Etelä-Afrikassa murhattiin kymmenen lesboa kuukaudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Afrikassa murhattiin kymmenen lesboa kuukaudessa

Homoseksuaaleja raiskanneet väittävät parantavansa naisia.

Etelä-Afrikan hallitus ummistaa silmät homoseksuaalien vainoilta, vaikka kymmenen lesbonaista murhattiin kesän alussa kuukauden kuluessa. Yksi kymmenestä murhatusta oli 28-vuotias Sanna Supa, joka ammuttiin kotinsa ulkopuolelle Soweton Braamfichervillessa 1. kesäkuuta.

Kouluhallinnossa työskennellyt Supa kuului seudulla harvalukuisiin avoimesti homoseksuaaleihin naisiin. Wendy Hlophe (nimi muutettu) syyttää itseään ystävänsä kuolemasta. Hän pitää itseään vastuullisena, koska tiesi, miten lesboihin suhtaudutaan ja siitä huolimatta kannusti Supaa ulos kaapista.

Hlophe pelkää, että heidän läheinen ystävyytensä provosoi murhaajaa. "Kasvoimme samalla kadulla ja vietimme paljon aikaa yhdessä."

Naisjärjestö FEW:ssa ollaan varmoja, että Supan murhan motiivi oli hänen seksuaalinen suuntautumisensa. Rikosta ei edes yritetty naamioida ryöstöksi, sillä sekä auto että Supan mukana ollut omaisuus säilyivät koskemattomina.

"Olemmeko me ainoita, jotka huomaamme nämä rikokset...eivätkö tapetut ihmiset ole tarpeeksi ihmisiä tai tarpeeksi kansalaisia", kysytään FEW:n lausunnossa.

"Supa on yksi kymmenestä kuukauden aikana Etelä-Afrikassa seksuaalisen suuntautumisensa takia murhatusta naisesta", ihmisoikeus- ja tasa-arvoaktivisti Jabu Pereira sanoo. Hänen mukaansa homojen kimppuun käydään päivittäin.

Helmikuussa tuomittiin neljä miestä 18 vuodeksi vankilaan. He kivittivät ja hakkasivat kuoliaaksi 19-vuotiaan, avoimesti homoseksuaalisen Zoliswa Nkonyanan vuonna 2006. Lesboja myös raiskataan, ja monet raiskaajista väittävät, että he halusivat "eheyttää" homoseksuaalin naisen.

Puuttumattomuus sallii väkivallan

Tasa-arvoaktivistit ja ihmisoikeusjärjestöt syyttävät hallitusta ja vallassa olevaa ANC-puoluetta kyvyttömyydestä suojella seksuaalisiin ja sukupuolisiin vähemmistöihin kuuluvia viharikoksilta. Erityisesti ne paheksuvat ANC:n kansanedustajan Nkosi Patekile Holomisan homokammoisia lausuntoja. Holomisa toivoo perustuslaista poistettavaksi kohtia, joilla seksuaalisia ja sukupuolisia vähemmistöjä suojellaan syrjinnältä.

"ANC:ssa ollaan tietoisia siitä, että suurin osa eteläafrikkalaisista ei halua edistää tai suojella homojen ja lesbojen oikeuksia", Holomisa väittää.

ANC on ottanut etäisyyttä Holomisan näkemyksiin. Puolue kertoo nojaavansa perustuslakiin ja sen pykälään, joka kieltää loukkaamasta ihmisarvoa. Seksuaalivähemmistöjen väkivaltaiseen kohteluun ja syrjintään puolue ei kuitenkaan ole puuttunut. Ja syrjintä ja raiskaukset vain jatkuvat, kun hallitus ei niihin puutu, aktivistit valittavat.

Wendy Hlope vakuuttaa, ettei hän unohda koskaan ystäväänsä eikä tämän kuolemaa. "Hän oli minulle kuin sisar. En vieläkään voi katsoa hänen äitiään silmiin", Hlope valittaa. "Sanna oli niin onnellinen, kun sai kerrottua lesboudestaan äidilleen."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia