EU:n komissio ajaa nollatoleranssia naisten ympärileikkauksille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n komissio ajaa nollatoleranssia naisten ympärileikkauksille

Euroopan tasa-arvoinstituutin mukaan myös Suomi on naisten ympärileikkausten riskimaa.

Euroopan unionin komissio on alkanut vetää aiempaa tiukempaa linjaa naisten ympärileikkausten lopettamiseksi.

Komissio kutsui viime viikolla koolle korkean tason konferenssin, jossa pohdittiin keinoja naisten ympärileikkausten kitkemiseksi EU:ssa. Käytännön uskotaan vaikuttavan edelleen satojentuhansien naisten elämään unionin alueella.

Samalla komissio käynnisti julkisen kuulemisen, johon kerätään näkemyksiä työn kehittämiseksi. Samalla komissio myönsi lisätukea 3,7 miljoonaa euroa jäsenvaltioille naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja 11,4 miljoonaa euroa kansalaisjärjestöille ja muille uhrien parissa työskenteleville toimijoille.

"Naisten sukupuolielinten silpominen rikkoo vakavalla tavalla ihmisoikeuksia ja tämän riskin pitäisi olla riittävä syy myöntää henkilölle turvapaikka tai humanitaarista suojelua", peräänkuulutti EU:n oikeusasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström.

Euroopan tasa-arvoinstituutti julkaisi myös varapuheenjohtaja Viviane Redingin pyynnöstä raportin tilanteesta unionissa. Raportista ilmenee, että ympärileikkaus on globaali sekä valtioiden rajat ylittävä ilmiö ja tuhannet naiset ovat joutuneet silpomisen uhreiksi jo ennen EU:hun muuttoa. Potentiaalisia uhreja on ainakin 13 jäsenmaassa, myös Suomessa.

Suomessa julkaistiinkin viime syksynä toimintaohjelma, jolla pyritään estämään tyttöjen ja naisten sukupuolielinten silpomisleikkauksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia