EU:n kalastuspolitiikka kohti kestävyyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n kalastuspolitiikka kohti kestävyyttä

Euroopan komissio on uudistamassa yhteistä kalastuspolitiikkaansa, jotta merien hyödyntäminen olisi kestävämpää luonnon ja yhteiskunnan kannalta.

Euroopan komissio on uudistamassa yhteistä kalastuspolitiikkaansa kahden vuoden neuvottelujen tuloksena. Uudistuksen tavoitteena on pysäyttää liikakalastus ja porautua EU:n kalastuspolitiikan ydinongelmiin, kirjoittaa Kehys ry. Järjestöt pitävätkin nykyistä politiikkaa tuhoisana.

EU:n yhteisen kalastuspolitiikan (Common Fisheries Policy, CFP) kautta tuetaan eurooppalaista kalastussektoria vuosina 2007-2013 yhteensä noin 3,8 miljardilla eurolla. Vuonna 2002 toteutettu uudistus pyrki kehittämään kalastusta kestävämmäksi, mutta jätti paljon toivomisen varaa, Kehys kertoo.

Kehyksen mukaan komissio tunnustaa nykytilanteen perusongelmat: ylikalastus ja ympäristön kannalta kestämättömät kalastusmenetelmät ovat muodostaneet merkittävän uhan kalakannoille, johtaneet entistä suurempaan kalan tuontiin ja aiheuttaneet negatiivisia ja kehitystavoitteiden kanssa ristiriitaisia vaikutuksia kehittyvissä maissa.

"Neljän vuosikymmentä EU:n kalastuspolitiikkaa, ja useimmat kalakannat ovat liikakalastettuja ja monet meriekosysteemit pahoin vaurioituneita tai tuhoutuneita", tiivistää Greenpeace.

Euroopan suurin kalastusmaa, Espanja, saa jopa puolet EU:n kalastusalan tuista. Greenpeacen mukaan maan hallitus on käyttänyt tukea tuhoisaa pohjatroolausta käyttävän teollisen laivaston rakentamiseen, ja sitä on annettu jopa laittomasti kalastaville.

Muun muuassa kehityspolitiikan johdonmukaisuutta peräänkuuluttava Fair Politics-kampanja muistuttaa, että 150 miljoonan ihmisen toimeentulo riippuu suoraan kalastuksesta ja siksi kestämätön, laiton ja sääntelemätön kalastus olisi saatava globaalilla tasolla kuriin mahdollisimman pian. EU:lla onkin merkittävä rooli näissä pyrkimyksissä, Kehys painottaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia