Filosofit ehdottavat uutta ilmastoneuvottelumallia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Filosofit ehdottavat uutta ilmastoneuvottelumallia

Kaupanteko pienemmissä neuvotteluryhmissä, siinä tutkijoiden ratkaisu pattitilanteessa oleviin ilmastoneuvotteluihin.

Kaupanteko pienemmissä neuvotteluryhmissä – siinä filosofien ratkaisu pattitilanteessa olevien ilmastoneuvottelujen jatkamiseksi.

Amerikkalaisen Northwestern-yliopiston filosofian tutkijoiden mukaan jumissa olevat kansainväliset ilmastoneuvottelut voidaan vielä saattaa kunnialla päätökseen. Nature Climate Change -lehdessä julkaistu tutkimus testasi uutta peliteoreettista mallia ongelman ratkaisemiseksi.

"Ajattelimme, että ongelma ei ehkä ole siinä, etteikö potentiaalisia ratkaisuja olisi, vaan siinä, miten ne saavutetaan", kertoi tutkijaryhmän jäsen Rory Smead ympäristöuutispalvelu ClickGreenille.

Tutkimuksessa sovellettiin niin sanottua kaupantekomallinnusta, jossa osallistujat ehdottavat, miten paljon ne ovat valmiita vähentämään päästöjä omalta osaltaan. Sitten osallistujat paljastavat ehdotuksensa toisilleen ja muokkaavat ehdotuksiaan sovun aikaan saamiseksi. Tätä jatketaan, kunnes jokainen suostuu vähentämään päästöjä tarpeeksi – tai kunnes neuvottelut epäonnistuvat.

Tutkijoiden mukaan parhaiten neuvottelut onnistuvat, jos toimijoita on vähän. Niinpä pienemmät sopimukset, kuten vaikkapa kahdenväliset sopimukset Yhdysvaltain ja Kiinan välillä tai G8- ja G20-kokouksissa saavutetut sitoumukset, saattavat olla tärkeämpiä kuin aiemmin on ajateltu, tutkimuksessa todetaan.

"Olisi parempi, jos osa maista saisi aikaan mahdollisen sopimuksen ja kutsuisi sitten Kiinan ja Yhdysvaltain kaltaiset maat pöytään. Jos pienemmän maaryhmän tarjous on riittävä eli lupaa vähentää päästöjä tarpeeksi, sen pitäisi menestyä myös laajemmalla tasolla", Smead sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia