Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

EU-tutkimus: Kielteinen ilmapiiri estää sateenkaariväestön oikeuksien toteutumista

Suomi kuuluu maihin, joissa asenneilmasto seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on kielteisempi kuin joissakin muissa maissa.
Helsinki Gay Pride Festival 2008 (Kuva: Miska Knapek / CC BY-NC 2.0)

EU jakautuu asenneilmastoltaan kahtia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suhteen, kertoo unionin perusoikeusvirasto (FRA) tuoreessa tutkimuksessaan. Tutkimuksen mukaan syrjintää on yhä kuitenkin kaikkialla EU:ssa.

Tutkimuksessa oli mukana 19 EU-maata, ja sitä varten haastateltiin yli tuhatta viranomaista ja ammatilaista. Sen mukaan esimerkiksi Tanskassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa ja Hollannissa yleinen mielipide tukee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamista. Suomi taas kuuluu muun muassa Bulgarian, Ranskan ja Unkarin ohella ryhmään, jossa asenneilmasto on kielteisempi.

Suomessa tutkimuksesta vastasi Ihmisoikeusliitto, joka haastatteli kymmeniä viranomaisia. Tulosten mukaan Suomessa varsinkin kielteinen ilmapiiri ja joidenkin poliitikkojen ja puolueiden asenteet voivat estää tasa-arvon toteutumista.

"Suomen osalta viranomaiset nostivat esille negatiivisen asenneilmapiirin", kertoo Ihmisoikeusliiton tutkija Anni Sams. "Myös poliittinen ilmapiiri vaikeuttaa oikeuksien toteutumista."

Tutkimuksen mukaan merkittävä osa syrjinnästä ei koskaan tule Suomen viranomaisten tietoon, koska näihin ei luoteta. Yhtenä syynä tähän ovat joidenkin viranomaisten kielteiset asenteet. Toisaalta osa uhreista ei ota yhteyttä viranomaisiin, koska ei tahdo ilmaista julkisesti identiteettiään.

Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla voi olla heikommin tietoa saatavilla ja viranomaisten asenteet voivat olla syrjivämpiä. Budjettileikkaukset ja resurssipula ovat esteenä yhdenvertaisuudelle, eikä esimerkiksi terveysalan ammattilaisille anneta tarpeeksi koulutusta seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä kysymyksistä.

"Tutkimuksessa kartoitettiin laajasti eri alojen viranomaisten tarpeita, ja kaikki viranomaisryhmät tarvitsevat lisää koulutusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen erityistarpeita varten", Sams sanoo.

Enemmän tukea Pride-festivaalille

Erityisen tärkeää tasa-arvon toteutumisessa on tutkimuksen mukaan erilaisten julkisuudessa näkyvien tahojen, kuten poliitikkojen, median ja järjestöjen, tuki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Tutkimuksen mukaan Suomessa varsinkin järjestöjen rooli on merkittävämpi kuin monissa muissa maissa.

FRA:n mukaan EU-maiden pitää tukea seksuaalivähemmistöjen näkyvyyttä yhteiskunnassa, tarjota viranomaisille koulutusta ja resursseja vähemmistöjen erityistarpeista ja kiinnittää erityistä huomiota viharikoksiin ja syrjinnän estämiseen. Eräs perusoikeusviraston suosittelema tapa näkyvyyden lisäämiseen on Pride-festivaalien tukeminen.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkaEU Suomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Kyniä sateenkaaren väreissä

Sukupuolen vahvistamisen ei pitäisi vaatia ihmeitä

Alaikäinen ei Suomessa voi vaihtaa henkilötunnustaan oman sukupuolen mukaiseksi. Se kuitenkin auttaisi lasta elämään oman minäkuvansa mukaista elämää ja antaisi aikaa varmistua siitä, mitä hän itse haluaa, kirjoittaa Aiko Lohtander.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.