Eurooppa tuo lähes kolmanneksen raaka-aineistaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppa tuo lähes kolmanneksen raaka-aineistaan

Jokainen eurooppalainen kuluttaa keskimäärin 15 tonnia luonnonvaroja ja raaka-aineita.

Kaikista Euroopan käyttämistä resursseista 20–30 prosenttia on tuontitavaraa, mistä aiheutuu vakavia ympäristö- ja terveysvaikutuksia maanosan rajojen ulkopuolella, ilmenee Euroopan ympäristökeskuksen tuoreesta raportista.

Raportin mukaan jokainen eurooppalainen kuluttaa vuosittain keskimäärin 15 tonnia luonnonvaroja ja raaka-aineita. Raaka-aineiden osuus tuonnista oli viime vuonna 3,2 tonnia henkeä kohti laskettuna. Polttoaineet muodostavat niistä leijonanosan.

Raaka-aineista jalostetaan tuotteita, mutta tuotannon tehokkuutta pitäisi kyetä nostamaan, raportti huomauttaa. Kymmenen vuotta sitten EU asetti kuudennessa ympäristöohjelmassaan tavoitteeksi, että unionista muodostuu maailman raaka-ainetehokkain talous. Tavoite on saavutettu vain osittain.

Myös jätteiden käsittelyssä on raportin mukaan parantamisen varaa. Vaikka se on tehostunut, silti edelleenkin EU-alueella syntyy vuodessa jokaista asukasta kohti viisi tonnia jätettä ongelmajäte mukaan luettuna.

Kierrätyksen ja jätteiden käsittelyn tehostaminen olisi yksi keino vähentää hiilidioksidipäästöjä. Esimerkiksi EU:n kaatopaikkadirektiivin täysimittainen toimeenpano vähentäisi 62 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasupäästöjä, ympäristökeskus laskee.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia