Etelä-Sudanin ruokakriisi uhkaa vaihtua nälänhädäksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudanin ruokakriisi uhkaa vaihtua nälänhädäksi

Kriisi leviää laajemmalle, jos viljelijät eivät pääse istutustöihin.

Etelä-Sudanin konfliktin aiheuttama ruokakriisi saattaa riistäytyä lähikuukausina nälänhädäksi. Noin kolmannes maan väestöstä on kriisissä tai suoranaisessa hätätilassa.

YK:n maan hallituksen ja avustusjärjestöjen mukaan välitöntä hätäapua ruokaturvan parantamiseksi tarvitsee noin 3,7 miljoonaa ihmistä, joista noin kolmannes on suorassa hätätilassa. Pahin tilanne on Unityn ja Jonglein osavaltioissa, joissa tilanne saattaa ruokaturvatilannetta seuraavan FEWS NET -verkoston mukaan muuttua neljän seuraavan kuukauden aikana nälänhädäksi.

YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAOn mukaan ruokakriisi on nyt leviämässä maan länsiosiin, jossa sen vaikutukset ovat tähän mennessä olleet vähäisemmät. Mikäli viljelijät eivät pääse istuttamaan, kalastajat kalastamaan ja paimentolaiset siirtämään karjaansa, trendi jatkuu, FAO varoittaa.

Tilannetta vaikeuttaa se, että noin 1,3 miljoonaa ihmistä on paennut konfliktia. Monet heistä ovat syrjäisillä alueilla, jonne apua on vaikea toimittaa.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan kriisi on saavuttanut "nyt tai ei koskaan" -hetken. Sadekausi on alkanut, joten istutusten aloittamiseen tarvitaan välitöntä apua.

Etelä-Sudanin konflikti alkoi joulukuussa, kun presidentti Salva Kiir syytti toiseen etniseen ryhmään kuuluvaa varapresidentti Riek Macharia vallankaappauksesta. Sen jälkeen maa on ajautunut etniseen väkivaltaan, jossa kumpikin osapuoli on YK:n ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Maassa on tehty raiskauksia ja joukkomurhia. YK:n viime viikolla ilmestyneen raportin mukaan siviilit eivät ole vain jääneet taisteluiden alle, vaan heihin on kohdistettu tahallista väkivaltaa. Osapuolet sopivat viime viikolla tulitauosta, joka on kuitenkin ollut horjuva.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia