Uutiset Ukrainan konflikti

Etyj haluaa tarkkailijat Krimille

Suomessa vieraillut Etyjin ihmisoikeustoimiston johtaja pelkää, että Ukrainasta tulee uusi Bosnia, jossa jokaisen on valittava puolensa.
(Kuva: Stanislav Krupar for PIN / European Commission DG ECHO / cc 2.0)

Ukrainan ihmisoikeustilanteesta on kaikki syyt olla huolissaan, sanoo Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHIR) pääjohtaja Michael Georg Link.

Etyjillä on Ukrainan konfliktialueilla tarkkailijoita, mutta ihmisoikeuksia painottava ODIHIR ei pääse alueelle. Suomessa tänään vieraillut Link korostaakin, ettei voi spekuloida ihmisoikeustilanteella. Tilanne on kuitenkin dramaattinen, kun ajatellaan pakolaismääriä ja kapeita evakuointireittejä, hän sanoo.

Yli 1,5 miljoonaa ukrainalaista on paennut konfliktin seurauksena joko maan sisällä tai sen rajojen ulkopuolelle, pääosin Venäjälle.

"Kysymys kuuluu, mitä tapahtuu pakolaisille konfliktin jälkeen. Voivatko he mennä takaisin, minne ja miten" Link pohtii.

Hän sanoo pelkäävänsä, että Ukrainasta tulee sodan jälkeen uusi Bosnia, jossa jokainen joutuu valitsemaan puolensa ja jakolinjat kulkevat perheidenkin läpi.

"Tämä on konfliktin tragedia: yhteisössä, jossa aiemmin elettiin yhdessä, ihmiset joutuvat nyt valitsemaan puolensa."

Linkin mukaan ODIHIR haluaisi päästä tarkkailemaan myös Venäjään viime vuonna liittyneen Krimin tilannetta.

"Kuulemme dramaattisia raportteja siitä, mitä tapahtuu tataareille ja muille, jotka eivät hyväksy nykyistä hallintoa. Olisi erittäin tärkeä saada sinne ulkopuolisia tarkkailijoita."

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Krimillä ne, jotka eivät ole halunneet luopua Ukrainan passistaan ja hakea Venäjän passia, ovat vaikeuksissa.

Tulitaukoneuvottelut alkavat tänään

Ukrainan konfliktin osapuolten on määrä neuvotella tänään keskiviikkona Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Link toivoo, että tulitaukosopimus saadaan aikaan. Hänen mukaansa etenkin aseiden virtaaminen alueelle on saatava loppumaan.

Osapuolten on määrä aloittaa neuvottelut puoli kuudelta illalla tänään Suomen aikaa. Toiveet eivät ole korkealla, sillä myöskään aiempaa syyskuussa sovittua tulitaukoa ei onnistuttu pitämään ja tiedot kokouksen alkamisesta ovat olleet sekavia.

Väkivalta Ukrainassa on lisääntynyt viime viikkoina, ja myös uhrimäärä on noussut. Tammikuussa pelkästään kolmen viikon aikana kuoli yli 200 siviiliä. Yhteensä konfliktissa on kuollut yli 5 300 ihmistä huhtikuun 2014 jälkeen.

Ukrainan konflikti ihmisoikeudetpakolaisetkonflikti Ukraina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset