Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017 | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.

Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut 2010-luvulla. Kuva Etelä-Sudanista, jossa järjestettiin poliorokotuskampanja vuonna 2014. Kuva: JC McIlwaine / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

123 miljoonaa lasta maailmanlaajuisesti sai rokotteen vuonna 2017, käy ilmi YK:n lastenjärjestö Unicefin ja Maailman terveysjärjestön (WHO) eilen julkaistuista tilastoista. Määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin.

Tilastojen mukaan 90 prosenttia maailman lapsista sai viime vuonna ainakin yhden annoksen DTP-rokotetta, joka suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta ja hinkuyskältä. 85 prosenttia sai kolme annosta.

Rokotteen saavien lasten määrän kasvu selittyy väestönkasvulla, sillä rokotteen saavien suhteellinen osuus on pysynyt viime vuodet samana. Verrattuna vuoteen 2010 noin 4,6 miljoonaa lasta lisää sai rokotteen, järjestöt kertovat. 

Myös muiden rokotteiden käyttö on lisääntynyt. Vihurirokkoa vastaan saa rokotteen nyt 52 prosenttia lapsista, vuonna 2010 osuus oli 35. Uusia rokotteita myös otetaan käyttöön jatkuvasti. 

WHO:n ja Unicefin mukaan 20 miljoonaa lasta ei kuitenkaan saanut tarvitsemiaan rokotteita vuonna 2017. Vuosittain voitaisiin yhä välttää 1,5 miljoonaa kuolemaa, mikäli rokotekattavuus paranisi.

Monet rokottamattomat lapset elävät konfliktimaissa tai humanitaarisissa kriisitilanteissa. Lisäksi yhä suurempi osa rokottamattomista elää keskitulotason maissa, mikä johtuu eriarvoisuudesta etenkin kaupunkien köyhien keskuudessa.

60 prosenttia niistä, jotka eivät saaneet rokotepalveluita, elävät kymmenessä maassa: Afganistanissa, Angolassa, Kongossa, Etiopiassa, Intiassa, Indonesiassa, Irakissa, Nigeriassa, Pakistanissa ja Etelä-Afrikassa. Esimerkiksi Nigeriassa alle puolet lapsista sai yhden annoksen DPT-rokotetta viime vuonna.

WHO:lla on vuoteen 2020 ulottuva rokotesuunnitelma, jonka tarkoituksena on estää rokotteiden avulla miljoonia kuolemia. Sen mukaan tällä hetkellä tavoitteita ei kuitenkaan olla saavuttamassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia