"EU:n maatalouspolitiikka kirjaimellisesti mahdoton toteuttaa" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"EU:n maatalouspolitiikka kirjaimellisesti mahdoton toteuttaa"

Maatalouspolitiikan tulisi olla Euroopan unionissa kannattavampaa ja oikeudenmukaisempaa kuin nyt, sanoo YK:n ruokaturva-asiantuntija.

YK:n ruokaturva-asiantuntijan mukaan EU:n maatalouspolitiikan nykyisiä vaatimuksia on "kirjaimellisesti mahdotonta toteuttaa".

Olivier de Schutterin mukaan EU-maat käyttävät ruoantuotantoon 640 miljoonaa hehtaaria maata, mikä vastaa puolitoistakertaisesti alueen pinta-alaa.

Yhtenä maailman suurimpana maataloustuotteiden tuojana ja viejänä EU-maat ovat tempaiseet mukaansa Aasian, Etelä-Amerikan ja yhä isommassa määrin Afrikan nousevien talouksien maaseutuja mukaan ruoan- ja rehun- ja biopolttoaineiden tuotantoon.

Globalisaatio on kuitenkin asettanut hyvin erilaiset ostovoimat omaavia toimijoita suoraan kilpailuun toistensa kanssa, mikä ei ole suotuisaa kestävän maailmantalouden kehittämiselle, de Schutter toteaa.

Raportoija vaatiikin EU:ta keskittymään luonnolle ja muille kansantalouksille koituvien haittojen minimoimiseen kestävämpien tuotantomenetelmien ja kannustimien, kuten verojen, kautta.

Esimerkiksi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n uudessa raportissa julkaistun ennusteen mukaan maatalous- ja ruokasektori tulee kuormittumaan 170 prosenttisesti nykyisestä tasosta vuoteen 2050 mennessä, jos nykyiset kehityssuunnat jatkuvat. Asiantuntijoiden mukaan kasvu aiheuttaa arvaamattomia paineita tulevaisuuden ruokaturvan vakaudelle ja mahdollisille resurssi-kiistoille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia