EU:n komissio keskittäisi kauppaedut köyhimmille maille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n komissio keskittäisi kauppaedut köyhimmille maille

Brasilian, Intian ja Kiinan vaurastuminen on komission uuden kauppalinjauksen taustalla, kertoo Kepa.

EU:n komissio esittää, että kehitysmaille annettavat kauppaedut sekä kauppaa tukeva kehitysapu (Aid for Trade) kohdennettaisiin vähiten kehittyneille maille, Kepa uutisoi.

Tiedonannossaan Euroopan parlamentille komissio toteaa, että kehitysmaissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Osa kehitysmaista, kuten Brasilia, Intia ja Kiina, ovat kyenneet hyödyntämään vapaakauppaan ja maailmanmarkkinoiden edut, ja kuuluvat nykyisin maailman kilpailukykyisimpien valtioiden joukkoon.

Vastaavasti useat, erityisesti afrikkalaiset, vähiten kehittyneet maat ovat vaikeuksissa vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa.

Tässä tilanteessa kauppa-, investointi- ja kehityspolitiikka pitää räätälöidä heijastamaan tapahtunutta muutosta sekä keskittyä köyhimpiin ja haavoittuvimpiin maihin, komissio päättelee. Kauppapolitiikkaa halutaan myös tuoda lähemmäs EU:n kehityspolitiikkaa ja vauhdittaa hitaasti eteneviä EPA-vapaakauppasopimuksia.

Ehdotettu linjaus pätisi myös kauppaa tukevaan kehitysapuun. Vuonna 2009 tähän instrumenttiin käytettiin runsaat kymmenen miljardia euroa, josta vähiten kehittyneisiin maihin kohdentui vain runsas viidennes.

Myös eurooppalaisten kehitysjärjestöjen yhteenliittymä CONCORD on astunut esiin tukemaan aloitetta, mutta muistuttaa köyhyyden ja eriarvoisuuden yleisyydestä myös taloudellisesti menestyneissä kehitysmaissa.

Vaikka CONCORD tukee komission tavoitetta avun kohdentamista köyhimmille maille, se on myös huolissaan siitä, että EU:n kauppapolitiikka näyttää keskittyvän enemmän voiton tavoittelun kuin kehityksen tukemiseen.

CONCORD myös huomauttaa, ettei unionin tulisi ajatella kehitysmaita vain BRICS-maat (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina, Etelä-Afrikka) vastaan muut -jaottelulla. Korkeasta talouskasvusta huolimatta eriarvoisuus ja köyhyys jopa kasvavat monissa rikkaammissa kehitysmaissa, toiminnanjohtaja Olivier Consolo muistuttaa.

Consolo kehottaa komissiota myös kertomaan, mitkä maat menettävät apunsa sekä  todistamaan, ettei esitetty uusi politiikka vahingoita niiden kehitystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia