Uutiset Koronaviruspandemia

Epäluottamus ruokkii rokotekielteisyyttä Papua-Uudessa-Guineassa

Rokotteista kieltäytyminen johtuu kulttuurisesta ja uskonnollisesta vastustuksesta, virheellisestä informaatiosta ja sosiaalisen median ruokkimista salaliittoteorioista. Taistelua koronavirusta vastaan vaikeuttaa lisäksi terveydenhuollon henkilöstön rokotevastaisuus.
Naisia ja lapsia torilla myymässä mangoja ja kookospähkinöitä.
Papua-Uusi-Guinea on koronavirukselle otollinen maaperä, sillä epäluulo rokotuksia kohtaan on suuri jopa terveydenhoitohenkilöstön keskuudessa. Pääkaupunki Port Moresbyn tori ei liene maailman koronaturvallisinta seutua. (Kuva: Catherine Wilson / Suomen IPS)

(IPS) -- Monen muun Tyynenmeren saarivaltion tavoin Papua-Uusi-Guinea onnistui covid-19-pandemian alkuvaiheessa pitämään tartunnat kurissa. Maaliskuussa tauti alkoi kuitenkin levitä ja heinäkuun alkuun mennessä tartuntoja oli raportoitu 17 282, kuolleita 175.

Taistelua koronavirusta vastaan vaikeuttaa terveydenhuollon henkilöstön rokotevastaisuus. Eastern Highlands -provinssin kansanterveysjohtaja Max Manapen mukaan rokotteista leviää sosiaalisessa mediassa niin paljon negatiivisia väitteitä, että viranomaisten on vaikea vakuuttaa etulinjan työntekijöitä rokotuksen tärkeydestä. Heinäkuun alkuun mennessä vain 23,3 prosenttia maakunnan terveydenhoidon ja muista välttämättömistä työntekijöistä oli rokotettu.

”Terveydenhuollon työntekijät ovat etulinjassa vastaamassa pandemiaan ja rokotuksesta kieltäytyminen asettaa heidät alttiiksi tartunnalle. Se johtaa pelkomme toteutumiseen eli vaikeuksissa kamppailevan terveydenhuoltojärjestelmämme romahtamiseen. Työvoimapulan vuoksi ihmiset tulevat kuolemaan vältettävissä oleviin sairauksiin ja äitiyteen liittyviin terveysongelmiin entistä useammin”, Papua-Uusi-Guinean kansallisen naisneuvoston tiedottaja pelkää.

Syrjäseutujen asukkaat epäilevimpiä

Papua-Uuteen-Guineaan on toimitettu yhteensä noin 140 000 rokoteannosta. Kun kansallinen rokoteohjelma käynnistyi toukokuussa, etusijalle asetettiin etulinjan työntekijät.

Hanke on edennyt hitaasti. Heinäkuuhun mennessä vain 59 125 noin 9 miljoonasta asukkaasta oli rokotettu. Terveydenhuollon työntekijöistä 7 844 oli ottanut rokotteen, heistä suurin osa asui maan pääkaupungissa Port Moresbyssa.

Terveysministeri Jelta Wongin mukaan rokotekattavuuden tiellä on useita esteitä.

”Maassamme ei ole koskaan rokotettu aikuisia, vain lapsia, ja se on toiminut todella hyvin. Tämän rokotteen levittäminen tulee olemaan haaste.”

Wong sanoo, että kansalaiset tarvitsevat koulutusta ymmärtääkseen rokotteen tarpeellisuuden.

Yli 80 prosenttia Papua-Uuden-Guinean asukkaista elää syrjäseuduilla, joissa logistiset ja viestinnälliset ongelmat ovat suuria. Myös suhtautuminen rokotteisiin on epäilevintä.

”Isolle osalle väestöstä rokotus ei tule koskaan tarjoamaan tietä ulos [pandemiasta]. Vastaanottoja on liian vähän, toimitukset liian pieniä ja jakelu heikkoa. Saamme laumaimmuniteetin raskaalla tavalla eli suurin osa väestöstä tulee saamaan tartunnan”, Kompiamin aluesairaalan terveys- ja koulutusjohtaja David Mills toteaa.

Engan provinssissa vain 12 prosenttia terveydenhuollon ja välttämättömistä työntekijöistä on rokotettu. ”Terveydenhuollon etulinjan ja sairaalan työntekijöistä suurin osa on kieltäytynyt rokotteen ottamisesta”, Mills sanoo.

Työntekijöiden rokotevastaisuudella on seurauksensa. ”Terveydenhuollon työntekijöiden kieltäytyminen rokotuksista hämmentää ihmisiä ja ruokkii rokotevastaisuutta. Rokottamattomat työntekijät voivat olla vaarallisia haavoittuvassa asemassa oleville potilaille”, professori Glen Mola Papua-Uuden-Guinean yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta selittää.

Viranomaisiin ei luoteta

Ongelma on myös maanlaajuinen. The National -sanomalehti toteutti kesäkuussa online-kyselyn, johon vastanneista 77 prosenttia ei halunnut rokotetta.

Toukokuussa Australian kansallisen yliopiston Papua-Uuden-Guinean yliopisto-opiskelijoille tekemässä kyselyssä vain kuusi prosenttia vastanneista kertoi ottavansa rokotteen, 46 ei ollut päättänyt ja 48 prosenttia aikoi kieltäytyä.

Lääkärit ja terveysjohtajat sanovat pääasiallisen syyn rokotteista kieltäytymiseen löytyvän kulttuurisesta ja uskonnollisesta vastustuksesta, virheellisestä informaatiosta ja sosiaalisen median ruokkimista salaliittoteorioista.

Sitä selittää myös yleinen epäluottamus maan terveydenhuoltojärjestelmään, joka on vuosikymmeniä kärsinyt epäpätevästä työvoimasta sekä resurssien ja infrastruktuurin puutteista.

David Mills sanoo, että hallitus on vastannut salaliittoteorioihin faktoilla ja auktorisoidulla tiedolla. ”Informaatiota on paljon, ihan liikaa. Tietoa tulee salamannopeasti, mutta sen suodattaminen on vaikeaa. Kannattaa muistaa yhteiskunnassa jo valmiiksi yleiset epäluuloisuus ja skeptisyys. Ihmiset epäilevät kaikkea ja se muodostaa hedelmällisen maaperän vaihtoehtoisiin väitteisiin uskomiselle.”

Australian kansallisen yliopiston selvityksen mukaan suurin syy opiskelijoiden päättämättömyyteen oli epätietoisuus. Vastaajat olivat valmiita luottamaan paikallisiin kristillisiin johtajiin (32 prosenttia), perheenjäseniin ja ystäviin (31 prosenttia) ja WHO:on (29 prosenttia). Usko hallitukseen informaation lähteenä painui sen sijaan miinukselle (-8 prosenttia), mikä johti tutkijat päättelemään, että ”epäluottamus viranomaisiin ja rokotevastaisuus kulkevat käsi kädessä”.

Koronaviruspandemia internettietoterveys Papua-Uusi-Guinea Suomen IPS

Lue myös

Kyltti, jossa lukee koronarokotus.

Amnesty kritisoi rokoteyhtiöitä rikkaiden maiden suosimisesta – ”Mikäli Suomen kaltaiset vauraat valtiot sekä lääkeyhtiöt jatkavat tällä linjalla, pandemialle ei näy loppua”

Amnesty vaatii, että koronarokotepatentit jäädytetään ja rikkaiden maiden ylijäämäannokset jaetaan köyhille maille. ”Se, että Suomen hallitus varaa kolmannet rokotteet kaikille yli 12-vuotiaille, ei ole vastuullista toimintaa. Se on itsekästä rokotenationalismia ja vastuunpakoilua pandemian torjumisesta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston johtaja Frank Johansson.
Kaksi maskein suojautunutta ihmistä tutkimassa laukkua.

Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta

Afrikan maiden väestöstä vasta 3,6 prosenttia on rokotettu. WHO on joutunut laskemaan ennustettaan siitä, kuinka moni rokotetaan edes tänä vuonna. Samalla riski rokotteille vastustuskykyisistä muunnoksista kasvaa, sen aluejohtaja Matshidiso Moeti muistuttaa.
Mies puolilähikuvassa, taustalla maapallon kuva.

Glasgow’n ilmastokokouksesta uhkaa tulla rikkaiden maiden pelikenttä – Ympäristöjärjestöt vaativat kokouksen lykkäämistä rokotevajeen vuoksi

Köyhien maiden osallistuminen Glasgow’n ilmastokokoukseen on koronan takia riskialtista, vaikeaa ja kallista. Britannian hallitus on luvannut kustantaa rokotteet ja karanteenihotellit, mutta järjestelyjen kanssa alkaa olla kiire.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.