Uutiset

EU-komissio: Israelin siirtokunnille ei rahaa

Israelin viranomaiset ovat tyrmistyneitä uudesta säännöstä.
(Kuva: Avital Pinnick / cc 2.0)

EU-komissio on antanut uuden ohjeistuksen, jossa kielletään rahoittamasta Israelin laittomiin siirtokuntiin kytköksissä olevia hankkeita.

Komission kesäkuun lopussa hyväksymän, tällä viikolla julkisuuteen vuotaneen ohjeistuksen mukaan Israelin on jatkossa luvattava kirjallisesti, että EU:lta rahaa saavien hankkeiden ulkopuolelle rajataan Länsiranta, Itä-Jerusalem ja Golanin kukkulat.

Ohje kattaa kaikenlaisen yhteistyön: niin talouden, tieteen, kulttuurin kuin yliopistoyhteistyönkin.

EU:n mukaan ohjeistuksen tarkoituksena on tehdä ero miehitettyjen alueiden ja Israelin välille. Israel miehitti Länsirannan, Itä-Jerusalemin ja Golanin kukkulat vuoden 1967 sodassa. Se on rakentanut niihin siirtokuntia, joita EU ja YK pitävät laittomina.

Ohje on merkittävä, sillä käytännössä se pakottaa Israelin hyväksymään EU:n kannan rajoistaan, toteaa verkkolehti EUObserver.

Israelin viranomaiset ovat olleet tyrmistyneitä päätöksestä. Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi israelilaislehti Haaretzin mukaan, että, etteivät ulkopuoliset tahot voi määritellä Israelin rajoja. Hänen mukaansa EU:n pitäisi keskittyä Iranin ydinaseohjelmaan ja Syyrian sisällissotaan Lähi-idän konfliktin sijaan.

EU:n suhtautuminen Israelin laittomiin siirtokuntiin on viime vuosina tiukentunut. Keväällä 13 EU-maan ulkoministerit, mukaan lukien Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), vaativat EU-markkinoille siirtokunnista tulevien tuotteiden erillistä merkintää EU:n ulkoministeriltä Catherine Ashtonilta.

EUObserverin mukaan merkinnöistä on tulossa ohje vielä tänä vuonna tai ensi vuoden alussa.

Israelin siirtokunnat politiikkaEU Israel

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.