Uutiset Israelin siirtokunnat

EU-ministerit kehottavat jälleen siirtokuntatuotteiden merkintään

16 EU:n ulkoministeriä vaatii, että vuosia vireillä ollutta ajatusta Israelin laittomien siirtokuntatuotteiden merkinnästä vietäisiin viimein eteenpäin.
Ma'ale Adumimin siirtokunta Itä-Jerusalemissa. (Kuva: Decode Jerusalem / cc 2.0)

16 EU:n ulkoministeriä, mukaan lukien Erkki Tuomioja Suomen ulkoministeri  (sd), vaatii EU:n ulkopolitiikan korkeaa edustajaa Federica Mogherinia edistämään sääntöjä, jotka vaatisivat Israelin laittomista siirtokunnista EU-markkinoille tulevien tuotteiden merkintää.

Vaatimus esitetään eilen torstaina israelilaisessa Haaretz-lehdessä julkistetussa kirjeessä, jossa ovat mukana kaikki suurimmat EU-maat Saksaa lukuun ottamatta.

"Jatkuva Israelin laittomien siirtokuntien laajentaminen miehitetyllä Palestiinalaisalueella ja muilla Israelin vuodesta 1967 miehittämillä alueilla uhkaa oikeudenmukaista ja lopullista rauhansopimusta", siinä todetaan.

Ulkoministerit jättivät samanlaisen kirjeen keväällä 2013 Mogherinin edeltäjälle Catherine Ashtonille, mutta kieltoa ei edistetty Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen vuoksi. Neuvottelut kuitenkin kaatuivat viime keväänä.

Kirjeen arvellaan olevan myös reaktio viime kuussa uudelleenvalitun Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kommenttiin, jonka mukaan palestiinalaisvaltiota ei tule hänen pääministeriaikanaan.

Israelin miehitetylle Länsirannalle rakentamissa laittomissa siirtokunnissa elää noin puoli miljoonaa juutalaista. Tällä hetkellä niissä valmistettuja tuotteita myydään EU-markkinoilla todennäköisesti israelilaisina, minkä katsotaan johtavan kuluttajia harhaan. Muun muassa Iso-Britannia ja Belgia ovatkin jo antaneet kauppaketjuilleen ohjeet siirtokuntatuotteiden oikeasta merkitsemisestä.

Suomi ei ole ohjetta antanut, mutta se julkaisi viime kesänä 16 muun EU-maan tavoin ohjeet, jossa varoitetaan suomalaisyrityksiä siirtokunnissa toimimisesta.

Israelin siirtokunnat politiikkaEUkonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan