja murtamaan myyttejä. ”Monet vanhemmat eivät halua tyttäriensä käyvän tätä kurssia. He pelkäävät, että tytöt itsenäistyvät, lykkäävät naimisiinmenoa tai tarjoavat seksiä saadakseen työpaikan", kertoo Ideario-keskuksen johtaja Jessica Manhiça.
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.