Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudanista yhä enemmän pakolaisia Ugandaan

Kesällä leimahtaneet taistelut ovat ajaneet ihmisiä pakoon sankoin joukoin, ja Ugandassa on jo jouduttu leikkaamaan pakolaisten ruoka-annoksia.
Vedenjakoa Etelä-Sudanin pakolaisille Ugandassa vuonna 2014. (Kuva: Geno Teofilo / Oxfam International / CC BY-NC-ND 2.0)

Etelä-Sudanin naapurimaa Uganda kamppailee selvitäkseen lisääntyneistä pakolaismääristä. Maahan on saapunut YK:n mukaan heinäkuusta alkaen yli 100 000 eteläsudanilaista.

Syynä ovat Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa heinäkuussa leimahtaneet taistelut. Elokuussa maahan saapui yli 1 600 eteläsudanilaista päivässä, ja koko elokuun aikana pakolaisia tuli enemmän kuin vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhteensä. Yhteensä maa on ottanut vastaan yli 300 000 Etelä-Sudanin pakolaista.

Alueella toimivan Kirkon Ulkomaanavun projektikoordinaattori Kaisa Huhtela kertoo järjestön verkkosivuilla, että esimerkiksi Ugandan Adjumanin kolmessa vastaanottokeskuksessa oli elokuun puolivälissä yhteensä noin 40 000 pakolaista, vaikka tilat on suunniteltu vain muutamalle tuhannelle. Maailman ruokaohjelma WFP on joutunut puolittamaan ennen heinäkuuta saapuneiden pakolaisten ruoka-annoksia. Ulkomaanapu rakentaa Ugandan pakolaisille parhaillaan kouluja.

Etelä-Sudanin sisällissota puhkesi joulukuussa 2013 jolloin presidentti Salva Kiir ja nykyinen ex-varapresidentti Riek Machar riitaantuivat. Tämän vuoden heinäkuussa raju väkivalta puhkesi maan pääkaupungissa Jubassa ja satoja ihmisiä tapettiin.

Ulkomaanapu evakuoi tuolloin osan henkilökunnastaan Jubasta, mutta nyt toimisto on jälleen avattu. Monissa kaupunginosissa on yhä turvatonta ja asukkaita kuolee tai loukkaantuu lähes päivittäin, kertoo Ulkomaanavun rauhantyön koordinaattori Marie Makweri.

Kaupunki kärsii ruokapulasta, sillä kauppoja on suljettu väkivallan vuoksi. Jäljellä olevien tarvikkeiden hinnat ovat pilvissä; heinäkuussa Etelä-Sudanin inflaatio oli 661 prosenttia. Kaupunkia on vaivannut myös koleraepidemia. Ulkomaanapu kertoo jakavansa kodeistaan paenneille ihmisille maissijauhoa, kuivattuja papuja, ruokaöljyä ja suolaa ainakin syyskuun loppuun saakka.

Etelä-Sudanin konflikti katastrofiapupakolaisetruokakonflikti UgandaEtelä-Sudan Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.