EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

Uusi raportti paljastaa, että lentoveron vaikutukset talouteen olisivat pienet mutta päästövähennykset suuret. Kuva: Mark Heng / CC BY-NC-ND 2.0.

Lentopolttoaineen verotuksella olisi suuret vaikutukset verotuloihin ja päästövähennyksiin mutta vain pienet vaikutukset työllisyyteen ja talouteen, paljastaa tällä viikolla julkisuuteen vuotanut Euroopan komission raportti.

Asiasta kertovat Financial Times -lehti (FT) sekä belgialainen kansalaisjärjestö Transport & Environment (T&E).

Raportissa tarkastellaan, millaisia vaikutuksia matkalippujen verotuksella, arvonlisäverotuksella ja kerosiinin verotuksella olisi päästöihin ja talouteen.

Raportissa tehtyjen laskelmien mukaan 0,33 sentin vero polttoainelitraa kohti nostaisi lippujen hintaa EU:n alueella noin kymmenen prosenttia. Lentosektorin työpaikkojen määrä vähenisi 11 prosenttia, mutta kun otetaan huomioon, että EU:n työpaikoista vain 1,6 prosenttia on lentosektorilla, nettovaikutus olisi pieni.

Samalla lentosektorin hiilidioksidipäästöt vähenisivät 11 prosenttia ja unioni keräisi lähes 27 miljardin euron verotulot. Suomessa vero vähentäisi lentosektorin hiilidioksidipäästöjä 12 prosenttia ja toisi 300 miljoonan euron verotulot.

Raporttia ei ole vielä julkaistu virallisesti. Komissio kilpailutti raportin teon vuonna 2017, ja sen oli määrä valmistua viime vuoden puolivälissä. Raporttia ei kuitenkaan ole vielä julkaistu virallisesti. FT:n mukaan komissio on kertonut parhaillaan viimeistelevänsä raporttia.

Lentämistä verotetaan poikkeuksellisen vähän

Lentoverosta on keskusteltu viime vuosina paljon, sillä vaikka lentämisen arvellaan tuottavan vain 2,5 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä, sektori kasvaa kovaa vauhtia. Lentämisen aiheuttamien päästöjen odotetaan kasvavan noin 68 prosenttia vuosina 2010–2020.

Euroopassa lentämisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat viimeisten viiden vuoden aikana kasvaneet 26,3 prosenttia, T&E kertoo.

Aihe on kuitenkin arka, sillä tällä hetkellä lentäminen on poikkeuksellisen vähäisesti verotettu liikenteen sektori etenkin Euroopassa.

23 jäsenmaata, myös Suomi, perii kotimaan lentolipuista arvonlisäveroa. EU:n sisäisistä tai kansainvälisistä lentolipuista arvonlisäveroa ei peritä. Lentoyhtiöiden ei myöskään tarvitse maksaa valmisteveroa polttoaineesta, jota ne tankkaavat EU:n kentillä edes kotimaanlennoilla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, Australiassa, Japanissa, Kanadassa ja jopa Saudi-Arabiassa on polttoainevero kotimaanlennoilla.

Ruotsissa otettiin käyttöön lentovero viime vuonna. Suomessa kerätään parhaillaan nimiä kansalaisaloitteeseen lentoveron puolesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia