El Niñon sisarilmiö kurittaa Itä-Afrikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

El Niñon sisarilmiö kurittaa Itä-Afrikkaa

Supervoimakas El Niño aiheutti kuivuuksia ja tulvia eri puolilla maailmaa. Nyt sen sisarilmiö La Niña tappaa ihmisiä ja eläimiä nälkään Itä-Afrikassa ilmastonmuutoksen vahvistamana.

Asukkaat odottavat kalastajia palaaviksi Kenian Gasi Beachilla Intian valtameren rannalla. Kalansaalit ovat kutistuneet ilmastonmuutoksen seurauksena. (Kuva: Diana Wanyonyi / IPS)

(IPS) -- Vuosina 2015 ja 2016 vallinnut El Niño -sääilmiö sai poikkeuksellisen voimakkuutensa vuoksi määritteen super.

Super El Niño aiheutti kuivuuksia ja tulvia eri puolilla maailmaa. Nyt sen sisarilmiö La Niña tappaa ihmisiä ja eläimiä nälkään Itä-Afrikassa.

"Ilmastonmuutos on saanut sääilmiötkin poikkeamaan kaavastaan", sanoo Kenian pysyvä YK-edustaja ja ilmastoasiantuntija Macharia Kamau.

Itä-Afrikkaa nälänhätään ajavan kuivuuden tavoin äärimmäiset sääilmiöt ovat alkaneet toistua aiempaa useammin, niistä on tullut vaikeampia ja vähemmän ennustettavia.

Karjaa siirretty veden äärelle

Kenian maa-alasta kaksi kolmasosaa on aavikkoa tai puoliaavikkoa, joten se kärsii nopeasti sateiden puutteesta. Sään ennustamattomuus ja ääri-ilmiöiden toistuminen entistä tiheämpään tahtiin aiheuttavat sen, että maanviljelijöillä on entistä vähemmän aikaa toipua edellisten kuivuuksien ja tulvien aiheuttamista tuhoista.

Kuivuuden aiheuttama nälkä koettelee jo kahta miljoonaa kenialaista. Suurimman riskin aliravitsemus aiheuttaa vanhuksille, pikkulapsille ja imettäville naisille.

Paimentolaiset joutuvat etsimään vettä itsensä lisäksi eläimilleen. Kenian hallitus on auttanut siirtämään karjaa vähemmän kuivuudesta kärsiville alueille, mutta siirtojen tuottama helpotus on jäänyt vähäiseksi.

Kuivuus ja ravinnon puute kurittavat myös villieläimiä. Kansainvälisen eläintensuojelusäätiön IFAW:n mukaan vain 40 prosenttia Tsavon kansallispuiston eläimistä kestää vaikean kuivuuden.

Turistit ja kalat katoavat

Kuivuudella on suora vaikutus Kenian matkailuun, joka on pitkälti riippuvainen suojelualueista ja niiden eläimistä. Turistien puute näkyy valtion verotuloissa.

Puistojen lisäksi matkailijoita ovat houkutelleet Itä-Afrikan koralliriutat, jotka nekin kärsivät nyt ilmastonmuutoksesta.

"Merten happamoituminen alkaa vaikuttaa maailman koralliriuttoihin, joista Itä-Afrikan riutta on yksi suurimpia. Happamoituminen on haaste kalastukselle, merien monimuotoisuudelle ja hapettumiselle sekä turismille", Kamau sanoo.

La Niña heikkeni helmikuussa, mutta Kamau ei usko tilanteen helpottuvan ennen huhtikuuta. "Jos on elänyt jo muutaman kuukauden ilman ruokaa, vettä ja hätäapua, viikkokin lisää on ikuisuus."

Lisää uusi kommentti