Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

EU-tutkimus: Kielteinen ilmapiiri estää sateenkaariväestön oikeuksien toteutumista

Suomi kuuluu maihin, joissa asenneilmasto seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on kielteisempi kuin joissakin muissa maissa.
Helsinki Gay Pride Festival 2008 (Kuva: Miska Knapek / CC BY-NC 2.0)

EU jakautuu asenneilmastoltaan kahtia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suhteen, kertoo unionin perusoikeusvirasto (FRA) tuoreessa tutkimuksessaan. Tutkimuksen mukaan syrjintää on yhä kuitenkin kaikkialla EU:ssa.

Tutkimuksessa oli mukana 19 EU-maata, ja sitä varten haastateltiin yli tuhatta viranomaista ja ammatilaista. Sen mukaan esimerkiksi Tanskassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa ja Hollannissa yleinen mielipide tukee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamista. Suomi taas kuuluu muun muassa Bulgarian, Ranskan ja Unkarin ohella ryhmään, jossa asenneilmasto on kielteisempi.

Suomessa tutkimuksesta vastasi Ihmisoikeusliitto, joka haastatteli kymmeniä viranomaisia. Tulosten mukaan Suomessa varsinkin kielteinen ilmapiiri ja joidenkin poliitikkojen ja puolueiden asenteet voivat estää tasa-arvon toteutumista.

"Suomen osalta viranomaiset nostivat esille negatiivisen asenneilmapiirin", kertoo Ihmisoikeusliiton tutkija Anni Sams. "Myös poliittinen ilmapiiri vaikeuttaa oikeuksien toteutumista."

Tutkimuksen mukaan merkittävä osa syrjinnästä ei koskaan tule Suomen viranomaisten tietoon, koska näihin ei luoteta. Yhtenä syynä tähän ovat joidenkin viranomaisten kielteiset asenteet. Toisaalta osa uhreista ei ota yhteyttä viranomaisiin, koska ei tahdo ilmaista julkisesti identiteettiään.

Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla voi olla heikommin tietoa saatavilla ja viranomaisten asenteet voivat olla syrjivämpiä. Budjettileikkaukset ja resurssipula ovat esteenä yhdenvertaisuudelle, eikä esimerkiksi terveysalan ammattilaisille anneta tarpeeksi koulutusta seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä kysymyksistä.

"Tutkimuksessa kartoitettiin laajasti eri alojen viranomaisten tarpeita, ja kaikki viranomaisryhmät tarvitsevat lisää koulutusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen erityistarpeita varten", Sams sanoo.

Enemmän tukea Pride-festivaalille

Erityisen tärkeää tasa-arvon toteutumisessa on tutkimuksen mukaan erilaisten julkisuudessa näkyvien tahojen, kuten poliitikkojen, median ja järjestöjen, tuki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Tutkimuksen mukaan Suomessa varsinkin järjestöjen rooli on merkittävämpi kuin monissa muissa maissa.

FRA:n mukaan EU-maiden pitää tukea seksuaalivähemmistöjen näkyvyyttä yhteiskunnassa, tarjota viranomaisille koulutusta ja resursseja vähemmistöjen erityistarpeista ja kiinnittää erityistä huomiota viharikoksiin ja syrjinnän estämiseen. Eräs perusoikeusviraston suosittelema tapa näkyvyyden lisäämiseen on Pride-festivaalien tukeminen.

Hlbti-oikeudet Suomessa ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkapolitiikkaEU Suomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Sateenkaarilippu

Sateenkaari-ihmisille tehdään kysely eheyttämistoiminnasta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämispyrkimyksistä on keskusteltu vilkkaasti Pori Jazzin toimitusjohtajan homokommenttien ja potkujen jälkeen. Aiheesta ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi, sanoo kyselyn teettävä sateenkaarijärjestö.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset