Ei saippuaa synnyttäville äideille – Puhtaan veden ja käymälöiden puute vaivaa sairaaloita Malawissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ei saippuaa synnyttäville äideille – Puhtaan veden ja käymälöiden puute vaivaa sairaaloita Malawissa

Malawissa heikko hygienia on tehnyt terveyskeskusista tautien lähteitä. 80 prosentissa potilaskäymälöitä ei ole käsienpesumahdollisuutta.

Alkeellinen ulkohuussi.

Ulkohuussi Malawin Chagogossa. Kuva: Leonie Kappauf / Sustainable Sanitation Alliance / CC BY 2.0.

(IPS) -- Malawin kaupallisessa keskuksessa Blantyressa sijaitsevan Namatapan terveyskeskuksen synnytysosaston käymälät rikkoutuivat muutama vuosi sitten. Siitä lähtien synnyttämään tulleet naiset ja heidän saattajansa ovat joutuneet käyttämään kahta kuoppakäymälää, jotka palvelevat myös pesutiloina.

Thokozani Paulo, 23, vietti syksyllä neljä päivää osastolla saamassa esikoistaan. Sinä aikana osaston ainokaisen käsienpesualtaan vieressä ei kertaakaan ollut saippuaa.

”Käymälässä tai peseytymässä käynti vaati rohkeutta. Näky oli kamala ja löyhkä hirvittävä. Öisin siellä oli pimeää ja valtavasti hyttysiä”, Paulo kertoo. ”Kun olit peseytymässä, joku saattoi tulla tarpeilleen.”

Kuoppakäymälöiden ympärillä oli kyllä seinät, mutta ei ovia. Säilyttääkseen edes rippeet yksityisyydestään ja arvokkuudestaan naiset improvisoivat vaatekankaistaan näköesteen oviaukkoon.

Synnytysosaston työntekijät siivosivat käymälät vain kerran päivässä ja ilman puhdistusaineita. Eräänä päivänä osaston naiset ja heidän saattajansa vetosivat työntekijöihin, jotta nämä siivoaisivat käymälät ainakin kahdesti päivässä.

”Työntekijät vain huusivat meille, ettemme me maksa heidän palkkojaan ja että meidän tulisi vain keskittyä siihen, mitä olimme tulleet terveyskeskukseen tekemään”, Paulo muistaa.

Sairastuttavat terveyskeskukset

Malawin terveysministeriön nimittämä yhteisöterveyslähettiläs Maziko Matemba on samoilla linjoilla Paulon kanssa. Hän sanoo, että monet malawilaiset terveyskeskukset ovat kehnon hygienian takia tautien lähteitä potilaille, saattajille ja vieraille.

”Sanitaatio ja hygienia ovat useimmissa julkisen terveydenhoidon laitoksissa vakavassa jamassa. Ihmiset menevät sairaaloihin saamaan hoitoa, mutta palaavatkin kotiin huonon hygienian synnyttämien uusien terveysongelmien kanssa”, Matemba sanoo. Erityisesti peseytymistilat ovat ongelmallisia.

Matemban mukaan terveyskeskukset kuitenkin voisivat edistää hyvää hygieniaa Malawissa ja koko eteläisen Afrikan alueella.

”Ihmiset kerääntyvät näihin laitoksiin saamaan palveluita. Siinä on valtavan hyvä mahdollisuus lisätä ihmisten tietoa ja näyttää, miten ihmiset voivat edistää hyvää hygieniaa kodeissaan.”

Vaikeita valintoja

Kun rahaa on vähän, sairaaloissa joudutaan tekemään vaikeita valintoja.

”Sairaaloista kerrotaan, ettei heillä ole rahaa edes lääkkeiden kaltaisiin perustarvikkeisiin ja niistäkin on jatkuva pula. Kuinka sitten käsienpesutarpeista, mopeista ja käymälöiden puhdistusaineista voisi tulla prioriteetti?”

Matemba kertoo, että kansalaisjärjestöt ovat iän kaiken kampanjoineet, jotta valtio tekisi jotain sairaaloiden kriittiselle rahoitusvajeelle. Muutosta ei juurikaan ole tapahtunut.

”Kehitysbudjetti on aina riittämätön. Jo valmiiksi tarvittavaa pienempiä toistuvia menoja leikataan lisää eikä jäljelle jäävistä vähistä varoista juuri mikään tule laitoksille ajoissa. Ministeriö sanoo aina, että resursseja on rajoitetusti”, Matemba harmittelee.

Hallitus tunnustaa ongelman

Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC on laatinut alueen valtioille yhteisen hygieniastrategian. Matemba huomauttaa, että SADC:n tämänhetkisenä puheenjohtajamaana Malawin tulisi näyttää muille jäsenvaltioille mallia panemalla oma hygieniatilanteensa kuntoon.

Terveysministeriön tiedottaja Adrian Chikumbe kertoo, että SADC:n strategialla pyritään minimoimaan infektiotartunnat terveyskeskuksissa ja yhteisöissä. Chikumben mukaan äskettäinen ministeriön selvitys paljasti, että lähes kolmanneksessa Malawin terveydenhoitolaitoksissa ei ole juoksevaa vettä ja että 80 prosentissa potilaskäymälöitä ei ollut käsienpesumahdollisuutta.

Selvitys paljasti myös, että yleinen puhtaus oli heikkoa. Erityisesti jätehuollon käytännöt ovat kehnoja. Useimmista alemman tason laitoksista puuttuu voimavaroja toimivan hygieniainfrastruktuurin ylläpitämiseen.

”Hallitus tunnustaa, ettei se voi tehdä kaikkea yksin. Sen tähden se suunnittelee yhteistyökumppanien mobilisoimista, jotta kaikkiin terveydenhoitolaitoksiin saataisiin vesi-, viemäri- ja hygieniainfrastruktuuri”, Chikumbe sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia