Uutiset Tasa-arvo

Guatemalan ”perhettä ja elämää” suojeleva lakiesitys yrittää tiukentaa aborttikieltoa ja sallia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän

Guatemalassa yritetään saada aikaan lakia, joka muun muassa määrittelisi avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi ja tekisi suvaitsemattomuudesta entistä sallitumpaa.
Nainen kietoutuneena Guatemalan lippuun
Guatemalan naisten asema uhkaa heikentyä, mikäli aborttikieltoa tiukentava lakiesitys menee läpi. (Kuva: amslerPIX / Flickr.com / CC BY 2.0)

Guatemalan kongressi käsittelee lakiehdotusta, joka ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uhkaisi tyttöjen ja naisten henkeä ja pahentaisi hlbti-ihmisten syrjintää.

Aloite 5272, jonka tarkoituksena on ”suojella perhettä ja elämää” tiukentaisi maan aborttikieltoa, kieltäisi samaa sukupuolta olevien liitot, mahdollistaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ja rajoittaisi kouluissa annettavaa sukupuolikasvatusta.

”Tämä aloite uhkaa sitä, mitä sen pitäisi suojella: elämää ja perheitä”, sanoo Erika Guevara-Rosas, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja tiedotteessa.

Maan katolisten ja evankelisten kirkkojen tukema aloite esiteltiin kongressille keväällä 2017. Nyt se tarvitsee vielä kolmannen käsittelyn, joka saatetaan järjestää pian.

Abortti on Guatemalassa kielletty jo nyt muutoin kuin henkeä uhkaavissa tapauksissa. Kansainvälisten medioiden mukaan uusi aloite sallisi abortin myös raiskaustapauksissa.

Muuten aborttikielto kuitenkin tiukentuisi. Terveyssyistä saatavan abortin saaminen vaikeutuisi. Aborttina voitaisiin pitää myös ”luonnollista tai provosoitua” tapahtumaa, joten myös keskenmenon saaneet voitaisiin tuomita vankilaan.

Myöskään samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole Guatemalassa sallittuja nytkään. Uusi laki kuitenkin kieltäisi ne suoraan ja estäisi myös transsukupuolisten avioliitot.

Kouluissa puolestaan kiellettäisiin kertomasta seksuaalisesta monimuotoisuudesta. Aloite takaa myös oikeuden ”olla hyväksymättä seksuaalista monimuotoisuutta tai sukupuoli-ideologiaa normaalina”. Tämä tekisi syrjinnästä laillista, järjestöt pelkäävät.

”Jos kongressi hyväksyy tämän, se lähettää viestin, että naiset ja hlbt-ihmiset ovat toisen luokan kansalaisia Guatemalassa. Ehdotuksessa ei ole järkeä eikä inhimillisyyttä, ja se voi tehdä jopa keskenmenon saaneista naisista ja tytöistä rikollisia”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Amerikan johtaja José Miguel Vivanco tiedotteessa.

Asiasta oli määrä keskustella kongressissa viime viikolla, mutta lopulta aihe jäi pois asialistalta. Amnestyn mukaan paikalliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet, että taustalla on todennäköisesti kansainvälinen paine. Amnesty on kerännyt allekirjoituksia aloitetta vastaan. Sen mukaan uhka lain hyväksymisestä on yhä olemassa.

Tasa-arvo genderpolitiikkalakioikeus ja rikosterveys Guatemala Amnesty International

Lue myös

Nainen kannettavan tietokoneen ääressä

Argentiinassa koulutetaan naisia teknologia-alalle – Moni tyttö haluaa nyt pelisuunnittelijaksi

It-ala on miehinen niin Argentiinassa kuin muuallakin maailmassa. 1 700 teinityttöä on kuitenkin suorittanut argentiinalaisen Tytöt teknologiassa -järjestön kurssin, joka koulii nuoria naisia digiosaajiksi ja yrittäjiksi.
Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina

Selvitys: Joka viides ministeri on nainen – Naisille uskotaan yhä useammin myös perinteisesti miehille kuuluneita salkkuja

Maailmassa on vain yhdeksän maata, joissa ministereistä puolet tai enemmän on naisia. Tuoreen selvityksen mukaan suunta on kuitenkin parempaan päin, sillä naisministerien osuus on kasvanut.
Rikottu lasi

Kysely: Kolmannes suomalaismiehistä uskoo, että väkivalta voi joskus olla naisen oma syy

Solidaarisuus-järjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista pitää tärkeänä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä sekä Suomessa että maailmalla. Järjestö on kuitenkin huolissaan muun muassa nuorten sekä miesten asenteista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.