Guatemalan ”perhettä ja elämää” suojeleva lakiesitys yrittää tiukentaa aborttikieltoa ja sallia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guatemalan ”perhettä ja elämää” suojeleva lakiesitys yrittää tiukentaa aborttikieltoa ja sallia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän

Guatemalassa yritetään saada aikaan lakia, joka muun muassa määrittelisi avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi ja tekisi suvaitsemattomuudesta entistä sallitumpaa.

Nainen kietoutuneena Guatemalan lippuun

Guatemalan naisten asema uhkaa heikentyä, mikäli aborttikieltoa tiukentava lakiesitys menee läpi. Kuva: amslerPIX / Flickr.com / CC BY 2.0.

Guatemalan kongressi käsittelee lakiehdotusta, joka ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uhkaisi tyttöjen ja naisten henkeä ja pahentaisi hlbti-ihmisten syrjintää.

Aloite 5272, jonka tarkoituksena on ”suojella perhettä ja elämää” tiukentaisi maan aborttikieltoa, kieltäisi samaa sukupuolta olevien liitot, mahdollistaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän ja rajoittaisi kouluissa annettavaa sukupuolikasvatusta.

”Tämä aloite uhkaa sitä, mitä sen pitäisi suojella: elämää ja perheitä”, sanoo Erika Guevara-Rosas, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja tiedotteessa.

Maan katolisten ja evankelisten kirkkojen tukema aloite esiteltiin kongressille keväällä 2017. Nyt se tarvitsee vielä kolmannen käsittelyn, joka saatetaan järjestää pian.

Abortti on Guatemalassa kielletty jo nyt muutoin kuin henkeä uhkaavissa tapauksissa. Kansainvälisten medioiden mukaan uusi aloite sallisi abortin myös raiskaustapauksissa.

Muuten aborttikielto kuitenkin tiukentuisi. Terveyssyistä saatavan abortin saaminen vaikeutuisi. Aborttina voitaisiin pitää myös ”luonnollista tai provosoitua” tapahtumaa, joten myös keskenmenon saaneet voitaisiin tuomita vankilaan.

Myöskään samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole Guatemalassa sallittuja nytkään. Uusi laki kuitenkin kieltäisi ne suoraan ja estäisi myös transsukupuolisten avioliitot.

Kouluissa puolestaan kiellettäisiin kertomasta seksuaalisesta monimuotoisuudesta. Aloite takaa myös oikeuden ”olla hyväksymättä seksuaalista monimuotoisuutta tai sukupuoli-ideologiaa normaalina”. Tämä tekisi syrjinnästä laillista, järjestöt pelkäävät.

”Jos kongressi hyväksyy tämän, se lähettää viestin, että naiset ja hlbt-ihmiset ovat toisen luokan kansalaisia Guatemalassa. Ehdotuksessa ei ole järkeä eikä inhimillisyyttä, ja se voi tehdä jopa keskenmenon saaneista naisista ja tytöistä rikollisia”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Amerikan johtaja José Miguel Vivanco tiedotteessa.

Asiasta oli määrä keskustella kongressissa viime viikolla, mutta lopulta aihe jäi pois asialistalta. Amnestyn mukaan paikalliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet, että taustalla on todennäköisesti kansainvälinen paine. Amnesty on kerännyt allekirjoituksia aloitetta vastaan. Sen mukaan uhka lain hyväksymisestä on yhä olemassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia