Etelä-Afrikan eristys päättyi krikettiotteluun Kalkutassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Afrikan eristys päättyi krikettiotteluun Kalkutassa

Etelä-Afrikan ensimmäinen kansainvälinen krikettiottelu 21 vuoteen. Intialaiset onnellisia kunniasta ja skandaalinkärystä

BOMBAY-KU / JUHA REKOLA

Miltä mahtoi Robinson Crusoesta tuntua, kun hän palasi takaisin sivistykseen, pohdiskeli Free Press Journalin toimittaja sunnuntaina, kun Etelä- Afrikan krikettimaajoukkue aloitti Kalkutassa historiallisen Intian- turneensa.

Etelä- Afrikka avasi kansainvälisen urheiluboikotin jälkeisen uransa Intiasta, joka on ollut apartheid- politiikan kiivaimpia vastustajia ja boikotin puuhamiehiä.

-On fantastista tulla Intiaan ja pelata kansainvälinen krikettiottelu 21 vuoden tauon jälkeen, ihasteli eteläafrikkalaisten veteraanikapteeni Clive Rice joukkueen laskeuduttua Kalkuttaan.

-On kunnia pelata Intiassa. Tämä on myös Etelä- Afrikan joukkueen ensimmäinen ulkomaanmatka sitten vuoden 1965 ja tarvitsemme kaiken harjoituksen ennen ensimmäistä maailmancuppiamme.

Raketit paukkuivat

Mitä Robinsonin ja sivistyksen väliseen suhteeseen tulee, nämä crusoet toivat ainakin omat juomat mukanaan. Joukkuetta kuljettavaan presidentti De Klerkin virkakoneeseen pakattiin Johannesburgissa 200 laatikkoa olutta.

-Meitä on varoitettu likaisesta juomavedestä, niinpä otimme vähän virvoketta mukaan siltä varalta että jollekulle tulee jano, selittivät eteläafrikkalaiset.

Hupia riitti sunnuntaina pelatussa ensimmäisessä ottelussa myös sadalle tuhannelle Kalkutan krikettifanille.

Hindujen uudenvuodenjuhlista yli jääneet pommit ja ilotulitusraketit paukkuivat stadionilla koko ottelun ajan Länsi- Bengalin kommunistijohtoisen osavaltiohallituksen seuratessa Jyoti Basun johdolla aitiosta entisten arkkivihollisten taitoja ja intialaisittain hiukan omituista pelityyliä.

Mandela antoi luvan
antoiko ANC?


Intialaiset isännät olivat varmuuden vuoksi hankkineet vihreän valon krikettijoukkueen vierailulle Nelson Mandelalta itseltään. Vaikka ANC:n edustajaa ei joukkueen mukaan kiireessä saatukaan, ovat krikettifanien lisäksi myös diplomaatit tyytyväisiä.

Kaikki eivät kuitenkaan ole. Useiden ANC:n toimeenpanevan komitean jäsenten väitetään olevan voimakkaasti kiertuetta vastaan, mutta he eivät halua asettaa Mandelaa noloon tilanteeseen tuomalla mielipidettään julki.

Mandelan päätös oli uutistoimisto PTI:n haastatteleman nimettömän ANC:n jäsenen mukaan tehty konsultoimatta toimeenpanevaa komiteaa. Myös PAC ja "Azania"- järjestöt ovat vastustaneet tätä turnausta.

Etelä- Afrikan vastarintaliikkeen entiset urheilupomot Yusuf Joe Ebrahim ja Hassan Nowa sanoivat turnauksen alla, ettei tilanne ole Etelä- Afrikassa vielä olennaisesti muuttunut siitä kun Mahatma Gandhi heitettiin ihonvärinsä vuoksi maassa ulos junasta.

-Intian ei tulisi isännöidä yhtäkään eteläafrikkalaista joukkuetta, ennen kuin meillä on äänioikeus ja voimme esittää maailmalle demokraattisesti valitun roduttoman enemmistöhallituksen.

Ihania ristiriitoja

Sekä krikettipelin että politikoinnin suurina ihailijoina intialaiset ovat kertakaikkisen ihastuneita eteläafrikkalaisten tulosta. Tähän turnaukseen liittyy paitsi urheilua ja kansainvälistä politiikkaa, myös uskontoa ja sisäpolitiikkaa, väkivaltaa ja terrorismia.

(Mausteeksi löytyisi taatusti seksiäkin, jos kyllin syvälle kaivaisi, mutta siitä intialaiset miehet ovat Kama Sutra- kondomimainosten ilmestymisen jälkeen puhuneet itsensä kirjaimellisesti kuiviin.)

Intia kutsui Etelä- Afrikan krikettijoukkueen pikavierailulle neljä päivää sen jälkeen, kun perusvihollisen Pakistanin Intian- turnee oli peruuntunut.

Äärioikeistolainen hindupuolue Shiv Sena oli Bombayssa ilmoittanut estävänsä Intian ja Pakistanin välisen ottelun Kashmirin ja Punjabin terroristien tukemisen vuoksi. Kuolemaa muslimeille vaativan puolueen aktiivit kävivät jopa sabotoimassa stadionin etukäteen ja Pakistanin hallitus ymmärsi viestin ja protestoi peruuttamalla koko turneen.

-Se temppu saattaa osoittautua kalliiksi Shiv Senalle, koska vaikka moni olisikin valmis taas tappamaan muslimeita, he haluaisivat kuitenkin myös nähdä heidän pelaavan hyvää krikettiä, spekuloi eräs krikettihullu bombaylainen.

Ja sijainen hankittiin pikapikaa - Etelä- Afrikasta! Voiko ihminen sen enempää toivoa?

Ensimmäinen historiallinen ottelu oli hyvää ja vauhdikasta krikettiä, koko sunnuntai suorana lähetyksenä televisiosta. Intia vielä voitti.

Ja mikä parasta, turnausviikon mittaan jokainen pääsee illalla kuppilassa esittämään mielipiteensä tärkeistä asioista. Parhaiden demokraattisten perinteiden mukaisesti, tietenkin.

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: KU

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia