Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Etelä-Sudan halutaan asevientikieltoon

Rauhansopimus tehtiin elokuussa, mutta uusi hallitus ei ole vieläkään kasassa. Väkivalta on jatkunut.
(Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / CC BY-NC-ND 2.0)

YK-paneelin mukaan Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet pitäisi julistaa asevientikieltoon maan yli kaksi vuotta kestäneen sisällissodan vuoksi.

Uutistoimisto Reutersin käsiinsä saaman luottamuksellisen raportin mukaan sekä presidentti Salva Kiir että tämän kanssa joulukuussa 2013 riitaantunut varapresidentti Riek Machar ovat vastuussa joukkojensa tekemistä julmuuksista, kuten siviilien tappamisesta.

Sodanaikaisiin rikkomuksiin kuuluu raportin mukaan myös kidutusta, seksuaalista väkivaltaa, pidätyksiä, sieppauksia, lasten rekrytointia aseistettuihin ryhmiin sekä ryöstelyä.

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä ja jonka vuoksi noin 2,3 miljoonaa ihmistä on paennut. Osapuolet solmivat rauhansopimuksen elokuussa, mutta väkivalta on yhä jatkunut. Viime viikolla ohitettiin määräaika, johon mennessä osapuolten olisi pitänyt perusta väliaikainen yhteishallitus.

Reutersin mukaan turvallisuusneuvosto on halunnut panna Etelä-Sudanin asekieltoon jo pitkään, mutta veto-oikeuden omaava Venäjä sekä turvallisuusneuvoston jäsenmaa Angola ovat vastustaneet sitä.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut asevientikieltoa, ja se toisti vaatimuksensa tällä viikolla. Sen mukaan Etelä-Sudaniin tulee aseita muun muassa Ukrainasta ja Ugandasta.

Etelä-Sudanin konflikti politiikkaaseet & armeijakonfliktiYK Etelä-Sudan Amnesty International

Lue myös

Nainen lähikuvassa

Vihapuhe ei leviä vain Euroopassa – Etelä-Sudanissa taistellaan ilmiötä vastaan muun muassa radion avulla

Eteläsudanilaiset uskovat, että muualle muuttaneet, koulutetut ihmiset puhuvat totta. Se lietsoo vihapuhetta maassa, jossa suurin osa väestöstä ei edes käytä nettiä. ”Tarvittaisiin lisää kriittistä ajattelua”, sanoo vihapuheen vastaista ohjelmaa vetävä Achol Jok Mach.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Nainen tekee ruokaa telttaleirissä

Rikkaan pohjoisen järjestöt jyräävät köyhien maiden kansalaisjärjestöt – Rahoituksesta vain murto-osa etelän järjestöille

Pohjoisessa uskotaan, että harva etelän järjestö kykenee edes täyttämään anomuskaavakkeet oikein, saati käyttämään rahan tehokkaasti, kirjoittaa Paul Okumu. Maailmanlaajuisesta kansalaisjärjestöjen rahoituksesta vain 2,1 prosenttia menee suoraan etelän järjestöille.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.