Uutiset

Guantánamosta vapautuneet totuttelevat uuteen elämään Uruguayssa

Uruguayhyn saapui joulukuussa kuusi entistä Guantánamo-vankia. Yhdysvallat on kieltänyt heitä puhumasta kokemuksistaan.
(Kuva: Truthout.org / cc 2.0)

(IPS) -- Kuusi arabia vietti 13 vuotta Yhdysvaltain vankina Kuuban Guantánamossa, vaikka heitä ei koskaan tuomittu mistään. Nyt he aloittelevat uutta ja outoa elämää Etelä-Amerikan vähäväkisessä Uruguayssa.

Neljä syyrialaista, tunisialainen ja palestiinalainen mies saapuivat Montevideoon joulukuun alkupäivinä. Heti alussa heidän piti selvittää ilmansuunnat ja muslimien pyhän kaupungin Mekan sijainti, sillä uskonnosta oli tullut tärkeä henkireikä pitkän vankeuden aikana.

Yhdysvallat on kieltänyt miehiä puhumasta vankilakokemuksistaan – eikä moni heidän puhettaan ymmärtäisikään espanjankielisessä Uruguayssa. Miehet ovat kuitenkin aloittaneet espanjanopinnot ja ponnistelevat saadakseen myös perheensä Uruguayhin, kuten maan hallitus on luvannut.

Ihanan tyhjä maa

Sopeutuminen uusiin oloihin ottaa aikansa. Palestiinalaisen Mohammed Tahamatanin mielestä 3,3 miljoonaan asukkaan Uruguay on "lähes tyhjä", ja hän on siitä ihastuksissaan.

Syyrialainen Jihad Deyab sai vankila-aikoinaan julkisuutta syömälakoilla ja kamppailullaan pakkoruokintaa vastaan. Hän uskoo vaimonsa ja kolmen lapsensa saapuvan pikapuoliin Uruguayhin.

Deyabin asianajaja Cori Crider muistuttaa, että yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet käyvät yhä oikeutta saadakseen julkaista Deyabin pakkoruokinnasta kuvatut videonauhat.

Esimerkkinä muille

Nykyiset uruguaylaiset ovat pääosin siirtolaisten jälkeläisiä. Tulokasvirrat kuitenkin tyrehtyivät aikoja sitten, ja maa kärsi välillä muuttotappiosta, kun nuoret lähtivät muualle.

Talouden nousu viime vuosikymmenillä on taas houkutellut Uruguayhin jonkin verran väkeä muun muassa Espanjasta, Perusta, Intiasta ja Pakistanista. Lokakuussa maahan saapui 42 Syyrian pakolaista.

Uruguayn vasemmistolainen presidentti José Mujica on halunnut näyttää naapurimaille esimerkkiä solidaarisuudesta ottamalla vastaan pakolaisia ja Guantánamon vankeja. Mielipidemittauksessa vankien vastaanottamista kannatti kuitenkin vain viidennes uruguaylaisista.

USA ei ota

Yhdysvallat on kieltänyt Guantánamon vankien tuomisen maaperälleen, vaikka se vakuutti kirjallisesti Uruguaylle, että kuuden arabin osallistumisesta terrorismiin ei ole näyttöä. Sama koskee valtaosaa vangeista, joita on vuodesta 2002 lähtien ollut kaikkiaan 775.

Osa vangeista on lähetetty tuomiolle muihin maihin ja osaa ei voida tuomita, koska todisteet on hankittu kiduttamalla.

Joulukuun lopussa Guantánamossa oli jäljellä 132 vankia. Heistä 63 oli saanut vapautuspäätöksen, mutta vastaanottavia maita on vaikea löytää. Osa vangeista ei halua palata kotimaahansa huonon kohtelun pelossa.

ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos UruguayYhdysvallat Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.