Uutiset Ukrainan konflikti

Etyj haluaa tarkkailijat Krimille

Suomessa vieraillut Etyjin ihmisoikeustoimiston johtaja pelkää, että Ukrainasta tulee uusi Bosnia, jossa jokaisen on valittava puolensa.
(Kuva: Stanislav Krupar for PIN / European Commission DG ECHO / cc 2.0)

Ukrainan ihmisoikeustilanteesta on kaikki syyt olla huolissaan, sanoo Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHIR) pääjohtaja Michael Georg Link.

Etyjillä on Ukrainan konfliktialueilla tarkkailijoita, mutta ihmisoikeuksia painottava ODIHIR ei pääse alueelle. Suomessa tänään vieraillut Link korostaakin, ettei voi spekuloida ihmisoikeustilanteella. Tilanne on kuitenkin dramaattinen, kun ajatellaan pakolaismääriä ja kapeita evakuointireittejä, hän sanoo.

Yli 1,5 miljoonaa ukrainalaista on paennut konfliktin seurauksena joko maan sisällä tai sen rajojen ulkopuolelle, pääosin Venäjälle.

"Kysymys kuuluu, mitä tapahtuu pakolaisille konfliktin jälkeen. Voivatko he mennä takaisin, minne ja miten" Link pohtii.

Hän sanoo pelkäävänsä, että Ukrainasta tulee sodan jälkeen uusi Bosnia, jossa jokainen joutuu valitsemaan puolensa ja jakolinjat kulkevat perheidenkin läpi.

"Tämä on konfliktin tragedia: yhteisössä, jossa aiemmin elettiin yhdessä, ihmiset joutuvat nyt valitsemaan puolensa."

Linkin mukaan ODIHIR haluaisi päästä tarkkailemaan myös Venäjään viime vuonna liittyneen Krimin tilannetta.

"Kuulemme dramaattisia raportteja siitä, mitä tapahtuu tataareille ja muille, jotka eivät hyväksy nykyistä hallintoa. Olisi erittäin tärkeä saada sinne ulkopuolisia tarkkailijoita."

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Krimillä ne, jotka eivät ole halunneet luopua Ukrainan passistaan ja hakea Venäjän passia, ovat vaikeuksissa.

Tulitaukoneuvottelut alkavat tänään

Ukrainan konfliktin osapuolten on määrä neuvotella tänään keskiviikkona Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Link toivoo, että tulitaukosopimus saadaan aikaan. Hänen mukaansa etenkin aseiden virtaaminen alueelle on saatava loppumaan.

Osapuolten on määrä aloittaa neuvottelut puoli kuudelta illalla tänään Suomen aikaa. Toiveet eivät ole korkealla, sillä myöskään aiempaa syyskuussa sovittua tulitaukoa ei onnistuttu pitämään ja tiedot kokouksen alkamisesta ovat olleet sekavia.

Väkivalta Ukrainassa on lisääntynyt viime viikkoina, ja myös uhrimäärä on noussut. Tammikuussa pelkästään kolmen viikon aikana kuoli yli 200 siviiliä. Yhteensä konfliktissa on kuollut yli 5 300 ihmistä huhtikuun 2014 jälkeen.

Ukrainan konflikti ihmisoikeudetpakolaisetkonflikti Ukraina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.