Uutiset Tasa-arvo

Guatemalan ”perhettä ja elämää” suojeleva lakiesitys yrittää tiukentaa aborttikieltoa ja sallia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän

Guatemalassa yritetään saada aikaan lakia, joka muun muassa määrittelisi avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi ja tekisi suvaitsemattomuudesta entistä sallitumpaa.
Nainen kietoutuneena Guatemalan lippuun
Guatemalan naisten asema uhkaa heikentyä, mikäli aborttikieltoa tiukentava lakiesitys menee läpi. (Kuva: amslerPIX / Flickr.com / CC BY 2.0)

Guatemalan kongressi käsittelee lakiehdotusta, joka ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uhkaisi tyttöjen ja naisten henkeä ja pahentaisi hlbti-ihmisten syrjintää.

Aloite 5272, jonka tarkoituksena on ”suojella perhettä ja elämää” tiukentaisi maan aborttikieltoa, kieltäisi samaa sukupuolta olevien liitot, mahdollistaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ja rajoittaisi kouluissa annettavaa sukupuolikasvatusta.

”Tämä aloite uhkaa sitä, mitä sen pitäisi suojella: elämää ja perheitä”, sanoo Erika Guevara-Rosas, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja tiedotteessa.

Maan katolisten ja evankelisten kirkkojen tukema aloite esiteltiin kongressille keväällä 2017. Nyt se tarvitsee vielä kolmannen käsittelyn, joka saatetaan järjestää pian.

Abortti on Guatemalassa kielletty jo nyt muutoin kuin henkeä uhkaavissa tapauksissa. Kansainvälisten medioiden mukaan uusi aloite sallisi abortin myös raiskaustapauksissa.

Muuten aborttikielto kuitenkin tiukentuisi. Terveyssyistä saatavan abortin saaminen vaikeutuisi. Aborttina voitaisiin pitää myös ”luonnollista tai provosoitua” tapahtumaa, joten myös keskenmenon saaneet voitaisiin tuomita vankilaan.

Myöskään samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole Guatemalassa sallittuja nytkään. Uusi laki kuitenkin kieltäisi ne suoraan ja estäisi myös transsukupuolisten avioliitot.

Kouluissa puolestaan kiellettäisiin kertomasta seksuaalisesta monimuotoisuudesta. Aloite takaa myös oikeuden ”olla hyväksymättä seksuaalista monimuotoisuutta tai sukupuoli-ideologiaa normaalina”. Tämä tekisi syrjinnästä laillista, järjestöt pelkäävät.

”Jos kongressi hyväksyy tämän, se lähettää viestin, että naiset ja hlbt-ihmiset ovat toisen luokan kansalaisia Guatemalassa. Ehdotuksessa ei ole järkeä eikä inhimillisyyttä, ja se voi tehdä jopa keskenmenon saaneista naisista ja tytöistä rikollisia”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Amerikan johtaja José Miguel Vivanco tiedotteessa.

Asiasta oli määrä keskustella kongressissa viime viikolla, mutta lopulta aihe jäi pois asialistalta. Amnestyn mukaan paikalliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet, että taustalla on todennäköisesti kansainvälinen paine. Amnesty on kerännyt allekirjoituksia aloitetta vastaan. Sen mukaan uhka lain hyväksymisestä on yhä olemassa.

Tasa-arvo genderpolitiikkalakioikeus ja rikosterveys Guatemala Amnesty International

Lue myös

Mielenosoittajia värikkäiden kylttien kera

Tutkimus: Lapsiäitiys yhä kasvussa Latinalaisessa Amerikassa

66,5 tyttöä tuhannesta saa lapsen alaikäisenä Latinalaisessa Amerikassa. Cladem-järjestön koordinaattori Julia Escalante vaatii parempia tilastoja ja seksuaalikasvatusta. Myös tiedotusvälineiden pitäisi kantaa vastuunsa ja poistaa tyttöihin seksistisesti suhtautuvat sisällöt.
Etiopian presidentti Sahle-Work Zewde

Afrikan politiikka naisistuu

Afrikan maiden hallituksiin on viime aikoina päässyt yhä enemmän naisjohtajia, mikä on avainasia mantereen tulevaisuuden kannalta. ”Sukupuolellisesti edustavien hallitusten luominen vahvistaa viestiä, että edistyksessä on kyse muustakin kuin yksilön kapasiteetin rakentamisesta”, kirjoittavat Fatima Al Ansar ja Shona Bezanson.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.