Eroosio syö Thaimaan rantaviivaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eroosio syö Thaimaan rantaviivaa

Ilmastomuutos ja metsänhakkuut ovat kiihdyttäneet eroosiota Thaimaassa. Viidennes rantaviivasta on kadonnut, pahimmillaan rannikosta syöpyy pois 25 metriä maata vuodessa. Vesirajan nouseminen uhkaa rannikon kalastajakyliä.

Vuonna 1967 rakennettu Wat Khun Samuttrawachinen temppeli on aina ollut meren armoilla, ja monsuunikaudella tilanne vain pahenee, luostarin apotti Ohra Somnuk Atipanyo sanoo.

Huonokuntoisen temppelin ovelta näkyvät vedestä kohoavat puhelin- ja sähköpylväsrivit. Ne seurailivat kylään aikanaan tullutta rantatietä, jota meri alkoi nakertaa jo parikymmentä vuotta sitten.

Aiemmasta kyläyhteisöstä näkyy muitakin merkkejä, kuten 300 oppilaan alakoulua palvellut vesisäiliö. Nyt maisemassa risteilevät veneet.

Temppelistä on tullut viimeinen linnake kylän ja meren välisessä taistelussa. Kalastajien puiset asumukset on jo siirretty loitommaksi. Kilometrin päässä sisämaassa asuva kalastaja Prawit Inouam, 37, sanoo joutuneensa muuttamaan elämänsä aikana kolmesti.

Khun Samutchine sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Bangkokista etelään. Kylässä asui parikymmentä vuotta sitten noin 200 perhettä, mutta määrä on kutistunut puoleen.

Jäljelle jääneiden voimat eivät riitä meren patoamiseen aallonmurtajilla ja sementtivalleilla. Haaveeksi on jäänyt myös aikanaan tiheän mangroverämeen palauttaminen vesirajaan.

Thaimaalla on 2 666 kilometriä rantaviivaa, joka rajautuu idässä Thaimaanlahteen ja lännessä Andamaanienmereen.

Vakavia ympäristöongelmia esiintyy rannikolla 30 paikassa, joista Khun Samutchine on pahin, geologian professori Thanawat Jarupongsakui Bangkokin Chulalongkornin yliopistosta kertoo.

Hänen mukaansa Thaimaa on jo menettänyt viidenneksen rantaviivastaan eroosion vuoksi.

"Ilmastonmuutos on osasyy, sillä se on lisännyt merenkäyntiä ja aaltojen voimaa monsuunikaudella." Marraskuulta helmikuulle jatkuvan koillismonsuunin aikana aallon korkeus oli aiemmin metristä puoleentoista. "Nyt se on kasvanut 2-4 metriin", Thanawat sanoo.

Hän osallistui viime vuonna tutkimukseen, joka paljasti, että pahimmillaan rannikosta syöpyy pois 25 metriä maata vuodessa. Näin tapahtuu Khun Samutchinessä ja eräillä muilla alueilla Samut Prakanin maakunnassa.

Vappupäivänä Thaimaan ilmatieteen laitos antoi Thaimaanlahden rannikolle varoituksen matalapaineesta, joka olisi kyennyt synnyttämään voimakkaimman myrskyn alueella 40 vuoteen.

Thanawat muistuttaa kuitenkin, etteivät Khun Samutchinen kylän ongelmat ole pelkästään ilmaston lämpenemisen syytä.

Suojaavat mangrovet hakattiin pois katkarapualtaiden tieltä. Ylävirralle rakennetut suuret padot taas ovat aiheuttaneet sen, että läheinen Chao Phraya -joki tuo nyt rannikolle 70 prosenttia vähemmän lietettä kuin ennen.

Ympäristönsuojelijat uskovat, että Khun Samutchinen rantaviiva voitaisiin vakauttaa ekologisilla ojitus- ja pumppujärjestelmillä, joita on kehitetty monsuunitulvien torjuntaan.

Wat Khun Samuttrawatchinen munkeille kelpaisi mikä tahansa järjestely, joka pitäisi heidän temppelinsä sijoillaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia