EU tukenut korruptiota demokratian sijaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU tukenut korruptiota demokratian sijaan

Open Europe -ajatushautomon mukaan EU on tukenut pitkään Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän epädemokraattisia ja korruptoituneita hallituksia.

Open Europe -ajatushautomon mukaan EU on tukenut pitkään Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän epädemokraattisia ja korruptoituneita hallituksia, vaikka tarkoitus on ollut päinvastainen: hyvän hallinnon ja demokratian edistäminen.

Vastikään julkaistun raportin mukaan EU:n tuki Pohjois-Afrikaa vuosina 1995-2013 kaikkiaan 13 miljardilla eurolla. Tuen määrää on kasvatettu viidenneksellä (21 %) budjettikaudella 2007-2013. Tukea valvovat mekanismit ovat kuitenkin olleet puutteellisia.

Unionin arvostellaan tuen suuntaamisesta eliiteille kansalaisyhteiskuntien tukemisen ja vahvistamisen sijasta. Esimerkiksi vuonna 2008 EU solmi Libyan Muammar Gaddafin kanssa ystävyyssopimuksen, joka takasi 60 miljoonan euron tuen Libyalle vuosille 2011-2013. Libyan konfliktin johdosta tuki on keskeytetty, eikä maksatuksia tehdä.

Ongelman ratkaisuksi Open Europe esittää tuen muuttamista vapaaehtoiseksi, valvontamekanismien kehittämistä, tuen tavoitteiden relalistisuuden lisäämistä sekä kansalaisyhteiskunnalle suunnattavan tuen kasvattamista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia