EU havittelee vesikumppanuutta Kiinan kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU havittelee vesikumppanuutta Kiinan kanssa

Vesivarojensa kanssa kamppaileva Kiina voisi olla EU:lle tärkeä yhteistyökumppani Rion huippukokouksessa, sanoo Tanskan ympäristöministeri.

Vesivarojensa kanssa kamppaileva Kiina voisi olla EU:lle tärkeä yhteistyökumppani tulevassa Rion kestävän kehityksen huippukokouksessa, esittää EU:n puheenjohtajamaa Tanskan ympäristöministeri Ida Auken.

Ympäristöasioissa Kiinan on perinteisesti ollut haluton yhteistyöhön EU:n kanssa. Nyt kuitenkin Aukenin mukaan Kiinan kasvavat vesivaraongelmat voivat toimia puskurina kansainvälisille pyrkimyksille vähentää jätteitä ja avustaa luonnonvarojensa kanssa kamppailevia kehittyviä maita.

Tanska näkee yhteistä jalansijaa EU:n ja Kiinan välillä juuri vesialalla sillä Aukenin mukaan vesiensuojelu on Kiinan kannalta helpompi aihe kuin esimerkiksi hiilidioksidipäästöt. Kiina myös julkisti hiljattain viisivuotissuunnitelmansa vesitalouden tehostamiseksi.

Kiina on EU:lle merkittävä kauppakumppani, jonka merkitystä ei voi sivuuttaa, ja nyt EU ja Kiina voisivat toimia tasavertaisina kumppaneina myös vihreän talouden edistämisessä, Auken kertoi EurActiv-uutissivustolle.

"Tanska tai EU ei yksinään pysty turvaamaan maailman vesivarantoja. Siksi me tarvitsemme liittolaisia vesien saastumisen vähentämiseksi ja puhtaan juomaveden varmistamiseksi kaikille".

EU:n uusi 10-vuotissuunnitelma kehittyvien maiden yhteistyön suhteen painottaa yhteistyön lisäämistä keskitulotason maiden kanssa globaalien haasteiden, kuten ympäristöongelmien edessä.

Myös Suomi painottaa vesikumppanuutta Rion kesäkuussa järjestettävässä kokouksessa.

Aiheesta kirjoitti Suomessa ensiksi kansalaisjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia