Eliitin valta vähenee Lähi-idässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eliitin valta vähenee Lähi-idässä

Lähi-idän tutkija Susanne Dahlgrenin mielestä arabimaissa ei ole paluuta kansanvallan vastaisiin järjestelmiin.

Arabimaailman ja Lähi-idän viimeaikaiset tapahtumat ovat tutkija Susanne Dahlgrenin mukaan olleet odotettavissa, mutta tapahtumien vyöry on ollut hänellekin yllätys.

Dahlgern toivoo, että Libyan ohella kiinnitettäisiin huomiota Jemeniin ja Bahrainiin, jotka suomalaisessa julkisuudessa ovat päässeet niukasti esille.

“Bahrainin kuningashuone on hallinnut maata raa’asti ja siellä tulee tapahtumaan isoja muutoksia. Kuohunta on levinnyt shiialaisten piiristä laajasti ammattiliittoihin. Alusta alkaen ihmisoikeusjärjestöillä on ollut tärkeä rooli”, Dahlgern arvioi.

Viimeiset tiedot Jemenistä kertovat Dahlgren mukaan, että isot heimoryhmittymät ovat asettuneet mielenosoittajien rinnalle.

Tulevaisuudessa Dahlgrenin mukaan arabimaissa ei ole enää paluuta entisiin kansanvallan vastaisiin järjestelmiin. “Julkisuusperiaate on lyönyt läpi eikä sitä voida enää väistää, ei edes Egyptissä, jossa armeija on vallassa.” 

Eliittien valta vähenee, eikä vastauksia enää haeta uskonnosta, vaan politiikasta. Erityisesti nuoret ovat löytäneet poliittisen vaikuttamisen, minkä seurausta kansannousutkin pitkälti ovat. Nuorten ohella myös naisten rooli arabiyhteiskunnissa luultavasti vahvistuu, Dhalgren ennustaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia