Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

EU-tutkimus: Kielteinen ilmapiiri estää sateenkaariväestön oikeuksien toteutumista

Suomi kuuluu maihin, joissa asenneilmasto seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on kielteisempi kuin joissakin muissa maissa.
Helsinki Gay Pride Festival 2008 (Kuva: Miska Knapek / CC BY-NC 2.0)

EU jakautuu asenneilmastoltaan kahtia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suhteen, kertoo unionin perusoikeusvirasto (FRA) tuoreessa tutkimuksessaan. Tutkimuksen mukaan syrjintää on yhä kuitenkin kaikkialla EU:ssa.

Tutkimuksessa oli mukana 19 EU-maata, ja sitä varten haastateltiin yli tuhatta viranomaista ja ammatilaista. Sen mukaan esimerkiksi Tanskassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa ja Hollannissa yleinen mielipide tukee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamista. Suomi taas kuuluu muun muassa Bulgarian, Ranskan ja Unkarin ohella ryhmään, jossa asenneilmasto on kielteisempi.

Suomessa tutkimuksesta vastasi Ihmisoikeusliitto, joka haastatteli kymmeniä viranomaisia. Tulosten mukaan Suomessa varsinkin kielteinen ilmapiiri ja joidenkin poliitikkojen ja puolueiden asenteet voivat estää tasa-arvon toteutumista.

"Suomen osalta viranomaiset nostivat esille negatiivisen asenneilmapiirin", kertoo Ihmisoikeusliiton tutkija Anni Sams. "Myös poliittinen ilmapiiri vaikeuttaa oikeuksien toteutumista."

Tutkimuksen mukaan merkittävä osa syrjinnästä ei koskaan tule Suomen viranomaisten tietoon, koska näihin ei luoteta. Yhtenä syynä tähän ovat joidenkin viranomaisten kielteiset asenteet. Toisaalta osa uhreista ei ota yhteyttä viranomaisiin, koska ei tahdo ilmaista julkisesti identiteettiään.

Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla voi olla heikommin tietoa saatavilla ja viranomaisten asenteet voivat olla syrjivämpiä. Budjettileikkaukset ja resurssipula ovat esteenä yhdenvertaisuudelle, eikä esimerkiksi terveysalan ammattilaisille anneta tarpeeksi koulutusta seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä kysymyksistä.

"Tutkimuksessa kartoitettiin laajasti eri alojen viranomaisten tarpeita, ja kaikki viranomaisryhmät tarvitsevat lisää koulutusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen erityistarpeita varten", Sams sanoo.

Enemmän tukea Pride-festivaalille

Erityisen tärkeää tasa-arvon toteutumisessa on tutkimuksen mukaan erilaisten julkisuudessa näkyvien tahojen, kuten poliitikkojen, median ja järjestöjen, tuki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Tutkimuksen mukaan Suomessa varsinkin järjestöjen rooli on merkittävämpi kuin monissa muissa maissa.

FRA:n mukaan EU-maiden pitää tukea seksuaalivähemmistöjen näkyvyyttä yhteiskunnassa, tarjota viranomaisille koulutusta ja resursseja vähemmistöjen erityistarpeista ja kiinnittää erityistä huomiota viharikoksiin ja syrjinnän estämiseen. Eräs perusoikeusviraston suosittelema tapa näkyvyyden lisäämiseen on Pride-festivaalien tukeminen.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkaEU Suomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Sateenkaarilippu

Sateenkaari-ihmisille tehdään kysely eheyttämistoiminnasta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämispyrkimyksistä on keskusteltu vilkkaasti Pori Jazzin toimitusjohtajan homokommenttien ja potkujen jälkeen. Aiheesta ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi, sanoo kyselyn teettävä sateenkaarijärjestö.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.